Бухтички с чубрица на Звездев от тази сутрин - 9.11. КАК?

  • 2 478
  • 38
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Видях ги, като ги вадеше от съда за пържене и чак тогава проявих любопитство. Не можах да запиша съставките, нито как точно се приготвят.

Моля помогнете  Praynig, че страшно вкусни  eat ми се видяха!

# 1
  • Мнения: 5 577
http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=date&id=2213

Шани, искам да кажеш като ги направиш.

# 2
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
К'ва съм ...бяла Фтичка  smile3535. Как не се сетих  doh да скивам 1-во сайта.

Но огромно благодаря на Вергилия   Flowers Sunflower

Ще ги спретна - обещавам  Simple Smile

# 3
  • Мнения: 5 255
Ох, и аз поточих лиги като ги зърнах  Rolling Eyes
Мързи ме да ги правя  Embarassed
Шани да споделиш  Wink

# 4
  • Мнения: 294
Може ли някой да даде рецептата и тук, че нещо не я откривам ooooh!

# 5
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
туй то  ooooh!, само за един ден са достъпни рецептите за деня  Crossing Arms. Аз не си я записах, щото нали я има в нет-а.  Blush
Сега без бухтички... Confused

# 6
Ето рецептата:

Бухтички с чубрица и сирене

Продукти:
150 г сирене
50 г маргарин
3 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. вода
1 ч.л. стрита чубрица
1 ч.л. самардала
1/2 ч.л. сминдух
1 щипка сол
олио за пържене

Начин на приготвяне:
1. Към 1 ч. ч. вода се слага маргарина, посолява се. Оставя се да кипне и изведнъж се изсипва пресятото брашно. Тенджерката се оттегля от котлона , като се бърка непрекъснато. Трябва да стане тестена топка, която се прехвърля в купа. Едно по едно се добавят яйцата, като непрекъснато се бърка с миксер. /При добавянето на всяко яйца се бие по 3-4 мин./ Преди да се сложи 3 яйце се ароматизира с чубрицата и самардалата и сминдух, добавя се настърганото сирене.
2. С две лъжици от тестото се оформят малки, сплеснати бухтички. Пържат се до златисто в предварително загрятото, обилно количество олио. Изваждат се върху салфетка.

# 7
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Duraia -   bouquet
...какво щяхме да правим без теб!

# 8
# 9
  • Мнения: 294
Хилади благодарности и от мен
  bouquet

# 10
  • sofia
  • Мнения: 8 939
Да ви светна мацки на сайта на БТВ-то. Като отидете на предаването, в раздела "очаквайте" можете да видите доста рецепти назад.
http://www.btv.bg/week/?magic=coming&tale=156&s_id=13975

# 11
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
vesi1, браво!  Hug
Добре, че "едните" имат повечко акъл от "другите" и че все още никой не е открил разминаването  Crazy

# 12
  • Мнения: 1 708
Някой направи ли бухтичките?

# 13
А някой ще ми каже ли какво е това самардала Embarassed
Ако разбера какво е през почивните дни мога да ги пробвам Grinning
Рецептата много наподобява на такава за еклери само дето се добавят тия подправки и сместта се пържи, а не пече Thinking

# 14
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Хондичка, скъпа...не знам как да ти го обясня  Confused
Тук в Бг си го има пакетирано, както всички останалии зелении подправки.
Бе аз ще ги пробвам, но и аз нямам самардалата ( тя имаше и друго, по-известно име) и сминдух-а.
Но все си мисля, че може и без тях Wink
Съботно-неделно ще е моето готвачество на тези бухтички   chef
После ще си кажа и без бой  Grinning

# 15
  • Мнения: 7 106
Аз ги правих още вчера и наистина са много сполучливи. Тук в нашият китайски ресторант приготвят едни китайски пържени хлебчета с подправки и това е нещо подобно, но тестото е по-рядко.
Само да кажа, че на мен ми пое малко повече брашно Rolling Eyes, наложи се да досипя още 1/3 чаша брашно, защото стана много рядко. Понеже слушах с половин ухо, той спомена май нещо от сорта, че може да не се наложи третото яйце, то се слага по преценка, и аз понеже сложих и трите и ми стана по-редичко тестото. ако някой е слушал внимателно, моля нека каже има ли нещо такова  Crazy.
Иначе след вадене, задължително ги отцеждайте на слафетка, защото поемат мнооого олио.

п.п. Понеже за пръв път я чувам тази подправка - самардала - и съотвятно я нямам, пък и нямах време да обикалям да я търся, я пропуснах. Сигурно с нея е още по-екзотично.

# 16
....
( тя имаше и друго, по-известно име) и сминдух-а.
Но все си мисля, че може и без тях Wink
...
Сминдуха го имам (от Б-я Flutter Crazy Laughing), но и аз си мисля, че няма да е фатално без другото чудо. Ще се помъча да поровя из нета да видя що за трева е това Mr. Green
Мерси, Шани.  bouquet

# 17
Някаква сол заджуркана с нещо ще дойде newsm78
-Samardala Table Salty Mix

# 18
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Някаква сол заджуркана с нещо ще дойде newsm78
-Samardala Table Salty Mix

на прав път си.  Peace

Milena B. - аз работех в една фирма, занимаваща се с консумативи за месния бизнес и там съм виждала/продавали тази подправка като такава. А какво има вътре в опаковката не знам  Confused

# 19
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
А някой ще ми каже ли какво е това самардала Embarassed
Honda, самардалата е една трева, която расте в диво състояние по Балкана, специално в Сливенския. Има много остър, силен и специфичен аромат, който не се харесва на всеки. Аз обаче много го обичам. Ползва се много за картофена салата или за поръсване на варени яйца. Самата и обработка е много интересна. Ако се набере и остави да съхне, изгнива. За това набраната билка се наситнява и смесва с много сол и така се оставя да изсъхне. След това се загрява във фурна и както е затоплена се счуква на прах. Влиза в състава на много смеси, известни на българския пазар като "шарена сол". До сега по пазарите не съм намирала натурална самардала. На мене ми я дават мои приятели.
И аз това знам за самардалата, само ще добавя, че много върви и на домати, сирене  Wink

# 20
  • София
  • Мнения: 974
Момичета,ще ви издам един трикатлък  Simple Smile за бухтички и други тестени, които се пържат се слага малко алкохол в тестото. Така бухтичките няма да поемат много мазнина. Аз слагам 1-2 ч.л ракия или водка, или нещо друго  стига да не е някакъв алкохол със силна миризма.

# 21
  • Sofia
  • Мнения: 4 583
А някой ще ми каже ли какво е това самардала Embarassed
Honda, самардалата е една трева, която расте в диво състояние по Балкана, специално в Сливенския. Има много остър, силен и специфичен аромат, който не се харесва на всеки. Аз обаче много го обичам. Ползва се много за картофена салата или за поръсване на варени яйца. Самата и обработка е много интересна. Ако се набере и остави да съхне, изгнива. За това набраната билка се наситнява и смесва с много сол и така се оставя да изсъхне. След това се загрява във фурна и както е затоплена се счуква на прах. Влиза в състава на много смеси, известни на българския пазар като "шарена сол". До сега по пазарите не съм намирала натурална самардала. На мене ми я дават мои приятели.
И аз това знам за самардалата, само ще добавя, че много върви и на домати, сирене  Wink

И с всякакво пилешко - печено или варено...

Да добавя, че се отглежда и култивирано, но наистина е позната в района между Ст.Загора и Ямбол.  Ако имате възможност, си я купувайте от тамошните пазари - цветът и трябва да е ярко зелен - това означава, че е прясна.

# 22
Май това ще трябва от Б-я все пак да си го поръчвам Grinning Wink
Миленич, благодяра ти и на тебе за подробното инфо, както и на всички, които се помъчихте да ми го обясните Embarassed  bouquet
Като споменахте шарена сол тя дали няма да е добър заместител на самардалата Thinking Grinning
Много обаче ме заинтригувахте и наистина ще се помъча да се сдобия Heart Eyes

# 23
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Старозагорските мами да ти пратят! Много готина подправка за всякакви манджи с пил, и също за картофи - по какъвто и начин да ги готвиш. Въпроса е да уцелиш като купуваш (аз си купувам от Женския пазар) да не е с много сол - щото е тъпо и безвкусно. Ако искаш в понеделник имам път натам - ще ти купя и изпратя, ако има

# 24
  • Мнения: 1 983
аз също ги направих вчера тези бухти и вече няма Embarassed, само да кажа, че без самардалата няма да станат същите, казвам, защото аз от малка ям самардала и наистина има невероятен вкус, но тази купешката не е толкова хубава, едно време си спомням прабаба ми как в едно хаванче я чукаше и слагаше разни други подправки Simple Smile

# 25
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 519
Май това ще трябва от Б-я все пак да си го поръчвам Grinning Wink
Много обаче ме заинтригувахте и наистина ще се помъча да се сдобия Heart Eyes

Хонда, ако искаш да ти пратя. Няма проблем. Само дай адрес.

# 26
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Лалка, а на нас бедните, дето обитаваме софийско равно поле?  newsm78

# 27
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 519
Лалка, а на нас бедните, дето обитаваме софийско равно поле?  newsm78


Само кажете.  Hug. Чакам ти адреса на лични.

# 28
  • Мнения: 1 983
самардала се продава по почти всички пазари (със сигурност знам, че има на Красно село, пазара Иван вазов и женския), за другите съм чувала, че има Embarassed

# 29
  • Мнения: 3 927
В случая сус самардалата се ограмотих от форума, благодарение на някои мами Simple Smile:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=25662.0

# 30
  • Мнения: 5 500
Мале Flutterне вярвах, че някой го знае това чудо самардала Mr. Green Пък и не бях виждала да го продават по магазините.
Освен в Старозагорския край го има ужасно много покрай Бяла, Обзор, Несебър, и в моя на 20 км от Долни Чифлик посока Балкана Laughing
В прясно състояние е ужасно миризливо Twisted Evilтриста пъти повече от чесъна и няма отърване от тая миризма, ако си го ял вечерта чак до другата вечер мирише дъха. Представлява тънко зелено 20-30 см листо, което погледнато от към върха му все едно гледате емблемата на Мерцедес, едно такова триъгълно е GrinningМайка ми също го стрива със сол, защото ако само се изсуши за нищо не става. Аз го използвам почти във всички ястия, местни, постни...
Я, кажете обаче левурда, знаете ли какво е Mr. Green?

# 31
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Аз го знам като леорда или див чесън. Това е една трева като лапада с аромат на чесън. Обикновено от нея правят супи и салати.

Последна редакция: пт, 11 ное 2005, 09:48 от anomalia

# 32
  • Мнения: 373
ОООООООООООО, самардалата, момичета е подправка с велик вкус... Аз съм от Стара Загора и съм и а донесла до тук и да ви кажа никои от българите тук не я познава... Rolling Eyes, ама няма и други Заралии, за това ще да е  Laughing

# 33
  • Мнения: 1 708
Станаха стрхотни, но много малко LaughingАз не правя бухти защото стават много мазни но това с алкохола подейства!
БЛАГОДАРЯ  bouquet

# 34
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
sneji_ - поясни се, плз. Кое с какъв алкохол... Rolling Eyes

# 35
  • Мнения: 7 106
Шани, Anim  го е обяснила малко по-нагоре :

Момичета,ще ви издам един трикатлък  Simple Smile за бухтички и други тестени, които се пържат се слага малко алкохол в тестото. Така бухтичките няма да поемат много мазнина. Аз слагам 1-2 ч.л ракия или водка, или нещо друго  стига да не е някакъв алкохол със силна миризма.

Понеже онзи ден като ги правих много ги харесахме и свършиха бързо, днес ще ги правя пак и ще пробвам трика с алкохола.
Anim, много мерси за идеята   bouquet.

# 36
  • Мнения: 1 708
Зори ме изпревари.Благодаря

# 37
  • Според сезона
  • Мнения: 297
Аз слагам една лъжичка оцет на всяко тесто , което пържа и никога не ми стават мазни" произведенията"

# 38
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Moмичета -   bouquet

Заплеса си е заплес Blush

Общи условия

Активация на акаунт