Лава кейк/ шоколадов фондан

  • 14 467
  • 21
  •   1
Отговори
  • Мнения: 242
Рецептата е взета от френски сайт и я правя от години. Това е нещо много лесно, бързо и невероятно вкусно.

За 4 кейкчета са нужни:

4 формички/купички за мъфини
100г черен шоколад + допълнително 8 квадратчета шоколад
50г захар
30г брашно
100г масло
2 яйца

Яйцата, захарта и брашното се разбиват с миксер. На водна баня или в микровълнова се разтапят 100-те грама шоколад и маслото, които после се добавят към първоначалната смес.

Формичките се намазват с малко масло(за да не залепне) и после във всяка формичка се поставят в средата по 2 квадратчета твърд шоколад. Отгоре се изсипва сместа(която се разпределя на 4-те места).

Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 10-12 минути, в зависимост от това доколко искате вътрешния шоколад да е разтопен.

Нямам снимка, но прилагам една от интернет.Надявам се, че не е проблем(източник: www.douniacuisine.com):



Добър апетит   bouquet


# 1
  • Мнения: 27 524
Страхотно изглеждат. Аз мислех, че парченцата шоколад ще се сложат в средата на сместа, отдолу изпича ли се?  Thinking

П.С. Много прималиви рецепти има в този сайт, добавих си го в любими, мерси  Hug

П.С². А защо има такива разлики с рецептата от сайта?  newsm78

# 2
  • Мнения: 326
 Изглежда просто Фантастично  Crazy А дали е възможно вместо в индивидуални Формички да се направи в една по-голяма?

# 3
  • Мнения: 242
Блонди: Всъщност рецептите в сайтовете са навсякъде различни. Специално тази не помня от кой сайт я взех, тъй като това беше отдавна. Но всеки път следвам именно тези грамажи и се получава.

За първия въпрос ще кажа, че се изпича отдолу. Единствено по средата остава разтопеният шоколад. Ако обаче го изпечеш малко повече кексчето става тип "мъфин". Пак е вкусно, но без течен шоколад. Мъжът ми е луд по тях и ги правя поне 2 пъти седмично  Blush Следващият път ще снимам и ще показа лични резултати.   

mama otilia: Напълно възможно е ! Някои предпочитат направо в тавичка. Аз лично не съм пробвала, но много хора го правят по този начин.

 Hug

# 4
  • Мнения: 27 524
Ясно. Обезателно ще ги направя тези дни. Питах за рецептата най-вече, защото не разбиваш отделно белтъците, но ако се получават и без това - още по-лесно.  Simple Smile Не искам да стават като мъфини, а именно такива течни  Simple Smile

# 5
  • Мнения: 242
Съвсем заедно си ги разбивам и общо ми отнема около 20 минути заедно с печенето  Party  За жалост се омитат за по-малко от 20 минути  Rolling Eyes Laughing

# 6
  • Мнения: 326
Съвсем заедно си ги разбивам и общо ми отнема около 20 минути заедно с печенето  Party  За жалост се омитат за по-малко от 20 минути  Rolling Eyes Laughing


 Значи е Fast Food  Laughing

# 7
  • Мнения: 105
Ще се пробва задължително  Hug

# 8
  • Sofia
  • Мнения: 576
Звучи просто чудесно. В най-скоро време ще го пробвам. И без това вали, поне да си начеша крастата с готвенето на сладкиши.  Laughing

# 9
  • Мнения: 1 446
Правя от доста време подобни (то рецепти много). Просто са чудесни.

# 10
  • Мнения: 116
А този черен шоколад какъв е и какво представлява и от къде се купува?

# 11
  • Мнения: 242
Става дума за обикновен натурален шоколад. Има на различни марки. Аз лично си взимам от Карфур. На щанда за шоколади има едни опаковчици по 3 и ми вършат чудесна работа Simple Smile

# 12
  • Sofia
  • Мнения: 576
Току що го направих и стана невероятно вкусно!
Хем е бърз, хем е лесен!
Благодаря за рецептата!

# 13
  • Мнения: 847
Lil4o, звучи невероятно! Аз най-редовно правя шоколадови мъфини с парченца тъмен шоколад, но никога не ми се разтопява... newsm78 Винаги си стават точно мъфини с парченца шоколад... Ще се радвам да се получи нещо по-различно.
Задължително ще пробвам с твоите пропорции, може пък да се разтопи. Simple Smile

# 14
  • Мнения: 4 393
Онзи ден бях на заведение и ядох такъв десерт, направо е вълшебен. Благодаря за рецептата, този уикенд ще направя на детето и мъжа. Само да вметна, че в ресторанта го сервираха с две топки сладолед - комбинацията беше супер.

Общи условия

Активация на акаунт