Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене?

  • 367 414
  • 1 474
  •   1
Отговори
# 1 455
  • Пловдив
  • Мнения: 786
Р1410, права си, че като цена не могат да се сравняват.
Не знам на каква възраст са помошничките ти, но ако са малки, едва ли ще могат да вдигнат тенджерата от чугун.
А иначе- до колко лесно може да се счупи тази тежка тенджера, не знам.

# 1 456
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Бих купила Льо Крузе с перспектива за дългосрочно ползване, та и да са малки децата, ще пораснат. В магазина ми казаха, че покритието може да пострада при удар. Но при колко силен удар?! Ама като гледам в темата няма рекламации, вероятно са здрави Simple Smile

# 1 457
  • Мнения: 234
Здравейте, момичета. Взех, че направих малка глупост, имам комплект на керамични съдове Делимано. И снощи сложих грил тигана и обикновен тигам в миялна машина. Н тях беше отбелязано, че може в миялна машина да се перат. После, но вече късно прочетох , че е желателно да се мият на ръка. Та сега видях, че тигана има лека драскотина по керамичното покритие. Вече става ли за ползване, безвреден ли е или да го мятам в кофата, нищо че това му е първото и сигурно последно ползване. А грил тигана само по външните ръбове на едно - две места ми се струва, че е малко все едно очукан, но може и така да си е бил. Мога ли да ги използвам или не? Благодаря предварително за отговорите.

# 1 458
  • град-държава
  • Мнения: 5 863
ahasver, касеролата и тигана са супер и храната става много вкусна. Аз 1-2 страници назад давах отчет за първите ми впечатления Wink оттогава съм събрала още- много удобна е касеролата, когато първо задушавам на котлона, после покривам с капака и мятам направо във фурната. Като е загрята касеролата на котлона, после във фурната например ориза и месото ми са готови за 15-20 мин.
Правих опит да пека едновреммено една и съща храна в йена глас тава и в тигана- в тигана стана много по-бързо и по-вкусна Simple Smile

Пробвах да направя на котлона в тигана яйца с бекон- малко неуспешен опит, бекона стана хрупкав, но яйцето загоря малко. Може би и прекалено нагрях тигана, смятам да има втори опит. Мисля, че чугунения им тиган ще се справи чудесно.


Завиждам ти благородно за бъдещата елипсовидна тенджера. Гледам, че по 24 kitchen готвят в една такава, тъмно синя Wink


Знаех си, че ще си доволна.
В моя тиган нямам проблем с яйцата, омлетите и т.н., но той е скилет и се различава от съдовете с класически емайл. Възможно е да ти залепне ако искаш да готвиш на висока Т в твоя случай, иначе трябва да сложиш храната вътре и тогава можеш да го засилиш, докато при скилета е обратно, залепва ако не е добре нагрят, но пък като хване коричка се отлепя само. При мен нищо не залепва и в тенджерата и тигана, но вече толкова им хванах цаката  Laughing ... ще свикнеш и ще започнеш да си усещаш нещата с времето. Истината е, че готвенето в чугунен съд си е особено и трябва малко да поготвиш, за да почнеш да си усещаш Т и начина.  Grinning

# 1 459
  • Атина
  • Мнения: 13
Много ви моля които знаят за включване-какво представлява платинения силикон-става въпрос за силиконови форми за печене.Пише 100% платинен нетоксичен силикон.Не е на тази марка,но само това намерих за сега http://www.pazaruvai-lesno.bg/view_product.php?pid=67383
До колко е безопасен?
Много моля за включване.Благодаря.

# 1 460
  • USA
  • Мнения: 7 337
Бих купила Льо Крузе с перспектива за дългосрочно ползване, та и да са малки децата, ще пораснат. В магазина ми казаха, че покритието може да пострада при удар. Но при колко силен удар?! Ама като гледам в темата няма рекламации, вероятно са здрави Simple Smile

Готвя с Le Creuset.Здрави са,поръчвай смело.

# 1 461
  • град-държава
  • Мнения: 5 863
Чугуна е здрав, но заради порестата си структура е и крехък, та ако залееш силно нагорещен тиган с ледена вода може да го видиш и на две, напълно вероятно е да се спука при изпускане освен да ти натроши и плота.  Wink
Виждала съм най-вече разполовени или спукани тигани и капаци на Le Creuset, заради неправилна употреба - изпускане и температурен шок.
Затова си има инструкции за употреба и като си ги следиш нямаш проблеми. Много е важно самия съд да е удобен на този, който основно ще борави с него, тъй като освен изпускане съдовете се нагряват целите и то според Т, на която се готви и може да доведе до страхотни изгаряния също така  -  като готвиш трябва и за миг да не забравяш, че дръжките и капака, включително дръжката на капака са точно толкова горещи, колкото и дъното в момента.
В крайна сметка обаче, ако ще си купуваш тенджера с мисълта, че ще я счупиш, ще се изгориш или нещо друго по-добре не си я взимай въобще.
Дали ще е чугун, стомана или някакъв друг материал няма значение, тъй като с всеки съд може да се случи инцидент, а на малки деца изобщо не бих позволила да "помагат" в кухнята със съдове, които се нагорещяват и т.н. За малките деца има украсяване, разбъркване, месене и всякакви други кулинарни забавления, но чугунена тенджера е последното нещо, което трябва да им се оставя в ръцете.

# 1 462
  • Мнения: 1 027
А къде в България може да се намери Le Creiset?

# 1 463
  • Пловдив
  • Мнения: 786
А къде в България може да се намери Le Creiset?

Аз знам само за Гама Елит

http://shop.gamaelit.bg/?module=producer&id=10

http://shop.gamaelit.bg/?module=contact

# 1 464
  • USA
  • Мнения: 7 337
Льо Крьозе са солидна работа.Имам няколко неща вече,в перспектива да увеличавам бройката във времето.
Просто държа на качествената посуда и хубавата храна.От известно време заглеждам ето тази красотичка http://www.casa.com/p/le-creuset-enameled-cast-iron-round-french-oven-319980 ,но заради тежестa все още се спирам да поръчам.Чета обаче тук хубавите ви отзиви и аха,аха да я купя.

Едитвам се :
Току що поръчах това http://www.casa.com/p/lodge-ec6d43-color-enamel-cast-iron-dutch-oven-237693,което е на същия принцип и материал като тенджерата на ЛК.Дъното и цената се различават.В петък я очаквам и ще споделя впечатления.
(и преди съм готвела в подобни гювеч-тенджери,но Lodge за първи път купувам).

Има ли желаещи да направят нова тема? Тази се е запътила към 100 стр. и става тромава.

Последна редакция: чт, 12 апр 2012, 00:39 от Coquelicot*

# 1 465
  • София
  • Мнения: 2 521
Днес се сдобих с тази красива тавичка, правоъгълна, керамична на Kaiserhoff.
С изненада открих новооткрит такъв магазин в София със страхотни красоти.
Не знам мога ли да напиша къде е, да не е реклама.

Някой ползвал ли е тази марка, да очаквам ли изненади?

# 1 466
  • Мнения: 539
А аз моля да ми препоръчате каква скара да си купя -на  ток. Имаме барбекю,но рядко го ползваме,по-често пека на ел. скара-тефлонова на Ронсон. И тъй като подмених и изхвърлих тефлоновите съдове сега е това наред. Гледах едни обикновени метални с реотани ,направо на тях се слага печивото,но не знам дали са хубави.
Обмислям и как да разкарам Микровелето ,но тук ще срещна голяма съпротива от половинката.

# 1 467
  • Sofia
  • Мнения: 9 741
Ще направя нова тема довечера.  Peace

# 1 468
  • София
  • Мнения: 344
Попаднах на инфо за керамчни бг съдове, можело да се ползват на котлон, остава да разберем дали са с безвредната глазура... Изобщо ако някой е наясно как да разберем дали наистина са ОК тези съдове ще е чудесно, финансово е доста приятна цената
http://elekom.bg/index.php?main_page=product_info&cPath=13_4 … p;products_id=435

# 1 469
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Не са написали, че са без онези вредни съединения, кето ще рече, че най-вероятно ги съдържат. А и не мисля, че с малко пари може да се постигне високо качество.

Мъжът ми пък е против покупката на Крузето, казва, че чугунът е евтин материал, каква била тая цена... Не мога да се спра на тенджера и тиган Tired

Общи условия

Активация на акаунт