Кой,как прави мусака?

  • 48 088
  • 98
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 253
Ами аз запържвам първо сугана,после слагам каймата,малко червен пипер,Пикантина и някой път чубрица.Не запържвам картофите.Слагам преди това картофите в тавата и после каймата и бутам.Като е полуготова правя заливка от 2яйца,брашно и половин бурканче кисело мляко.Става много вкусна  Mr. Green

# 46
  • София
  • Мнения: 15 469
Ами аз запържвам първо сугана,после слагам каймата,малко червен пипер,Пикантина и някой път чубрица.Не запържвам картофите.Слагам преди това картофите в тавата и после каймата и бутам.Като е полуготова правя заливка от 2яйца,брашно и половин бурканче кисело мляко.Става много вкусна  Mr. Green
Какво е суган?

# 47
  • Мнения: 25 650

Лук на харманлийски.  Laughing

# 48
  • София
  • Мнения: 15 469
Благодаря!Помислих си,че е искала да напише сусам, но е сбъркала. Embarassed

# 49
  • Мнения: 123
а някаква идея за мусака с пилешко?
Размразявам месото в момента и много му се чудя....

# 50
  • Мнения: 1 352
Някой беше писал, че си мели месо за мусака. Пробвала съм, наистина вкуса е друг, страхотно става. Та и с пилешкото може да пробваш да го смелиш в чопъра, хубаво ще стане  Peace.

# 51
  • Мнения: 123
ама чопъра не го намирам....защото нямам Grinning
реших си въпроса - къкри на печката с картофи и други работи
Яхния демек  chef
Благодаря все пак и лек ден на всички

# 52
# 53
  • Мнения: 1 449
Никога не готвя с купешка кайма. Или си я меля аз, или ми мелят парчето месо в магазина. Не пържа. Слагам каймата с водичка и малко мазнинка в тавичка във фурната, в това време си подготвям картофите - нарязани на кубчета, добавям към каймата, слагам подправките - сол, малко вегета, червен, черен пипер и 2-3 скилидки чесън, нарязан на ситно. Добавям малко водичка и мазнина при нужда. Не правя заливка, защото моите я отделят и оставят настрана.

# 54
  • София
  • Мнения: 12 554
ама чопъра не го намирам....защото нямам Grinning
реших си въпроса - къкри на печката с картофи и други работи
Яхния демек  chef
Благодаря все пак и лек ден на всички

Другият път можеш просто да свариш месцето и да го нарежеш на ситно.

# 55
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Аз запържвам лук, през това време в отделен съд разбивам каймата с доматите. Така не остава на бучки. Добавям, запържвам, дърпам от котлона. Слагам червен, черен пипер, сол, нарязаните на кубчета картофи и обърквам хубаво. Заливам с вряща вода и слагам в предварително загрята фурна. Заливката правя от кисело мляко, брашно, сол и яйца. Peace

# 56
  • Пловдив
  • Мнения: 834
Аз я правя както мама и това ми е едно от любимите ястия.

Задушавам ситно нарязан лук и морков.После слагам 1 малко бурканче консервирани домати (или настърган домат) да им изври водичката.След това добавям и каймата-около 400-500 гр.

Някой по-напред беше споменал ,че е важно каймата да е хубава и аз това съм го установила Peace

След като и каймата се запържи добавям подправки-черен пипер,кимион,сол,червен пипер,джоджен,магданоз,сух чесън.

Прибавям сместа към предварително позапечени наситно нарязани картофки(т.е това е нещото,което правя най-напред и те си се пекат,докато се занимавам с каймата)

Оставям ястието да се запича и когато е почти готова добавям заливка от 1 кис.мляко +2 яйца+ 1.суп.лъжица брашно.

Това е моя вариант Simple Smile

# 57
  • Мнения: 1 213
И аз като повечето си запържвам лука,каймата,добавям домати или лютеница,подправки.
Заливката я правя само с яйца,сол и кисело мляко,защото с брашно става дебела и моите  я отделят.

# 58
  • Мнения: 152
Винаги, когато готвя мусака, си спомням за Йосиф...
Лека му пръст!
Извинявам се за спама,но кога и от какво е починал? Cry
Готвила съм по негови рецепти и винаги са били успешни.

# 59
  • Има много детски смях.
  • Мнения: 3 152
Някой беше писал, че изсипва чаша прясно мляко, преди да сложи мусаката да се пече. Звучи интересно. Днес ще правя мусака с броколи и задължително ще пробвам  Hug

Общи условия

Активация на акаунт