Рецепти за приготвяне на домашно сирене, извара, кашкавал, кисело мляко.

  • 140 843
  • 98
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 427
При ползването на домашна подкваса се взема от средния слой мляко.Най добре става с подкваса ден за ден.Понеже няма как да стане най- добре да се ползва такава от макс.два,три дни.Причината за дъха и вкуса на млякото може да бъде в темп.за квасене,тази на задържане и също качеството на подквасата.При прясното мляко усещаш ли нещо такова?
Искам да кажа че ми попаднаха рецепти за Крема сирене,за Маскарпоне,за Саламурено сирене,Моцарела,Рикота и за кашкавал различни от дадените до тук.
Моцарела:
2л.прясно мляко
Мая за сирене за 2л.
Загрява се млякото до 73гр.Охлажда се на водна баня до 40гр.Маята се разтваря във вода прибавя към млякото.Разбива се добре и се оставя 1час.Нарязва се и да  се отцежда суроватката.След половин час се обира.Така се прави два пъти през час и три пъти през три часа.Оформят се малки топчета и се съхраняват в съд с вода към която е прибавено1ч.л.сол на литър.
Рикота:
2л.пр.мляко
3с.л.ябълков оцет,щ.сол,щ.захар.
Загрява се до 85,90гр.но много е важно да не завира.Добавя се солта,захарта и киселината и се сваля тенджерата да изтине.Изсипва се в цедка/след няколко часа/

# 31
  • Мнения: 1
Здравейте момичета виждам, че темата е доста стара, но се надявам някой да ми отговори. От скоро започнах да купувам прясно мляко от една баба до нас (  носят и го от мандра в Панагюрище) три пъти вече квасих кисело мляко и става супер. Но сега съм решила да се пробвам да си направя домашно сирене, също така си купих и комплект за домашно сирене - абе готова съм от всякъде ......единственото нещо, което ме притеснява е, как да го пастьоризирам ....четох, четох и разбрах, че трябва да го загрея до малко над 70 градуса - без да кипне млякото, Но как да разбера кога температурата е стигнала 70 градуса като нямам специален термометър. Вие как го правите ?! Как разбирате, има ли някакъв чалъм тая работа?

# 32
  • Мнения: 0
Здравей, аз сирене съм правила само веднъж- вчера. Но преди това като теб доста попрочетох по въпроса. Хората го правят и с напълно сварено и с напълно сурово мляко. Моето беше сурово и без да го топля толкова. Затоплих до 35 градуса и сложих маята. Пък и баба ми преди години като гледаше животни и правеше доста сирене, винаги го сиреше съвсем сурово, веднага след издояването, само прецедено. Различното е, че при суровото мляко трябва да се остави сиренето да зрее поне 60 дни. През това време умират различните бактерии. Запомних, че от най-дълъг период за умиране се нуждае бактерията причиняваща туберколоза- около 50 дни. А от опита на другите разбрах, че от сварено мляко излиза нещо по-скоро приличащо на крема- отколкото на саламурено сирене.

# 33
  • Мнения: 134
Мляко правя редовно, сирене още не съм но от известно време ми се ще да се пробвам. Утре ще правя мляко за сиренето все си мисля че няма да ми се получи но ще се опитам. Свекърва ми прави много вкусно сирене слага му босилек докато го изцежда. Става много вкусно.

# 34
  • Мнения: 874
Любе,дай и рецептичката за крема сирене,ако е удобно  Praynig

# 35
  • Мнения: 172
Всяка седмица вземам прясно мляко и подквасвам.Освен това и правя крема сирене по следната рецепта:
4л.прясно мляко/ аз смесвам краве и овче/
4л. сол
5-6 капки мая за сирене.
Оставям млякото да изстине както за подквасване/докато успееш да си държиш пръста 6 секунди/ и слагам солта, киселото мляко и маята. Завивам го и го оставям да стои така 4-5 часа.След това го отвивам и го изцеждам през тензух.

# 36
  • Пловдив
  • Мнения: 1 440
Боже големи факири сте.Кога смогвате да правите всичко това ?

# 37
  • Варна
  • Мнения: 18 000
Не знаех, че имало такава тема. Аз си правя сама киселото мляко, досега не съм посмяла да правя нещо друго, но може би ще се пробвам с моцарелата. Grinning
Прочетох, че някой си прави сам маслото, ако може да сподели рецептата..  bouquet

# 38
  • Мнения: 7 779
Мляко правя редовно, сирене още не съм ...
как се прави мляко  newsm78

# 39
  • Мнения: 7 779
Боже големи факири сте.Кога смогвате да правите всичко това ?
какво факирство те гони  hahaha  всичко става за броени минути.  важното е да се поддържа температурата. а това го правят одеалата , уредите за к.мляко и сирене , МВ .... Laughing

# 40
  • Мнения: 226
Прочетох, че някой си прави сам маслото, ако може да сподели рецептата..  bouquet

Сварявам прясното мляко и след като изстине премествам в хладилника за поне 24 часа. После обирам каймака. Обикновено подквасвам два пъти седмично по три литра и събраната сметана я разбивам с миксера докато излезе маслото. После маслото го измивам под течаща вода и е готово. От шест литра изкарвам между 150 и 200 гр. масло.

# 41
  • Варна
  • Мнения: 18 000
Прочетох, че някой си прави сам маслото, ако може да сподели рецептата..  bouquet

Сварявам прясното мляко и след като изстине премествам в хладилника за поне 24 часа. После обирам каймака. Обикновено подквасвам два пъти седмично по три литра и събраната сметана я разбивам с миксера докато излезе маслото. После маслото го измивам под течаща вода и е готово. От шест литра изкарвам между 150 и 200 гр. масло.


Благодаря, ще пробвам. Аз така или иначе купувам около 7л седмично.
 А посоляваш ли сметаната, не се ли разваля?  Thinking

# 42
  • Мнения: 226
Не соля. Слагам най-отгоре и най-навътре в хладилника.
Между другото, колкото е по-студена, по-бързо става маслото Simple Smile

# 43
  • Мнения: 9 123
Всяка седмица вземам прясно мляко и подквасвам.Освен това и правя крема сирене по следната рецепта:
4л.прясно мляко/ аз смесвам краве и овче/
4л. сол
5-6 капки мая за сирене.
Оставям млякото да изстине както за подквасване/докато успееш да си държиш пръста 6 секунди/ и слагам солта, киселото мляко и маята. Завивам го и го оставям да стои така 4-5 часа.След това го отвивам и го изцеждам през тензух.

колко е киселото мляко?

teodor4eto78 , без термометър няма как да го хванеш - момента е преди да заври, но можеш да го уловиш, ако вече имаш наблюдения . Купи си термометър  Peace

# 44

Общи условия

Активация на акаунт