Въпросчета за попарата

  • 6 918
  • 29
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • anywhere
  • Мнения: 3 303
Смятам тези дни да пробвам бебката със закуска вече и може би ще започна с попарка. Искам да ви питам как точно правихте първата попара, че синът ми беше с алергия към млякото и не съм му правила заради сиренето.
Купила съм сухари от черен хляб, овче сирене, обезсолила съм го. Сега какво да сложа - сухар (колко), сирене (колко) и масло (колко)? А с адаптирано ли да я залея или с вода (чай)? После пасирана или само намачкана? Май много станаха въпросите, ама съм съвсем боса по попарената тема.  Mr. Green Blush

# 1
  • София
  • Мнения: 750
Правя попарата от 2 сухара, сирене - колкото кибритена кутийка, малко захар, малко масло, и заливам с чай. Първо я пасирах, но сега намачквам добре. Зависи каква консистенция яде бебо, и на боза можеш да я направиш.

# 2
  • Мнения: 46 518
Накисвам сухарите с вода, колкото да ги покрие, за нашата доза слагах 4 бр., една лъжица адаптирано мляко, половин чаена лъжичка масло, половин до една чаена лъжичка сирене /обезсолено, домашно, козе/ и след това преценявам дали да сипя още вода, акое много гъсто. В началото го минавах на блендера, след това само размачквах с вилица.

Аз правих попара само 2-3 пъти, после я замених с овесени ядки, които приготвям по същия начин и редувам с плод, вместо сирене и масло.

Да ви е сладичко  Hug

# 3
  • Мнения: 514
3 сухара ги натрошавам (а вече му ги давам на по-едри хапки), слагам сирене колкото кибритена кутийка, малко масло и малко захар. Заливам я с чай туристически, шипков или я правя с адапте.

# 4
  • Мнения: 5 255
2-3 сухара /черен или обикновен/;
1 ч.л. кафява захар ;
1 ч.л. безсолно масло /има такова немско/;
обезсолено сирене колкото или малко повече от кибритена кутийка /всеки път различно/;
200 мл. чай /в случая плодов чай на Hipp/.

Намачква се с вилица, но в случай че Емата не дъвче може да пасираш  Wink

# 5
  • София
  • Мнения: 2 044
Може би малко ще ви разсмея, но мойта девойка яде попарата само ако вътре има пасиран банан. Слагам 2 сухара, малко козе обезсолено сирене и топла вода. С чай не я харесва, пък и той все пак е вид лекарство-билки, които по принцип пием като сме болни. Реших да не претоварвам детето с него. Захар не слагам, защото предпочитам сладоста на плода било то банан или друг, отколкото изкуствен подсладител.

# 6
  • Мнения: 5 255
...той все пак е вид лекарство-билки...

 Thinking Много странна теория  newsm78

# 7
  • Мнения: 397
Аз стривам сухарите на прах, слагам изкиснато сиренце, малко захар, и малко масло ( но рядко не всеки ден ) и заливам с чай от липа, шипка или лайка. Захлупвам да се задуши и давам - то става като кашичка въобще не се налага да мачкам или пасирам  Wink
Първоначално започнах с 1 сухар и постепенно увеличих до толкова колкото изяжда.
Вече разнообразявам с овесени ядки, кус кус ( има такъв специален за бебета ) Иначе всеки ден попара и аз няма да ям  Laughing

# 8
  • Монреал
  • Мнения: 631
Аз правих попара само 2-3 пъти, после я замених с овесени ядки, ...
При нас беше обратния вариант. Обаче по много пъти на ден цапахме памперса - в единия случай 3 пъти ака между закуската и обеда Joy и минахме на попара със сирене.

А нея я правя така:
1 филия препечен пълнозърнест хляб
1 кибритена кутийка краве обезсолено сирене
1/4 кибр кут. краве масло
Заливам с вряла вода, захлюпвам купичката и след половин час с вилица обърквам добре.
Сама ще си определиш количеството на водата - при нас е на око, около 100 мл.

Понякога сутрин ядем за разнообразие каша или пасиран  плод, най-често банан.

# 9
  • anywhere
  • Мнения: 3 303
Мерси много!  Hug Какъв е този кус-кус за бебета, много ме заинтригувахте?  Thinking А от овесените ядки не се ли давят, как ги приготвяте?

# 10
  • Мнения: 717
Май аз съм единствената мама, която не слага никаква захар в попарата. Само 2-3 сухарчета, сиренце-кибритена кутийка, масло слагам съвсем малко и чайче.

# 11
  • Мнения: 46 518
Май аз съм единствената мама, която не слага никаква захар в попарата. ....

И аз не слагам. Вкъщи захар не използваме, не че се ограничаваме, такъв ни е вкуса  Wink

Зъхи, аз купувам фини овесени ядки, те не са като другите и няма проблем с яденето, но в началото и тях пасирах, ставаше прекрасна каша  Grinning

# 12
  • Мнения: 5 299
АЗ първата седмица почнах с 1 сухар, малко сиренце, малко масълце и малко захар. Обаче се сетих, че имам 1 кутия чай на ХИп - детски(а той е подсладен) и почнах да правя попарата с чай вместо захар. Малката си я яде без проблем Peace

# 13
  • София
  • Мнения: 15 220
В началото е добре да захраниш с попарата така, както се захранва с всяка нова храна, така че първите няколко пъти не е необходимо да правиш цяла доза. "Рецептата" на нашата педиатърка беше: един сухар+обезсолено сирене (количество-като допреш върха на показалеца до върха на палеца-ето толкова Wink)+масло (колкото грахче)+ малко захар. Аз правих попарата само с чай. Никога не съм я давала само с вода.
В началото пасирах попарата, после започнах да стривам сухарите предварително почти на прах, а сиренето мачках с вилица.

# 14
  • София
  • Мнения: 748
под сухари купени такива ли имате впредвид или препечена филийка?това не разбрах.

# 15
  • Мнения: 1 547
Купени сухари. Гръцки. Има бели и пълнозърнести. Много са хубави.

Зъхи, кускусът за бебета е Plasmon. Гледам го, но не съм купувала.

Ще почакам още малко и ще дам нормален кускус.

# 16
  • Мнения: 5 299
А дали може вместо сухар - галета? newsm78 Същото ли е?

# 17
  • Мнения: 514
Аз стривам сухарите на прах, слагам изкиснато сиренце, малко захар, и малко масло ( но рядко не всеки ден ) и заливам с чай от липа, шипка или лайка. Захлупвам да се задуши и давам - то става като кашичка въобще не се налага да мачкам или пасирам  Wink
Първоначално започнах с 1 сухар и постепенно увеличих до толкова колкото изяжда.
Вече разнообразявам с овесени ядки, кус кус ( има такъв специален за бебета ) Иначе всеки ден попара и аз няма да ям  Laughing

Къде продават кус-кус за бебета, за да взема и аз на Дани? И още едно въпросче Rolling Eyes как приготвяте овесените ядки?

# 18
  • Мнения: 5 370
А дали може вместо сухар - галета? newsm78 Същото ли е?
Хм.....би трябвало да прочетеш на опаковката -дали галетата не се дообработва още с нещо знам ли и аз?
Иначе и ние ползвахме едни гръцки сухари,ЕЛИТ,ама засега съм я спряла,пуста. Страх лозе пази - Тя Зъхи знае за какво иде реч Sad

# 19
  • Мнения: 2 672
аз я правя така:
в купичка слагам малко масло - на върха на ножа
1-2 к.л. захар
Когато чаят-ако искаш по-течна повече слагаш-  е готов ги заливам , бъркам да се стопят.
Вътре троша 3 сухара , разбърквам  и слагам сирене - да има , като го омеша със сухарите

# 20
  • София
  • Мнения: 748
аз си мисля,че в сухарите слагат някакъв консервант,не ми се струва възможно да си стоят все така свежи в пакета с месеци просто ей така.не е ли по-добре да се препече за целта филийка пълнозърнест хляб?

# 21
  • София
  • Мнения: 2 298
А дали може вместо сухар - галета? newsm78 Същото ли е?
Как пък ти хрумна галета? Не знам как ги произвеждат и нямам идея дали става. Но ако ставаше, щеше да се използва и сигурно щяхме да прочетем някъде или педиатъра щеше да ни каже. Но не съм чула и чела за подобно нещо...

# 22
  • София
  • Мнения: 2 298
...А от овесените ядки не се ли давят, как ги приготвяте?
Аз давам овесени ядки от 2 седмици и ги редувам с попарата. Не пасирам, купувам от едни немски, доста фини. Не се дави.
Четох в един чужд сайт за бебета тази рецепта:
1/4 чаша (от тези мерителните) овесени ядки;
3/4 чаша вода.
Водата завира, сипват се овесените ядки и се вари на слаб огън 5 минути. Отстранява се от котлона и се запарва още 5 минути.
После добавяш каквото решиш, аз слагам формула и малко настъргано изкиснато сиренце, тези дни ще й дам и с плод, сигурно ще е банан.
По-натам няма да ги варя, както правя и за нас (е, за нас е с прясно краве мляко, или с кисело, ама тя скоро няма да види такива).

# 23
  • Монреал
  • Мнения: 631
Преди години мъжът ми е работил в хлебозавод и ми каза, че като остане сух сляб от няколко дни го трошат и го правят на галета. Няма брак при хляба.

# 24
  • Мнения: 1 427
А какво според вас е галета?Това е натрошен препечен хляб.Така ,че според мен може за попара.

# 25
  • София
  • Мнения: 15 220
под сухари купени такива ли имате впредвид или препечена филийка?
Аз давам купени-Елит или Голдис.

# 26
  • София
  • Мнения: 10 825
А дали може вместо сухар - галета? newsm78 Същото ли е?

Може, само ако ти си си правила галетата. Защотот имам инфо от познат как ги правят Sick Та по този повод галета НЕ КУПУВАМ.... Мама ги прави Mr. Green

# 27
  • Мнения: 421
2 сухара (от гръцките пшенични)
сирене около кутия и половина (кибритена)
масло около една чаена лъжичка (равна)
зехтин около половин чаена лъжичка (100% чист студено пресован)
вряла вода

сухарите ги натрошавам колкото грахови зърна, слагам сиренето и маслото, заливам с вряща вода на око, размачквам с вилица и добавям зехтина.

Относно зехтина не искам да почват въпроси и коментари и затова ще обясня:
- според мен зехтина е чудесно нещо! Wink полезен е! и подобрява вкуса.
- в повечето готови пюрета, на себеуважаващите се фирми,присъства.
- вярвам в теорията, че мазнините са храна за мозъка и по този повод гледам да комбинирам добрите мазнини, не съм привърженик на обезмасляването.

# 28
  • Мнения: 5 299
А дали може вместо сухар - галета? newsm78 Същото ли е?
Как пък ти хрумна галета? Не знам как ги произвеждат и нямам идея дали става. Но ако ставаше, щеше да се използва и сигурно щяхме да прочетем някъде или педиатъра щеше да ни каже. Но не съм чула и чела за подобно нещо...

Абе не ми хрумна на мен(толкова акъл нямам Mr. Green). Майка ми реши, че ставали. Аз също мисля, че галетата са точно натрошен сух хляб, но ако ставаха щяха да ми кажат да правя попарата с галета, а не със сухар, и за това реших да питам. Но аз така или иначе купувам сухари в промишлени количества, защото аз самата ги обичам.

# 29
  • Мнения: 5 228
Аз правя попарата с адаптирано, защото иначе изобщо не й е фен. Слагам 3 сухара, 120 мл. мляко, като попие добре прибавям обезсолено краве сирене колкото кибритена кутийка, малко масло, непълна ч.л. захар и пасирам. Първоначално - няколко лъжички само, докато свикне с новите съставки.
Смятам да пробвам със зехтин, идеята на Gutnik ми харесва.

Общи условия

Активация на акаунт