За блатовете:
Да ви кажа честно, това е тестото за повечето ми торти, само променям добавките.
В случая към тестото добавих бадеми и кайсия сушена нарязана на ситно.
2 к.ч брашно
-2 к.ч захар
-2 яйца
-1 ч.л. сода гасена с лимонов сок
-2 ч.л. бакпулвер
-1 к.ч мляко
-1/2 к.ч олио
-1 к.ч вряла вода
к.ч- мерителна чаша от кукъра тя е 240 мл
Брашното, захарта, какаото, содата, бакпулвера, всичко слагате във миксера и включвате на най низките обороти, когато всичко се разбърка хубаво добавяте млякото(стайна температура) и яйцата, бъркате една минутка пак на най низките обороти.
Когато всичко стане еднородна консистенция добавяте вряща вода.
Ще се получи доста рядко тесто, не се притеснявайте излейте го в съда който ще печете
Включете фурната да се загрее на 180 гр, печем кекса до като остане суха клечката.
За тези които ще го правят в кукъра
На програма Quick(времетраене 1 час) след като свърши програмата оставете още за 20 мин в кукъра, ако кекса не е готов повторете програмата(всичко зависи от кукъра).
Извадете кекса, след като изстине нарежете го на 2 равни блата
Ако за ваш вкус блатовете са сухи, можете да ги сиропирате.
Сиропа в случая ми е от 1 ч.ч компот от вишни+ 100 гр шоколад+ 1/3 ч.ч захар.
ври около 5 мин на бавен огън.
За крема използвам рецептата от крема на тирамису.
Колкото повече крем направите, толкова по вкусна ще е питата
Сладкарска сметана аз сложих 500 мл+пудра захар в началото разбърквате на низки обороти около 30-40 сек
След това на високи обороти около 4-5 мин до като не стане плътен крем.
Намалете оборотите до минимум и добавяте крема сирене, ако слагате Маскарпоне (това е за идеален резултат) можете да сложите 500 гр.
Ако слагате друг тип крема сирене (става също добре, но не идеално, като алтернатива предлагам да използвате крема сирене на лакрима) 300 гр
Можете да сложите предварително в сиренето 3-4 жълтъка.
Разпределяме крема така, че повечето крем да е на горния блат.
Всичко намазвате и го слагате в хладилника.
До като се стегне тортата в хладилника подгответе си желето.
Аз предпочитам да използвам за тази цел
http://www.oetker.bg/oetker_bg/file/debi-7xgg76.bg.0/tortenguss_ … ezuckert_klar.jpg
Направете го както пише на опаковката, аз използвах за основа сок от консерва с ананас, добавих малко зелена боя за цвят.
Оставете го да стане стайна температура, но внимавайте да не застине.
От тук нататък ще ви трябва ринг за торта
Това имам предвид.
http://picbg.net/viewpic.php?u=53273XqJ9f&i=424362
Вадите вашите блатове от хладилника, заключвате ги в ринга, украсявате с плодове и заливате желето за тортата, след около 1 час тортата е готова за консумация.