Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене?

  • 367 569
  • 1 474
  •   1
Отговори
# 1 410
  • Атина
  • Мнения: 13
Някой знае ли родуктите от термостъкло на Bormioli Rocco колко точно безопасни са?Някъде четох че са силикатно стъкло и прочее,никъде върху продуктите им обаче не пише дали съдържат олово,кадмий или боите с които са рисувани не са токсични.Макар че на последните стъклени тави,които купих на Пирекс също не е отбелязано че са без горепосочените вредности.Всичко ли стъклено на Пирекс е безвредно?

# 1 411
  • София
  • Мнения: 12 278
  Цептер спадат ли към безвредните съдове?

# 1 412
  • Мнения: 4 358
На "Женския пазар" има магазин за емайлирани тендежери на Брацигово,там имат с дебело дъно.
Благодаря за инфото!    bouquet
Ще с опитам да ида до там тези дни.
Къде по точно..от към страната на Халите ли?

# 1 413
  • Linz
  • Мнения: 11 619
 Цептер спадат ли към безвредните съдове?
И мен това ме интересува. Прегледах темата и останах с впечатление, че не са най-добрите, но минават за що-годе здравословни съдове. Проблем може да е алергия към никела, както и престояването на храната. Но за готвене изглежда стават.
Аз готвя основно в Цептер и други стоманени 18/10 съдове. Сега си търся тиган за палачинки, защото разкарах Тефала. Бях се спряла на Делимано, но гледам, че и те не са особено безвредни и продължавам търсенето.

# 1 414
  • Мнения: 539
P1410,защо мислиш че Делимано не са безвредни? Питам от любопитство,нали са с керамично покритие? Онзи ден си купих такъв тиган,не е Делимано,на някаква немска фирма е от м-н Айко,24см-35лв,на вид ми изглеждаше качествен. Останах с впечатлението от написаното дотук в темата че тигани с керамично покритие са безвредни? Вече го изпробвах за палачинки и яйца на очи,много съм доволна,не залепва.
Иначе и аз готвя само в Цептер,смятам че са безвредни,а и храната съхранявам там,вкъщи нямаме никой с алергия към Никела.
Някой може ли да ми каже относно силиконовите шпатули-стават ли за готвене или са само за кремове? Купих си я за 4лв и се чудя дали мога да я ползвам при готвене,на етикета не е написано нищо.

# 1 415
  • София
  • Мнения: 1 942
на вид ми изглеждаше качествен.

Качеството не личи по вида. Най-фалшивите понякога най-добре изглеждат. Дано да си случила на добър, но най-добре е да четеш описанието.

А за шпатулата и аз исках да си купя такава за разбъркване, но ми се досвидяха 4 лв, после си взех ето тази от IKEA за 99 ст. Но смятам да не я ползвам за готвене, а само за да бъркам крем или тесто за кекс. Проучих материала - полиолефин. Представлява полиетилен + полипропилен.  Издържа на температурни разлики от -15 до +35 градуса. 

# 1 416
  • Linz
  • Мнения: 11 619
P1410,защо мислиш че Делимано не са безвредни? Питам от любопитство,нали са с керамично покритие? Онзи ден си купих такъв тиган,не е Делимано,на някаква немска фирма е от м-н Айко,24см-35лв,на вид ми изглеждаше качествен. Останах с впечатлението от написаното дотук в темата че тигани с керамично покритие са безвредни? Вече го изпробвах за палачинки и яйца на очи,много съм доволна,не залепва.
Иначе и аз готвя само в Цептер,смятам че са безвредни,а и храната съхранявам там,вкъщи нямаме никой с алергия към Никела.
А аз от написаното дотук аз останах с впечатление, че керамичните покрития са различни. Повечето, както и Делимано (Тефал включително), са без PFOA, но не и без PTFE.
Денито, ползвай си го тигана и не се притеснявай Peace Покрай тази тема и аз взех да издребнявам, все едно всичко друго ми е здравословно Crazy Но след толкова четене и проучване все пак реших да си взема тиган без политетрафлуоретилен- PTFE. Прави ми впечатление, че липсата на това съединение вдига цената поне двойно. Най-евтиният тиган без него, който успях да открия е 60 лв. Чудя дали да не инвестирам в Силит със силарган или в чугунен тиган на Льо Крузе- вчера ги видях в Гама Елит, ама нещо не ми се видят скъпи за един тиган (особено втория) Rolling Eyes
Стоманените съдове (както и алуминиевите) не са добри за съхранение на храната, протичали някакви процеси на окисление. За това сега ще купувам стъклени съдове, ама издирвам такива без олово. Майка ми и свекърва ми се чудят какво ме е прихванало ooooh! Laughing
  

# 1 417
  • Мнения: 539
Sash,права си че по вида трудно се разбира кое хубаво и кое не, аз уж четох и етикета,мисля си че съм уцелила добър тиган.
За силиконовата шпатула-на моята не пише нищо друго освен че е силиконова,затова и аз ще я ползвам само за кремовете.
Р1410,със сигурност на етикета пишеше без PFOA,но си мисля че с по-ситни букви имаше и PTFE,изхвърлих етикета вече,но като ходя пак в този магазин,ще прочета за да съм сигурна.През това време няма да бъркам с метални предмети.
Специално пък за Цептерските съдове пишеше в техните брошури че е безопасно да се съхранява храна там и тя не се разваля бързо,по-бавно се развиват бактерии.То на кое ли да вярваме вече???

# 1 418
  • На земята, която е всъщност звезда.
  • Мнения: 2 541

Стоманените съдове (както и алуминиевите) не са добри за съхранение на храната, протичали някакви процеси на окисление. За това сега ще купувам стъклени съдове, ама издирвам такива без олово. Майка ми и свекърва ми се чудят какво ме е прихванало ooooh! Laughing
  

А защо просто не съхраняваш храната в друг съд /чиния напр./, вместо да купуваш нови дом. съдове.  newsm78

И на мен ми се струва, че параноята в темата вече излиза от контрол. 

# 1 419
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Делимано

Вселена, няма как да пресипя цяла тенджера в една чиния, пък и нали трябва да има капак.
Може би ще си потърся от комплектите на Луминарк.
Аз пък прочетох много полезна информация в тази тема. Дава ти възможност да направиш информиран избор.

# 1 420
  • София
  • Мнения: 2 521
Аз са съхранение на остатък от храна използвам купи от огнеопорно стъкло, различни големини, отгоре покривам със стреч фолио и в хладилника. Също и купи от Дуралекс, но за тях се промъкна някъде съмнителна информация за олово, но не се връзвам много, ползвам си ги.

Аз поради тази тема запратих в кофата алуминиевите чашки за крем карамел от едно времешните.
После прочетох, че алуминия не реагира с млечни продукти и бил безопасен.

Както казва мъжа ми - да видиш тиганите на баба ми какви бяха с очукан емайл, пък съм пораснал и съм още жив.
 ooooh!


# 1 421
  • Мнения: 3 869
За съхранение на храна купих едни много евтини китайски кутии от емайлиран метал (предполагам, че е нещо с алуминий - много са леки) - имат сикапаци и са добри като размер. Аз готвя всеки ден, остава ми като цяло малко храна, която прибирам за следващия ден на обяд и тези кутии ми вършат работа. Понякога и леко претоплям в тях на ниска Т. Предпочитам кутите за съхранение, на не хубавите ми тенджери, защото ми заемат много по-малко място в хладилника. Всъщност там мога да вкарам само най-малка на Силит, за другите щ етрябва да махам рафтове  Laughing

# 1 422
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Както казва мъжа ми - да видиш тиганите на баба ми какви бяха с очукан емайл, пък съм пораснал и съм още жив.
 ooooh!
Моя почти го отказах да ми дава за пример какво е било преди години. Да беше единия очукан емайл, въобще нямаше да го мисля. Но те нито са си пили млякото от шишета с бисфенол като бебета, нито са яли гмо като деца, нито са вдишвали толкова олово докато са ги разхождали... да не продължавам. Аз заради децата го правя, не заради него или мен.

Да, и това също- една тенджера на Цептер ми заема цял рафт от хладилника, а високата не мога и да я пъхна. Аз също готвя всеки ден, но обикновено остава по повече от една чиния ядене.

# 1 423
  • София
  • Мнения: 1 942
Наистина не може да се сравнява с едно време. Тогава почти само алуминиевите съдове са им били вредното, а днес  ooooh! живеем в среда, която бавно ни убива, то не е замърсен въздух, радиации, нитрати, ГМО, стрес... точно затова е добре каквото можем да избегнем да го избегнем наистина.

И моят мъж повтаря за тенджерите на бабите, ама не отчита болестите, с които са си прекарали последните години предците - хипертонии, деменции, инсулти...

То не, че ние ще се отървем, но култура трябва някаква, да се интересуваш, естествено без да се вманиачаваш. На тези, които се подиграват, че няма да живеем с орлите бих казала, че не е важно колко, а как! Wink

# 1 424
  • София
  • Мнения: 2 436
Момичета, от немски нищо не разбирам  Rolling Eyes покритието на този тиган какво е, разбрах, че е незалепващо, но нищо повече.
И къде мога да видя колко е висок, омръзна ми като пържа нещо /то рядко ми се случва, но все пак.../ след това цялата печка да ми е в мазнина.

http://www.amazon.de/gp/product/B00367LVYS/ref=ox_sc_act_title_2 … p;m=AWDWW5TTL5AIN

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт