Въпрос за сиренцето :-)

  • 2 874
  • 34
  •   1
Отговори
# 15
  • O.A.E./ Пазарджик
  • Мнения: 2 477
фета до колкото знам е вид сирене . може да е и датско. тук има всякакво дори обогатемо с разли4ни подправки, но това не за бебето. има и обезсолено, провери за него. а 4рез сирене не можеш да се заразиш с грипа. нито по въздуха, нито дори ако ядеш добре сготвено месо. вируса бил в стомаха на пилетата. някои казват, 4е  прекалено плашат хората. може би гледат да вземат претпазни мерки.
а за арабските сирена недей да те е страх те са царе на сиренето и ако вземеш пакетирано, което си мисля е по-добре, няма да сгрешиш. аз сега му давам фета 4е не намерих БГ този път, но то много трудно се изкисва. сменяй водата 4есто.

# 16
  • Мнения: 513

а пък за грипа....не знам, мисля 4е особено "официалните" магазини се контролират дорбе, зареждането им съ6то. тъй като вси4ки са луднали ве4е с тоя грип, предполагам, 4е контрола е дори по засилен...мисълта ми е да не се 6а6каме толкова (не 4е не си е за 6а6кане  Shocked)
За официалните магазини не се притеснявам, а за турските и арабските магазини.....
А за моцарелата също смятам, че е неподходяща за тази възраст. Ще потърся тези сиренца на Нестле. Мерси за съветите, мами  Simple Smile

Аз купувам българско сирене от турските магазини, което е в метални кутии. Не мисля, че кравето сирене по някакъв начин може да има връзка с птичия грип.

# 17
  • Italia
  • Мнения: 4 492
Тук според протокола за захранване,който ми беШе дал педиатъра навремето първото сирене за въвеждане беШе пармезана,настърган в малки коли4ества в зелен4уковото пЮре. След него пък даваха едно меко козе сирене от рода на наШата " Крема"  Thinking

# 18
  • Мнения: 513
Тук според протокола за захранване,който ми беШе дал педиатъра навремето първото сирене,което даваха за въвеждане беШе пармезана  Thinking

Аз захраних Мария с козе сирене, защото козете мляко е най-близко по състав до кърмата и е превантивно против алергии.

# 19
  • Мнения: 819
Не мисля, че кравето сирене по някакъв начин може да има връзка с птичия грип.
Ех, ама и аз не мисля, че сиренето има връзка с птиците  Wink...., а че се внася от страна, в която има птичи грип и е потенциален разпространител на вируса.

# 20
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
бе я да питам италиянките тук, нали може?
с мъжа ми ходихме в неделя не италиaнски ресторант и там имаше една салата от панирани зеленчуци. мъжа ми много я харесвал,
ама не можах да я опитам.
имаше аларма за пожар и дори не си платихме сметката.
някой да ме светне за тази салатка каква може да бъде?

по темата, не се шашкайте много за този птичи грип-
сиренето едва ли е опасно.

# 21
  • Мнения: 513
Ех, ама и аз не мисля, че сиренето има връзка с птиците  Wink...., а че се внася от страна, в която има птичи грип и е потенциален разпространител на вируса.

Това хубаво, а знаеш ли, че вирусът не може да живее в мъртво тяло? Предава се по въздушно-капков път, например ако ти се изкиха болен в лицето или пиеш от чаша от която той е пил... и т.н.

# 22
И в този ред на мисли


.... Може ли да се хване птичи грип от пЕкано пиле ....

...Не може по следните причини:
 Първо - "пекано" се готви главно в северо-западнала България, както отбеляза колегата, а за момента е застрашена само северо-източена, близо до делтата на Дунав. Там предпочитат другият гурме-метод и случаите на заразени от печено пиленце (със златиста хрускава кожичка) са почти, направо нулеви.


Второ - вирусът не може да живее в мъртво тяло. И за да сте сигурни, че пилето е наистина мъртво, то преди да го сложите във фурната да се пече, профилактично го праснете няколко пъти с тежкия черпак по главата.

Трето - термичната обработка допълнително ликвидира остатъците от по-държеливи птиче-грипни вируси. Но внимавайте! Не се опитвайте да проверявате с пръсти дали е достатъчно висока температурата. Има случай на тежки изгаряния и после ще се наложи някой да ви дава в устата парченца от вкусното пиленце и пикантната гарнитурка.

Четвърто - най-често пиленцето се "прокарва" с хубаво бяло (несериозно) или
червено (по-добре!) винце. А знайно е, че алкохолът убива голяма част от вирусите. Т.е. и да има оцелял от фурнения ад вирус, той ще бъде довършен от алкохола. Някои правят грешката да го прокарват с бира, а тя е слаба за целта. Но и тук има изход - консумира се тежка бяла бира, немска или белгийска. Примерно "Францисканер". За съжаление не съм виждал такава у нас. Само по-второкласният "Ердингер" и то на безумна цена в "Метро".

Пето - ако още се притесняваш, може да му шибнеш и един коняк с кафе за десерт. Като стана дума за кафе, ще видиш след малко - има една особеност.

Да се надявам, че те поуспокоих.

Сега по-подробно вкратце за самата болест, само това, което пряко засяга хората. Някои етиологични и епидемиологични особености на болеста.

Почти всички видове грип се предават предимно по въздушно-капков път. Очевидно може да се заразиш, ако болна птица или най-често кокошка ти се изкудкудяка право в лицето (или петел ти се изкукурига). Ако не си птицегледач - няма страшно. А и да си обикновен гражданин, то отдавна минаха времената, когато в трамваите и автобусите минаващи близо до Женския пазар в София се превозваха и кафези с живи кокошки, патки, пуйки и гъски (и петли). Сега всеки има някаква кола (вкл. култовият за целта микробус VW). Но представи си, ако това сега беше истина в градския транспорт каква епидемия щеше да пламне.

Продължаваме. Колегата д-р Многозапетайков (,,,,,,,,,,) по-горе правилно отбелязва, че заразяване може да стане и от фекалиите на болна птица. Направо да си го кажем - от курешките. Особено пресните такива.
Сега внимавайте. Установено е, че най-често епидемичен фокус (извън птицефермите, разбира се) са ... откритите бистра и заведения, където се сервира кафе. Защо? Известно е, че птичият грип освен другите симптоми, причинява и разслабване в птицата, т.е. тя ака  
доста по-често отвисоко. Това допълнително се усилва, разслабва и от миризмата на кафе еспресо. И така, представете си кръжащите над бистрото гълъби, чайки, гарвани, свраки и врабчета. За нещастие, някои от тях болни. Като се изакат от високо и никак не е малка вероятността курешката да цопне точно в чашката кафе, която си я поднасяте в момента към устата. Невролозите и особено катаджиите могат съвсем точно да ви кажат с каква скорост се разпространяват нервните сигнали и за колко време човек може да реагира. В крайна сметка не успявате да реагирате и гаврътвате кафето барабар с курешката и белята става!

Сега тук има няколко неизяснени момента. Защо само еспресото действа така? А турското? За съжаление скоро съобщиха и за случаи на птичи грип в Турция, където еспресото не е на почит. Това може да се тълкува като някаква мутация на вируса, но връзката още се изследва. Освен това, в Турция където има кафене почти винаги има наблизо и печащи се пилешки дюнери, а тяхната миризма докарва до див ужас всяка птица и те гледат да ги избягват такива места.

Финално, към профилактиката. Не е желателно да ходите в родината на птичия грип - юго-източна Азия. То аз не съм и убеден, че има повсеместно желание или смисъл да се посети примерно Бангкок.



 Mr. Green bowuu Mr. Green Mr. Green

# 23
Аз също си купувам от турските магазини сирене.. то си е в метални кутии със саламура.. и дори си е датско...аз винаги купувам сирене за което турците казват :"ааа сирене за баница" понеже е по твърдо и с по ниска масленост.. но е по вкусно дори от нашенското си Simple Smile

# 24
  • Мнения: 513
Ах, Хонда... изпревари ме ти... тюх не те е срам!

# 25
Ах, Хонда... изпревари ме ти... тюх не те е срам!
Flushed smile3557 newsm56

# 26
  • UK
  • Мнения: 1 334
ааа Хонда, в северозападнала го ядем печено ,не пекано Mr. Green Wink
мен пък вчера ми казаха да давам чедър като първо сирене, нооо таз препоръка няма да я спазя и ще изкисвам фета от Лидл Grinning

# 27
  • Italia
  • Мнения: 4 492
И в този ред на мисли


.... Може ли да се хване птичи грип от пЕкано пиле ....

...Не може по следните причини...



Демек " Драги ми Педро,измъкване нема,яко ти дупе"  Mr. Green Twisted Evil Wink

 Joy hahaha Joy hahaha Joy hahaha Joy hahaha Joy hahaha Joy hahaha

# 28
  • Мнения: 513
ааа Хонда, в северозападнала го ядем печено ,не пекано Mr. Green Wink
мен пък вчера ми казаха да давам чедър като първо сирене, нооо таз препоръка няма да я спазя и ще изкисвам фета от Лидл Grinning

Маймунке, имате ли Нето около вас. Там има гръцка Фета, ама досущ като българското сирене и държи ефтина цена. 0.99 пи за 0.200 кг. Пробвано е!

# 29
  • Мнения: 513
Демек " Драги ми Педро,измъкване нема,яко ти дупе"  Mr. Green Twisted Evil Wink
Няма, ни на Пердо, ни на Пиер, ни на Питър, ни на Петър, ни на Пешо...

Общи условия

Активация на акаунт