Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене?

  • 367 238
  • 1 474
  •   2
Отговори
# 825
  • София
  • Мнения: 1 735
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4002791
ето за температурите на готвене и надраскването на керамичните съдове

# 826
  • Мнения: 215
Защо замря темата  newsm78

# 827
  • Бургас
  • Мнения: 380
прочетох само 20тина страници назад... Rolling Eyes
трябва ми тенджера - не скъпа и е желателно да е с незалепващо покритие.  естествено не искам и да се тровим  Simple Smile тефлон не искам. към какъв материал да се насоча?

# 828
  • София
  • Мнения: 1 735
Аз ползвам такъв тиган и бих си взела и такава или подобна тенджера.
http://www.delimano.bg/tendjeri/

# 829
  • Бургас
  • Мнения: 380
така, колкото повече чета, толкова повече се обърквам.
да разбирам ли, че готвеното ядене е добре да се съхранява в хладилник само в керамичен или стъклен съд?
и ако това е алпака http://www.kristaltrade.com/%D0%A2%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B5 … wse-316-20095.htm, то от какво са едновремешните тенджери - онези с разни доматки и прочее шаренийки по тях? винаги съм си мислела, че те са от алпака  Rolling Eyes

# 830
  • Пловдив
  • Мнения: 786
така, колкото повече чета, толкова повече се обърквам.
да разбирам ли, че готвеното ядене е добре да се съхранява в хладилник само в керамичен или стъклен съд?
и ако това е алпака http://www.kristaltrade.com/%D0%A2%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B5 … wse-316-20095.htm, то от какво са едновремешните тенджери - онези с разни доматки и прочее шаренийки по тях? винаги съм си мислела, че те са от алпака  Rolling Eyes

Онези старите тенджерки са емайлирани. От всичко четено досега разбрах, че те са безвредни за готвене, но ако се наранят трябва да се изхвърлят. Това обаче не е голям проблем, тъй като са евтини в сравнение с всички останали.
Аз си взех емайлирана тава и съм много доволна. Всичко пека в нея безпроблемно и почиствам лесно. Скоро имам намерение да си взема и една такава тенджера. Имах голямо желание да си взема по-скъпи и хубави тенджери, но сега финансите са насочени в друга посока.

# 831
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Ако говориш за такъв вид тенджера, те се водят емайлирани. Добри са за готвене, стига да не е надраскана повърхността. Доколкото знам няма проблем и да се съхранява в тях храната.

# 832
  • Бургас
  • Мнения: 380
да точно за такива говоря. мислех че щом са евтини значи са вредни.  Confused още повече, че ги има във всички магазини по 1 лев  Rolling Eyes

# 833
  • Мнения: 505
В този тип емайлирани съдове всичко загаря, а и бързо се залющва емайлът. Стените са тънки, не запазват топлината, така че много енергия се разпилява. Но са ЕВТИНИ. Изкушаващо евтини. Що се отнася до здравословното - те са от стомана или нещо подобно. Не би трябвало да са вредни. Обаче няма гаранция, че стоманата е чиста, нали? И че не са направени от нещо подобно с примеси от дявол знае какво. Така че като се залющи емайла, човек започва да се притеснява.

Последна редакция: пт, 12 авг 2011, 15:10 от Penkailieva

# 834
  • Бургас
  • Мнения: 380
предполагам, че всяко нещо щом има някаква промазка отгоре и тя почне да пада, трябва да се хвърли. иначе нямаше да има нужда от промазката.
за залепването ясно че не може да се очаква нищо при такива цени.
това нещо дали е удобно за ползване? http://www.aplodismenti.com/product/163/yenska-tendzhera-2-0-l-l … sozna-s-kork.html също и стъклените тави? йен с капак не ползвам вече, защото е страшно неудобен за хващане и се изгорих няколко пъти  Confused

# 835
  • Мнения: 505
Сега попрочетох за съдове с керамично покритие - звучи чудесно, а и не са толкова скъпи. Прочетох и за чугунените на ИКЕА - с матово емайлирано покритие били. Също звучи примамливо и не скъпо. А също прочетох за WMF - чиста стомана, перфектни покрития, е, тези вече са скъпи все пак. Аз се напъвах години наред да си купувам скъпи тенджери, за да е за цял живот. Но тези с незалепващо покритие все пак се захабиха. Остана ми стоманата - тенджерите под налягане и стъклото. Една красива керамично тавичка също се напука и е с начупено покритие, макар че беше с претенции. Яд ме хваща, като се замисля - пак ще спестявам пари за скъп тиган и скъпа тава, да не говорим че всъщност си трябват поне два размера от вид съд. Купих си един малък чугунен тиган на Лодж, без покритие - изприщих се да се занимавам, той трябва да се пече във фурна намазан с растителна мазнина час и половина, за да хване патина и да не ръждясва. Три пъти го пекох по този начин - как мирише, не ви е работа. И само месото не залепва, всичко друго залепва, пък не бива да се мие с веро, изобщо пълни глупости. Сега уж ще си купувам чугун с покритие, ама нещо загубих доверие.

# 836
  • Мнения: 5 001
...Чета,следя темата,макар и да не пиша редовно и да не се прехласвам пред тази или онази фирма за домакински съдове.......И знаете ли какво?!....

Стигнах до заключението,че по-добре да си купувам разни тиганчета и тенджерки,каквито ми харесват и са ми удобни.....Да си ги ползвам няколко години и после да си купувам нови........Аман от продукти ,материали и съдини - ДО ЖИВОТ......

нЕ Ща такива пък!  Mr. Green  Crossing Arms ......Така всичко в кухнята ми ще е ново винаги.....Ще си го ползвам с кеф и няма да робувам на тая или оная фирма "дето били номер едно!".......И като се надраска някое си покритие няма да ме заболи сърцето,че съм дала баснословна сума(за критериите на БГ заплатите)...А ще го запокитя в кофата без съжаление и....ще си купя друго.....

# 837
  • Мнения: 6 718
да точно за такива говоря. мислех че щом са евтини значи са вредни.  Confused още повече, че ги има във всички магазини по 1 лев  Rolling Eyes

Най-добри са руските емайлирани тенджери. Аз имам такива от 17г. и не са мръднали. Добри са и българските ( и такива ползвам и съм доволна), макар че не са красиви на външен вид. Познават се по това, че са по-тежки, а и по етикета. Купувай ги от магазините за домашни потреби. Олющи ли се емайловото покритие, ги изхвърли, защото стават вредни.

# 838
  • София
  • Мнения: 1 735
......Така всичко в кухнята ми ще е ново винаги....
Peace
Абсолютно съм съгласна!Аз също не залитам по много скъпите неща,пък и не мога да си представя да готвя в една тенджера 20години.Точно на 9-тата ги смених всичките.И аз харесвам новичките неща.

# 839
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
Момичета, вчера в Метро видях че предлагат ето тези тенджерки http://www.arc-international-cookware.com/en/products/pyroflam/round-casserole-0, цена 60 лв., вместимост 3 литра. Май по-големи не се предлагат, тази ми се видя доста малка, не е много тежка, не е незалепваща, ползва се върху всякакъв огън освен индукция. Ако някой знае повече, нека сподели!

Общи условия

Активация на акаунт