Въпрос за холестерол

  • 6 073
  • 7
  •   1
Отговори
  • Мнения: 72
Някой може ли да ми каже "общ холестерол" и "лош холестерол" едно и също ли е? Според мен от това което прочетох в мрежата не е едно и също, но джи пи - то ми твърди, че общият холестерол всъщност бил лошият. А четох че общият е сбор от добрия /HDL/ и лошия /LDL/ То това е и логичното. В изследванията ми са посочени общ, триглицериди и HDL. Общият ми е малко над нормата - 5.2, триглицеридите и HDL са добре. Има ли място за притеснение?

# 1
  • Мнения: 800
Бая по-сложно е!

1.Общият холестерол трябва да е в норма - нито много, нито малко.

2.От холестерол в организма се произвеждат всички хормони!

Няма холестерол - няма хормони...

LDL - липопротеини с ниска плътност - лош холестерол

HDL - липопротеини с висока плътност - добър холестерол

триглицерди - свободно циркулращи мазнини в кръвта.

Общ холестерол = LDL + HDL + 20 % от триглицеридите.

(останалите 20 страници по въпроса ще ти ги спестя...) Mr. Green

# 2
  • Мнения: 72
Благодаря, PinkPanther! Чисто математически като си сметнах резултатите по твоята формулка нещата са добре  Wink

# 3
  • Мнения: 0
Здравейте!Искам да ви питам дали някой от вас е чувал за черен бъз против висок холестерол?"Лошия" ми холестерол преди година беше 7.31.Една година стриктна диета =6.37,а трябва да е най-много 5.60.Пих и ленено семе няколко месеца,но така и не мога да го понижа.Чух за черния бъз-плодчетата се измиват и подсушават след което се изсушават добре на слънце,след това сутрин на гладно се сдъвкват по 10 зрънца.Ако някой е пробвал това ,ще съм ви много благодарна ако споделите с мен.

# 4
  • София
  • Мнения: 7 992
И моят холестерол е над нормата, но преди 2 дни ендокринологът ми каза, че много се греши при вземането на кръв.
Трябва човек да не е пил 3 денонощия алкохол, мин. 13 часа да не се е хранил преди това и предишния ден да не е консумирал мазни храни.

Ако това е спазено, тогава наистина може да се приеме, че холестеролът е висок.

# 5
  • Карлово/ Пловдив
  • Мнения: 937
  Холестеролът е органично съединение, което се намира във всички клетки и телесни течности на човешкия организъм. Неговата биологична роля се изразява в: участие в изграждането на клетъчните мембрани; образуване на надбъбречните и половите хормони, витамин Д, жлъчните киселини и други. По-голямата част от холестерола се синтезира в черния дроб, а останалата - се набавя чрез храната. Основни хранителни източници на холестерола са: тлъстите меса, вътрешните органи (черен дроб, бъбреци), яйцата, млечните мазнини и други.

Тъй като мазнините в кръвта (холестерол и триглицериди) са неразтворими във вода, те се свързват с белтък под формата на липопротеинови частици. По този начин се осъществява транспорта им до тъканите и органите.
        Липопротеините с ниска плътност (Хол - ЛНП) съдържат около 70% от общия холестерол и са известни под името “лош” холестерол. Същите го транспортират от черния дроб до органите. Когато той е в наднормено количество в кръвта настъпва увреждане на съдовите стени и развитие на атеросклероза.
        Липопротеините с висока плътност (Хол - ЛВП) транспортират холестерола за преработка в черния дроб, където чрез жлъчните киселини същият се отстранява от организма. Следователно Хол - ЛВП не позволяват на холестерола да се натрупва по стените на артериите, поради което се нарича “добър” холестерол.

Желаното” ниво на Хол – ЛВП (“добрия” холестерол) в кръвта е над 1,0 mmol/l, като с висок риск за атеросклероза са стойностите под 0,9 mmol/l.
        За определяне на отклоненията в мастната обмяна и риска от развитието на атеросклероза е желателно да се изследват всички видове липопротеини в кръвта.

Общ Холестерол                                         Добър Холестерол
норма до 5.2 ммол/л                                   Норма до 3.7 ммол/л
гранично 5,2 - 6,1 ммол/л                           гранично 3,4 - 4.0 Ммол/л
високо ниво над 6.2ммол/л                         високо ниво над 4,1 ммол/л


        Повишеният серумен холестерол е основен рисков фактор за развитие на атеросклероза, която е в основата на двете най-значими хронични незаразни болести – исхемична болест на сърцето и мозъчно-съдова болест, причиняващи инвалидизиране и смърт на много хора по целия свят.

КОИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ХОЛЕСТЕРОЛА В КРЪВТА?

        • Наследствената предразположеност
        • Стресът
        • Нездравословното хранене
        • Хроничните заболявания на черния дроб, бъбреците, захарен диабет и др.
        • Наднорменото тегло при ИТМ над 25 - ИТМ = тегло в кг : (ръст в м)2
        • Употребата на лекарства – орални контрацептиви, диуретици, глюкокортикоиди и др.
        • Ниската двигателна активност
        • Полът – след менопаузата при жените холестеролът нараства
        • Злоупотребата с алкохол
        • Тютюнопушенето
        • Възрастта - след 20-та година серумният холестерол се увеличава

КАК ДА СЕ НАМАЛИ ПОВИШЕНИЯТ СЕРУМНИЯ ХОЛЕСТЕРОЛ?


        Нормализирането на серумния холестерол може да се постигне чрез промяна в начина на живот и провеждане на медикаментозна терапия.
        ПРОМЕНИТЕ В НАЧИНА НА ЖИВОТ ВКЛЮЧВАТ:
        o Холестерол-редуцираща диета
        Най-често 2 седмици след започването и, тя може да намали холестерола средно с 10%.
        Диетата включва консумация на:
        o Повече плодове и зеленчуци– най-малко 5 пъти дневно;
        o Храни с високо съдържание на скорбяла и влакнини (пърнозърнест хляб, зърнени храни, ориз, бобови храни);
        o Обезмаслено или нискомаслено мляко, млечни продукти без мазнини или с ниско съдържание на мазнини (кисело мляко, квасена сметана, извара, сирене);
        o Месо без тлъстини (пилешко месо без кожата; риба; меса, на които са отстранени тлъстините);
        o Растителни масла (царевично; маслиново; соево);
        o По-малко готови и предварително обработени храни (кексове, сладки, бисквити);
        o По-малко черен дроб, мозък, бъбреци и други вътрешности;
        o По-малко яйца - не повече от 2 яйчни жълтъка на седмица (пряко консумирани или в приготвената храна).
        Съдържанието на мазнини в готовите ястия може да бъде намалено и чрез спазване на следните принципи при готвене:
        o да се отстранява видимата мазнина от месото;
        o да се ограничава количеството мазнина при готвене;
        o да се предпочита печене, варене, готвене на скара и в микровълнова фурна, като се избягва паниране и пържене;
        o да се поставя месото при печене върху решетка, така че мазнината да се оттича надолу.

        o Повишаване на физическата активност
        Упражняването на физическа активност е необходимо условие за поддържане на нормално телесно тегло и серумен холестерол. За да бъде ефективна двигателната програма тя трябва да включва: ходене пеша най-малко 5 пъти седмично по 30 минути и физически упражнения най-малко 3 пъти в седмицата.

        o Контрол на теглото
        Редуцирането на теглото на лица със затлъстяване е изключително важно за намаляване на холестерола в кръвта. Понижаването на теглото, дори в малка степен, довежда до намаляване на нивото на Хол - ЛНП.

 
        МЕДИКАМЕНТОЗНОТО ЛЕЧЕНИЕ ВКЛЮЧВА:


        Лечението с медикаменти, регулиращи липидните нива, по-скоро допълва, но не заменя промените в начина на живот. Терапията обикновено е продължителна или за цял живот. Изборът на медикаментите се определя от лекар-специалист.
        Медикаментите, които намаляват нивото на липидите в кръвта са: статини, никотинова киселина и нейните производни, фибрати и такива, които свързват жлъчните киселини. Като клас медикаменти, статините предизвикват най-голямо понижение на холестерола в кръвта. В случай, че целта на лечението не е постигната след 3 месеца лечение с един медикамент, може да се включи втори препарат. При добро спазване на лечебната програма максималното понижаване на ЛНП се постига в рамките на 4 до 6 седмици от началото на лечението.
        Необходимо е да се знае, че повишеният холестерол се нуждае от постоянен контрол посредством диета и медикаментозна терапия. Прекратяването им довежда до бързо повишаване на холестерола и възвръщане на риска от съдови нарушения, съществували преди началото им.
        ЛЕЧЕНИЕ НА СЪПЪТСТВАЩИТЕ ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ


        Провеждането на системен контрол върху хроничните заболявания на черния дроб, бъбреците, щитовидната жлеза, захарния диабет и други е необходимо условие за регулиране на липидния баланс в човешкия организъм.
        Необходимо е да се знае, че употребата на лекарствени препарати като диуретици, глюкокортикортикоиди, бета-блокери и други допълнително нарушава липидния профил на болните.

 ХОЛЕСТЕРОЛЪТ Е “ПРИЯТЕЛ”, А НЕ “ВРАГ” САМО КОГАТО СЕ ПОДДЪРЖА В ГРАНИЦИТЕ НА ФИЗИОЛОГИЧНИТЕ ЗА ЧОВЕКА СТОЙНОСТИ.

# 6
  • Мнения: 0
Docsi,Благодаря ти за предоставената информация!

# 7
  • Мнения: 818
Аз за малко повече от месец свалих холестерола си с 2 единици и го вкарах в норма като пиех 2х2 табл.Пектавит С на д-р Тошков.Диета почти никаква не спазвах.

Общи условия

Активация на акаунт