Ястия с домати и доматен сок

  • 7 215
  • 8
  •   1
Отговори
  • Мнения: 93
Става дума за консервирани домати и доматен сок. Какви рецепти знаете и сте доволни от тях?
Понеже имам в достатъчно количество от тях и вече ми се изчерпаха идеите за готвене( като изключвам нормалното добавяне в различни манджи като част от рецептата Wink). Освен за таскебап, доматена манджа( с яйца), кюфтета с доматен сос, различните сосове( за спагети, разядки и салати)...
Някакви идеи? newsm78

# 1
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Салатка: натрошено сирене, праз, маслини, доматки, зехтин  Simple Smile


Език с доматен сос  Simple Smile

# 2
# 3
  • София
  • Мнения: 1 341





Риба в дом.сос на фурна; яйца на очи в доматен сос на фурна;
зимна доматена салата; печени или панирани чушки с дом.сос;
тиквички с дом.сос. Любимата ми манджа е  замразени кубчета патладжан + замразени нарязани сурови чушки + домати + повечко нарязан лук + олио + магданоз и босилек. Всичко това се пече във фурната докато остане на мазнина.Есента го правя с пресни зеленчуци. Може да се използва и като гарнитура на печени меса или колбаси.
 

# 4
  • Мнения: 243
Арпа фиде с пиле и дом.сок newsm74

# 5
  • Мнения: 5 001
Ето една скорошна темичка по въпроса...
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=481061.0

# 6
  • Мнения: 93
Мерси за идеите  bouquet
 
Мастерче - мерси за линка  bouquet, незнам защо не я видях с търсачката темата.. newsm78

# 7
  • Под гъбата
  • Мнения: 1 457
Има две неща които обожавам и правя с домати. Първото е с опечени и изпържени с малко  брашно в олио чушки. След това слагам смачкани скилидки чесън и запържвам в малко олио и изсипвам доматите.Оставям да да поврат и сгъстят. Междувременно им слагам щипка захар и сол на вкус. Изсипвам в соса и чушките да поврат. Когато добие приятна гъстота спирам котлона. Баба навремето слагаше и сирене вътре, но сега предпочитам да си го ям отделно.
Втората ми манджа е с телешко или свинско месо.Става по пикантно. Нарязвам 3-4 големи глави лук на полумесци,около половин килограм месо на кубчета и домати. Капвам малко масло в тенджерка и запържвам за минутки месото да се запечата, след това доливам малко водичка и слагам лука отгоре.Задушавам под капак.Когато месото омекне и лука също слагам доматите или доматеният сок.Оставям да се посгъсти.Добавям черен пипер, сол на вкус и задължително захар. Носи и малко люта чушка.

# 8
  • Мнения: 7
На мен ми е любима  лятна доматена манджа. Задушава се 4-5 глави лук,  нарязан на едро. Прибавят се нарязани на едро печени 1 патладжан и 4-5 червени пиперки. Добавят се 1-2 с.л. брашно и червен пипер и домати с бамя. Доматето, с нарязаната в него бамя, може предварително да  се сгъсти леко. Ако е необходимо се добавя вода. Към края се слага чесън, а преди сервирането и магданоз.
Вкъщи много обичат домати с яйца. Приготвят се много бързо. Домати от консерва се намачкват и сгъстяват  в малко мазнина. Добавят се яицата и се разбъркват.
Също много харесват заек с доматен сос. В тенджера под налягане се запържват парчетата месо , добавят се нарязани на дребно 1 лук, 1 глава чесън, 1 морков и 1 червена чушка. След като се изпържат леко се добавя 1 с.л. брашно и 1 ч.л червен пипер, доматен сок, малко вода, дафинов лист, черен пипер и 1 ч.л.захар и се сварява.

Общи условия

Активация на акаунт