Пак молба да ме научите...

  • 12 309
  • 18
  •   1
Отговори
  • с трима мъже :)
  • Мнения: 2 735
тоя път за тарталетите...

Как се правят. Искам да направя за гости, които ще ми идват у дома, тарталети - три вида. Едните са с яйца и сирене и колба, запечени. Другите - с руска салата. А третите - салдки. Може би със смес от сметана, добре разбита извара и отгоре ягодов топинг или сладко от ягоди.

Имате ли някакви идеи? Как се правят самите тарталети? Трябва ли ми за тях специално нещо да имам у дома, за да ги направя - уред, съд, поднос, хартийки за печене... Тарталетите се пекат първо и после пак - с плънката? Или? Изобщо не зная как става цялата тая работа.

Когато са сладки - сиропират ли се? Яла съм едни плодови и се топяха в устата....

Научете ме, моля.

Второто - за мини-мъфините - откъде да си намеря такава тава за мини мъфини? Те дали и те идискват хартийки?


Третото - за смесите с които пълните яйца - едни такива - жълти, бели, зелени...Стоят красиво Simple Smile Не обичам много такива храни, та не съм и опитвала, общо взето Simple Smile


# 1
  • Мнения: 382
Явно наистина си "безкрайно заета",щом нямаш време да разгледаш Готварската книга на Бг-мамма...
 За мъфините има специална тема- вече четвърта поред - в която си пише всичко: и за рецепти,и за тавички, и за формички, и за магазини ,и т.н.
 Търпелив човек съм,но такива теми ,меко казано ме дразнят...,както и всичките 194 човека влизали в темата досега без да се ангажират с отговор Simple Smile...
 

# 2
  • Мнения: 1
Тук наистина можеш с търсачката да намериш уникални рецепти и техники за всеки от въпросите ти.
Ако все пак не ти се рови, днес писах в блога ми точно за пълнените яйца (и още други ордьоври), ако искаш погледни ги. Предните ми теми са за формална подредба на маса - също от помощ може би.
http://roadside-inn.blogspot.com (не е реклама, блога е личен и некомерсиален)

Зеления цвят можеш да постигнеш най-лесно като пасираш сместа с няколко стръка магданоз. Ако сложиш кубче червено цвекло (писала съм за него в темата за филе миньон) ще стане червена. С гуакамоле (дип на основа авокадо) ще е с много нежен зелен цвят.

Тарталети и мъфини без форми трудно ще направиш и ако не си опитвала до сега, съвета ми е да не се разочароваш точно за очаквани гости с тях.
Ако все пак си решила. Първо се изпича тестената форма. Най-лесното тесто е масленото. След това в тях наливаш топлия крем, украсяваш и оставяш в хладилника поне за 1 нощ (за да се топят).
Солени на същия принцип. Естествено рецепти много, това е само пример.

Топли предястия без шанс за издънка са пълнени гъбки например. Миди (измити и в тенджера с 2 пръста вода се оставят само да заврат) отворени, но с черупката, с едно крутонче вътре и няколко зърна хайвер е също адски ефектно и рядко виждано, а супер лесно.

Хартийките за мъфини не са задължителни, ако добре намаслиш формата. Форми ако живееш в България със сигурност ще намериш в Метро.

# 3
  • Мнения: 211
Здравей!  Hug
Запретнала съм ръкави да ти помагам  Laughing
Само ми кажи в България ли си?

# 4
  • Мнения: 774
Явно наистина си "безкрайно заета",щом нямаш време да разгледаш Готварската книга на Бг-мамма...
 За мъфините има специална тема- вече четвърта поред - в която си пише всичко: и за рецепти,и за тавички, и за формички, и за магазини ,и т.н.
 Търпелив човек съм,но такива теми ,меко казано ме дразнят...,както и всичките 194 човека влизали в темата досега без да се ангажират с отговор Simple Smile...
 

newsm78 И аз съм търпелив човек, но мен пък много ме дразнят постове като твоя!
Може би ти си безкрайно заета и не си видяла, че в този подфорум не си говорим по този начин. Уважаваме се и си помагаме. Когато се пусне тема, хората които искат отговарят, а другите просто отминават без да се заяждат. Затова има 194 човека, които са влязли и излязли без да се заяждат.

За тарталетите: купувам си готови и ги пълня с крем(готов или домашно правен). Слагам отгоре плодове.

# 5
  • Мнения: 320
Ягодка, кажи моля те откъде си купуваш готови тарталети  Praynig

Иначе Гала ето какво намерих погледни може да са ти от полза  Peace
http://www.kulinarno-joana.com/2009/05/strawberry-thyme-tartlets … lla-pastry-cream/

http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=10&t=666

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=390218

А ето обяснение как да си направиш ако нямаш формички -
без формички:
Тестото се разточва, нарязва на кръгчета и всяко кръгче се слага на дъното на чашка за ракия (от дебело стъкло и без мехурчета) с форма на пресечен конус. Внимание! Тестото се слага от външната страна, чашката се поставя с дъното нагоре в тава, покрита с хартия (не е задължително да е за печене, просто не трябва чашата да се залепва за тавата). Тестото се набожда с вилица, защото тарталетката може да стаене на мехури Confused. Пече се по начина, описан в рецептата.

Последна редакция: вт, 14 сеп 2010, 11:22 от alex_og97

# 6
  • Мнения: 774
Алекс, доста далеч живея от теб, но сигурна съм, че Леля Ог ще ти отговори!  Wink Hug

# 7
  • Мнения: 211
Добре, да предположим, че си си тук, че ми измръзнаха ръцете с тези запретнати ръкави да чакам отговор  Laughing

За тарталетите- не си играй да ги правиш, можеш да ги купиш готови. За плънката ти вече си си измислила чудесни идеи. Ако все пак решиш да ги правиш, ще ти трябват формички, маслено тесто и бобчета, за да не ти се надуе тестото. Питай за подробности. Не трябва да ги сиропираш, те бързо поемат. Даже не е хубаво да ги правиш много по-рано, защото омекват. Въпреки, че май ако престоят повече от ден, пак си се стягат. Аз ги правя час-два предварително. Течните неща ще ги развалят по-бързо (като разни сиропчета или алкохол) и няма да могат да се вземат хубаво, затова ще ти трябват и хартийки. Ако е само с твърд крем или ги запичаш, може и без хартийки.

Любимата ми солена плънка за тарталети е: ролца от раци, майонеза, царевица, копър, черен пипер и сол- разкош!

За мъфините- трябва ти или форма, или по-твъдо тесто и да сложиш по няколко кошнички, за да не се разтворят. Мислила съм някакви варианти от рода на ластичета, с които да стегна кошничките, изрязана пекарска хартия на кръгчета и в тях да пусна кошничките, но не съм опитвала до сега.

За яйцата- имам две любими плънки: жълтъците, сирене, извара, майонеза една-две лъжици, копър, черен пипер и сол е едната, а другата е риба тон, жълтъци, маслини, масло, може малко лютеница, черен пипер и сол. Бялата плънка може да я позелениш с магданоз, но ще промени вкуса. Пепчо има страхотно зелено нещо, скоро го беше показвала, ако те интересува ще потърся.

# 8
  • с трима мъже :)
  • Мнения: 2 735
Страхотни постове направихте, на работа съм и ги чета съвсем отгоре-отгоре. Довчера у нас ще разгледам всичко в детайли и ще отговоря. Леля Ог, тука съм си. В Хаджи Димитър се подвизаваме  Hug

# 9
  • с трима мъже :)
  • Мнения: 2 735
Искрено ви благодаря за помощта! Сега вече няма начин да не се справя - чувствам се задължена Simple Smile

Страхотни идеи ми дадохте, снимките на готовите тарталети в линковете са прекрасни.

Фрей, блогът ти силно ме заинтригува, има доста неща, които да се научат оттам. И ще се възползвам просто  Grinning
Ягодке, здравей! Аранжорки на маси като теб и леля Ог ми оказват небилвала чест да ми пишат. Благодарности.
Аз дори и не знаех, че някъде се продават готови изпечени тарталети. Не съм виждала. Но определено се и зарибих да се пробвам да си ги направя. Всъщност, Алекс, точно от твоите снимки ми се стори, че май ще мога да си ползвам формите за мъфините. Имам три форми за мъфини у нас. Две по 6 броя; една по 12 броя. Дори мисля да пробвам да видя какво ще стане. А пък снимка на форми за тарталети видях за пръв път, остави пък вече на живо Simple Smile.

Леля Ог, точно това инфо исках за тия пълнежи. Подозирах, че е нещо с майонеза и извара, но нито знаех какво е, нито в какви количества. За магданоз не се и бях сетила, мислех че го правят със спанак (поне знам, че за палачинковите хапки го ползваха).

А пък що се отнася до мъфините - тях ги правя със затворени очи. По 60-70. Дето вика мъжа ми - не можеш да ги сбръкаш вече. Просто ми се искаше за вдругиден - за РД, да занеса 200 в офиса, но малки. Пък нямам мини-форми. Търсих в Метро, Техномаркет, Пикадили, Джъмбо, Фантастико, Джъмбо в Гърция, Лидел в Гърция и кои ли още не магазини ...ей такива, съвсем незнайни...но няма. Моите форми са от МОБО, Банишора. Но и тях случайно купих (тогава нямаше навсякъде).

Благодаря ви! Сега остава да снимам в неделя. Дано всичко ми се получи  Praynig

Леля Ог и Ягодка, дано докарам масата добре, и в другата тема ще снимам  Grinning



# 10
  • Мнения: 55
galaUSA, тавичка за минимъфини (24 бр. с диаметър 4,5 см) си купих преди месеци съвсем случайно от Кауфланд. Не ходя често в магазина обаче и нямам идея дали в момента има или аз просто съм уцелила. Хартиени кошнички подходящи за тях си купих пък от Карфур.

# 11
  • Мнения: 8
ТЪй като и аз се подвизавам наблизо, има силиконови форми за мъфини и за пайове в новия магазин на Фантасико на Макгахан и не са мн. скъпи. Успех!

# 12
  • Мнения: 909
Да има в Кауфланд,тавички и хартиени кошнички,... аз от там си ги купих. PeaceДано да намериш ,успех.. Peace  bouquet

# 13
  • Мнения: 51
Да попитам само,  от къде си купувате готови тарталети?

# 14
  • с трима мъже :)
  • Мнения: 2 735
Здравейте!
Всичко стана прекрасно!
Ще разправям утре, вдругиден с подробности

ето снимки : http://www.album.bg/galausa/images/25191807/

Имам какво да добавя по рецептите и какво да разкажа

Но ви обичам от сърцзе

страшно ми помогнахте
  Hug

Общи условия

Активация на акаунт