Домашна храна или детска кухня?

  • 17 882
  • 508
  •   1
Отговори
  • Мнения: 22 473
Здравейте на всички. )
Предполагам какви дебати ще се разразят по темата, но все пак ми е интересно мнението на повече майки.
Въпросът ми е в това дали предпочитате да приготвяте домашна храна на децата си (да речем на 1г и след това, когато вече не са на пюрета), или сте ги записали на детска кухня?
Какви са съображенията ви за решението?
Кое смятате за по-добре, по-удобно и т.н.?

Аз лично винаги съм давала от домашната храна на дъщеря ми. Готвим без излишна мазнина, безсолно, почти без подправки (тоест няма черен припер и др.- лютиви неща). В началото отделях за нея храната преди да съм сложила разни подправки, а после вече хапваше без проблем от общото.
Все пак реших да опитам и с кухня и я записах, взимахме 3дена но нито аз, нито тя останахме очаровани от храната и приключих с детската кухня.
В супата плуваха 2парчета фиде и 3картофчета, яденето беше някакъв червен сос пълен с брашно, а десерта - крем с цвят, но без никакъв вкус и аромат. ) И в общи линии това се повтаряше и през 3те дена. )

# 1
  • Мнения: 1 763
Аз ползвах ДК. Доводите ми са, че с продуктите, които аз мога да осигуря, готвят и в кухнята. Синът ми харесваше храната, всеки ден се готвеше нещо различно. Разбира се, имаше какво още да се желае. ОСвен това аз не обичам да готвя, а и не умея много. В работата на мъжа ми персоналът се храни с готвена храна и той предпочита вкъщи да яде кюфтета, пържоли, сандвичи, все неща, които не са подходящи за малко дете и трябваше да готвя отделно. Преди два-три месеца някъде синът ми отказа храната от кухнята и сега искам-не искам готвя, но той вече е голям и яде каквото и възрастните.

# 2
  • Мнения: 60

И аз съм за домашната храна. Готвенето ти, както го описваш, абсолютно отговаря и на моя стил. Дъщеря ми не е записвана на кухня. Причините са тези, които и ти посочваш - абсолютно еднообразие и липса на фантазия за това какво още може да опита детето, плюс страха от небрежността на персонала, който приготвя ястията - мисля, че човек трябва да е по-внимателен като готви за бебета, а и надали им се правят редовни кръвни изследвания. Може да изглежда параноично за някои майки, но при мен това е още един аргумент против.
По същия начин смятам да постъпя и с бебето, което чакаме. Признавам, че е по-трудоемко, но точно от този труд съм решила за себе си да не пестя (имам предвид, когато се налага да приготвям нещо специално за детето).

# 3
  • Мнения: 1 085
Домашна кухня - екологична и проверена  Peace
Много е трудоемко, но това е най - доброто.

# 4
  • София
  • Мнения: 180
Изцяло съм за домашната храна.
Първо - не е чак толкова трудоемко, особено ако се готви за цялото семейство. Но дори приготвянето на отделни порциони не ми отнема повече от половин час.
Второ - избирам качествени продукти, доколкото има качествени продукти разбира се на пазара, но не смятам, че тези използвани за приготвянето на храната в детските кухни са много по проверени или с по-голямо качество.

# 5
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


 Детска кухня не съм ползвала.Децата ми винаги са яли качествени пюрета на известни фирми на които вярвам, че са с отлично качество.Вкъщи всички ядат готвено, но на Калин все още се случва да купувам от готовите манджи на Хип и други тукашни фирми.

 Относно домашната храна за бебета - не й вярвам.Особено след като големият ми син направи нитратна алергия от моркови.Не знам в коя храна какви боклуци са наблъскали.За това определено съм за марковите пюрета и манджи и имам голямо недоверие към детските кухни.

# 6
  • Мнения: 3 066
Изцяло за домашната храна съм!детето ни не яло пюрета(освен първите 2 седмици от захранването от качествени фирмис органик лейбъл),готвя и и до сега!приготвяме си сибственото кисело мляко,сирене,хляб и вкуснотии!изцяло за здравословната храна сме и за Не на пържилките,застройванията  с брашно каквоато е тенденциата в Бг кухните и детските заведения!предимно е на зеленчуци нам пара,супи,плодове ,пълнозърнести  и овесени закуски,риба ,не-тлусто месо и качествени млечни изделия,не е опитвала торти,фабрични сладки,захар,бяло брашно и Зрънчота,и тем подобни полу-фабрикати пълни с консерванти И ГМО!

# 7
  • Мнения: 9 990
ДК.А когато съм готвила, разбира се, че съм давала.Каквото за нас, такова и за децата.Въпросът при нас бе, че рядко готвех в този период, по-често бяха разли аламинути.За толкова вечер след работа време ми оставаше.Затова-ДК.Храната бе добра, децата си изяждаха всичко.Има предписание и няма нито запръжки, нито застройки, нито прочее тенденции. Grinning

ПП.Държа да отбележа, че има Разлики очевидно в различните ДК както по градове, така и по квартали.

# 8
  • Мнения: 22 473
Биляна, при вас вероятно има и готови ястия в бурканчета като пюрета, но тук освен на Ганчев (БГ производство) не съм виждала.
Тоест за по-голямо дете нямаш особен избор, освен или да готвиш, или да взимаш ДК.

# 9
  • Мнения: 9 990
има.на хипп, може би и на семпер, но не съм сигурна, преди години спрях с бурканите, та не съм в час особено, но имаше навремето, значи и сега има.

# 10
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Биляна, при вас вероятно има и готови ястия в бурканчета като пюрета, но тук освен на Ганчев (БГ производство) не съм виждала.
Тоест за по-голямо дете нямаш особен избор, освен или да готвиш, или да взимаш ДК.



 В България има на Семпер, те също са много хубави.Ганчев не ги и коментирам! Sick

# 11
  • София
  • Мнения: 12 390
За захранването- готови био пюрета. След това само домашна храна. Опитах една седмица частна детска кухня, но този опит ми послужи само да съм напълно убедена, че си струва да готвя аз. Не е толкова трудоемко, колкото се говори. Има много варианти за улеснения- замразяване на вече сварено месо или на сготвени манджи, а и прехода към обща храна е по- лесен. Сега всички се храним с една и съща храна, естествено, без пържене, силни подправки и много сол. това се отрази много положително и на нас с таткото.

Разбира се, не бих препоръчала подобни занимания на майки с повече деца и никаква помощ у дома. Все пак е важно и майката да отдели някакво време за себе си, а ако готви в единствените си свободни часове е по- добре да ползва детска кухня, защото минусите от нейната преумора ще са много повече от минусите на храната.

# 12
  • Мнения: 4 784
Домашна храна. Докато не беше готов за такава, давах пюрета, след това постепенно премина към нашата храна, но не беше особено трудно, защото ние ядем доста изчистено - без мазнини и запръжки, без силни подправки и т.н. Може би за това не ми е било трудно или е въпрос на лична нагласа.
Пробвах между другото да го запиша на ДК, категорично отказваше, още като му поднеса лъжицата към устата, дори без да опита.

# 13
  • Мнения: 1 418
Когато беше малък бяхме на частна кухня.Харесваше ми предимно разнообразието в менюто,а и самата храна беше добра.Постепенно започнаха да развалят качеството,започнаха да сгъстяват с брашно и  се отказахме от нея.

# 14
  • Мнения: 4 527
След 1 година - като че ли домашната кухня е за предпочитане. Поне съм сигурна с какво и как приготвям храната. Иначе преди и около годинката съм ползвала кухня и за двете ми деца, особено когато съм се прибирала за по-дълго време в родния ми град, там ми беше по-трудно да готвя и ДК ми беше голяма помощ /пък и готвеха вкусно/. Големият ми син почти не е ял от ДК, защото нещо не му беше вкусно, та се наложи отрано аз да му готвя, а и на мен ми беше приятно. Малкият ядеше и ДК, и мои манджи.
Аз лично драма не виждам - бих избрала и двата варианта, но като цяло смятам, че манджите на мама са най-вкусни. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт