За бързи въпроси и отговори,за тези,които нещо ги вълнува,но не искат тема - 28

  • 35 478
  • 734
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 5 001
Как се готви изсушена коприва? И какво мога да сготвя от нея?
Супа....

Задушаваш в олио 1 главичка лук,1 малко морковче на кубчета.Като се задушат,наливаш вода и слагаш копривата,като гледаш да махнеш дръжки,ако има,защото не е приятно после.Посоляваш на вкус.
Като поври малко можеш да добавиш малко ориз или фиде и по желание 1-2 домата от консерва-леко посмачкани с вилица(или 1 ч.л. дом. пюре).За сгъстяване - размито във вода брашънце.

П.П.

# 46
  • Мнения: 1 111
аз съм готвила изсушена коприва и тя миришеше на сушена риба после..../предполагам от изсушаването е така/
Затова ти предлагам първо да я свариш леко  и да изхвърлиш после тази вода...

# 47
  • Мнения: 5 001
аз съм готвила изсушена коприва и тя миришеше на сушена риба после..../предполагам от изсушаването е така/
Затова ти предлагам първо да я свариш леко  и да изхвърлиш после тази вода...
На риба ли ?!?  Shocked Лелеее..... Sick
Не съм забелязвала такова нещо ..... Но е различен вкуса много от прясната де....
На мен лично сушената коприва не ми харесва никак...И затова не суша...Задушавам си и я замразявам във фризера в пластмасови кутийки(да има през зимата ей така за разнообразие някой път...)

# 48
  • Мнения: 1 111
ами поне аз оприличавам миризмата на тази на сушената риба....Определено вкусът на сушената коприва не ми допада и ми  е гаден и добре че сподели, че я замразяваш във  фризера... Peace

# 49
  • Мнения: 5 001
ами поне аз оприличавам миризмата на тази на сушената риба....Определено вкусът на сушената коприва не ми допада и ми  е гаден и добре че сподели, че я замразяваш във  фризера... Peace
Тули,много е важно да е предварително задушена! Тогава си е все едно ,че прясна готвиш...
Не се променя вкуса...
Ако е сурово замразена пак се променя вкуса.
И със спанак,лапад е същата картинка...

# 50
  • Мнения: 256
Здравейте!Може ли някой да ми каже как си прави сухарите във фурна с вентилатор?На каква степен и кое ниво?

# 51
  • Мнения: 425
Здравейте Simple Smile
Направих тази вечер едно тесто за мекици с мая,прясно мляко,яйце с намерението да ги пържа утре.Обаче се отказах утре сутринта да пържа Rolling Eyes-Мога ли да съхраня това тесто за друг ден?В момента е в хладилника както е по рецепта.
Тестото за мекици е по-рядко, така че ще ти превтаса. Единственото, което можеш да направиш е сутринта да го премесиш и най-късно следобед да го изпържиш или да го изпечеш. Peace
Благодаря ти,4ак сега видях отговора.Наобяд ще ги пържа,ще видим какво ще стане Rolling Eyes

# 52
  • София
  • Мнения: 7 938
ами Дядо Хаджи, брашното е около 4 чаени чаши....Мислиш, че тестото  може да е ронливо от брашното, така ли...в смисъл че е повече или по-малко newsm78
...

Ами такова съмнение имам. То затова пробвайте следващия път да добавяте брашното постепенно (а не изведнъж) докато получите нужната консистения на тестото.

Не забравяйте, че дори и да ползвате едно и също брашно то или се овлажнява или изсъхва при престоя му у вас и дава различни резултати.

Как се готви изсушена коприва? И какво мога да сготвя от нея?

Жена ми я прави на крем супа.

# 53
  • Мнения: 1 111
ами Дядо Хаджи, брашното е около 4 чаени чаши....Мислиш, че тестото  може да е ронливо от брашното, така ли...в смисъл че е повече или по-малко newsm78
...

Ами такова съмнение имам. То затова пробвайте следващия път да добавяте брашното постепенно (а не изведнъж) докато получите нужната консистения на тестото.

Не забравяйте, че дори и да ползвате едно и също брашно то или се овлажнява или изсъхва при престоя му у вас и дава различни резултати.

Винаги така добавям-постепенно, но е възможно да се  е поменило от престоя....Благодаря за разяснението Peace

# 54
  • Мнения: 622
Искам да попитам- животинска сметана само на Президент ли има?  newsm78

# 55
  • Мнения: 11 607
Благодаря за отговорите, момичета и Хаджи!

И..макар и късно, но все пак да благодаря за рецептата на Стоева за мъфините с малини. Аз направих рецептата, но в кексова форма. Иначе цялата процедура я спазих. Сложих къпини и ...мога спокойно да кажа,че по-ароматен сладкиш в живота си не съм правила! Само го мирисах! И въобще не исках да го режа и да го ядем.


Ох....вие ме разколебахте с тази сушена коприва. Вярно има мирис, пък аз като се знам каква съм капризна понякога.......Дали пък да не направя някаква малка порция, пък ако ми хареса и домочадието я одобри - тогава да действам по-смело??????

# 56
  • Мнения: 5 001
.Дали пък да не направя някаква малка порция, пък ако ми хареса и домочадието я одобри - тогава да действам по-смело??????
Peace Peace Peace Peace Taka най-добре !  Hug

# 57
  • велико търново
  • Мнения: 588
Искам да попитам правих ,,Мъфини,, по рецепта на Лубрекс само с какао без вишни защото нямах.Та изпекох ги по указание 25мин. на 170 градуса .Кексчетата се издуха и ,,клечката,,беше суха когато ги пробвах ,спазих стриктно дозата и всички съвети,но когато изстинаха и ги обърнах отдолу бяха клисави. Снимах ги   като за списание изглеждат идеални ,но не стават за ядене.Защо ми станаха клисави?

# 58
  • Мнения: 22 867
Искам да попитам правих ,,Мъфини,, по рецепта на Лубрекс само с какао без вишни защото нямах.Та изпекох ги по указание 25мин. на 170 градуса .Кексчетата се издуха и ,,клечката,,беше суха когато ги пробвах ,спазих стриктно дозата и всички съвети,но когато изстинаха и ги обърнах отдолу бяха клисави. Снимах ги   като за списание изглеждат идеални ,но не стават за ядене.Защо ми станаха клисави?

YSMIV4ICA, пишеш, че клечката е била суха и малко не ми се връзва с клисаво, но явно е трябвало още да ги печеш. Направо идея си нямам защо така се е получило newsm78, аз дори ги пека по-малко време и те стават толкова мекички и въздушни. Това, че са без вишни, няма нищо общо с недопичането, даже си мисля, че по-скоро е трябвало да станат готови за по-малко време. Според мен, нещо с печенето, друго не мога да измисля. Съжалявам, че така се е получило.  bouquet

# 59
  • Мнения: 364
Здравейте отново и вновата тема  Simple Smile
Ще правя телешко с лук и гъби на фурна по тази рецепта:
"...Месото измиваме, подсушаваме и порционираме. Посоляваме и намазваме обилно с горчица. Лукът и гъбите нарязваме на едро.
Подреждаме в огнеупорен/глинен съд ред лук, ред гъби. Между тях слагаме сиренето нарязано на малки кубченца. Върху тях слагаме месото и го притискаме към лука и гъбите. Заливаме с мазнината и виното. Внимаваме да попадне върху месото от мазнината и виното. Посоляваме отново всичко, поръсваме със свежо смлян черен пипер и завиваме с алуминиево фолио. Печем във фурна на 190-200*С около 1,5-2 ч."
Въпросите са ми: 1. може ли без горчицата, че забравих да купя и 2. може ли да пека в йенски съд с капак, а не да завивам с фолио /ако може да ми кажете има ли и каква е разликата Blush/
И още един въпрос - взех керевиз за телешко варено, ама е с главата - мога ли да я ползвам за нещо, че досега все я хвърлям
Много ви благодаря предварително  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт