СУши -дайте добра и евтина рецепта за домашно суши

  • 17 946
  • 20
  •   1
Отговори
  • Мнения: 7
искам да попитам някои  как да напарвя суши вкъщи...
пробвах с тези компекти в била...нищо не ми се получи Crying or Very sad

# 1
  • Мнения: 213
Съвсем евтино няма как да стане, но аз го правя така:
500 г ориз (може обикновен, но има и български ориз за суши)
5 броя водорасли нори - тях няма как да ги избегнеш - около 8 лева са в Хит, има и в Пикадили, но са по-големи расфасовки.
1 лъжица супена оцет, 1 супена лъжица вода, 1 супена лъжица захар.
майонеза, соев сос и горчица
уасабито е скъпичко и го избягвам, маринования джинджифил също.
За пълнежа - аз правя два вида - ролца от раци и краставица и пушена сьомга и краставица - по 100 грама от морските работи и рибата и 1 краставица, нарязани на тънко

Първо изплаквам добре ориза в гевгир и го оставям да се отцеди за около 15 минути.  Оризът и водата (съотношението  е 1 към 1) се оставят да заврат. След като кипне, покривам и изчаквам да се свари. Оризът за суши увира бързо и почти не загаря, въпреки малкото вода.

Като сваля, кипвам захарта, оцета и водата и размесвам с ориза.

Вземам нори, слагам го на подложка (бамбукова) с лъскавата страна надолу и разстилам ориза върху него, оставям лента с ширина два пръста в горната част празна, за да залепне норито, намазвам в единия край със смес от майонеза, соев сос и горчица, за да засили вкуса. Слагам щедро пълнежа.

Завивам внимателно и режа. Нарязвам тръбата, която се получи на 2, после всяка част на две и после пак - докато станат осем сушита от едно нори. След всяко разрязване измивам ножа със студена вода. Използвам назъбен нож.

Резултатът се вижда тук http://kaliiscooking.wordpress.com/2010/09/21/суши/.

Успех!

# 2
  • Мнения: 945
Lovebug, не съм съгласна с една част от рецептата ти Naughty Защо слагаш майонеза и горчица, на какво засилват вкуса?
Сушито си има специфичен вкус, няма нужда от тези добавки.

evdokia1983, лесно е да си направиш суши, аз също правя често вкъщи Grinning Просто си купи нори, ориз за суши и каквато плънка предпочиташ - рулца от раци, скариди, пушена сьомга, краставица, авокадо, накиснати в соев сос жулиени от моркови.
Lovebug ти е обяснила как да завиеш корите.
Ето това е един мой опит - не много професионално, но много вкусно Mr. Green


Успех Peace

# 3
  • Мнения: 213
Izma, поне доколкото съм чела, в сушито се слага овкусена майонеза (за бърза справка http://receptibg.com/advise.php?aId=45) и допринася за специфичния "суши" вкус.  Помага да изпъкне вкуса на плънката над този на ориза. И добавя малко люто в самото суши. Пробвала съм и без нея - хмм- малко по-сухо е и определено не ми харесва толкова. Но разбира се е въпрос на вкус.

# 4
  • Мнения: 40
   При приготвянето на  суши не се ползва майонеза.Много е важно какъв ориз се ползва.
   А маринован джинджър се приготвя по следния начин-избират се млади грудки,много добре де остъргват или се обелват с нож и се нарязват на много тънки парчета.Подсушават се с кухненска хартия и се постават в бурканче.На котлона се загрява японски оцет със  захар( до завиране и разтопяване на захарта)и със сместа се  залива джинджъра.Ако е млад порозовява естествено ако е по стар няма са се получи този цвят.Съхранява се в хладилника
   За 300 гр джинджър 200 мл оцет,130-140 гр захар и 10 гр сол

# 5
  • Варна.....
  • Мнения: 1 754
Аз също смятам, че майонезата няма място при приготвянето на суши. И не съм срещала досега такъв вариант.
Както и оцета не се вари със захарта. Нито се прибавя вода.
Имаше преди време тема за японската кухна и приготвянето на суши. Потърси я. Аз от там се научих да приготвям суши у дома.

# 6
  • Мнения: 3
Ето моята рецепта за СУШИ ХОСО МАКЕ
Нужни са ви:
300 г филе от сьомга
1 краставица
2 ч.ч. ориз за суши
2 ч.ч. вода
листа за суши (нори)
1/2 ч.ч. оризов оцет
1/2 ч.ч. захар
1 с.л. сол
соев сос
уасаби

Ето как става:
Измийте много добре оризът и варете в захлупена тенджера на слаб огън за около 15 минути. Махнете от печката и оставете настрана за още 10-15 минути. Смесете оцета, захарта и солта и варете докато захарта се разтвори, след което изстудете сместта. Сложете оризът в купа, добавете дресинга и разбъркайте внимателно.

Обелете и нарежете краставицата на ивици, като вътрешната част се отстранява. Сьомгата се нарязва на ивици също. Вземете две супени лъжици ориз, и разстелете върху нори лист, като оформяте прагоъгълник. Наредете парчетета краставици и сьомга. Навийте рулото внимателно с бабмукова постелка за суши (макису), така че да се получи руло с диаметър около 3-4 сантиметра. При навиването притискайте внимателно за да се получи стегнато руло. Разрежете го на 8 части.

Оригинала на рецептата може да видите тук: суши хосо маке   chef

# 7
  • Мнения: 945
Защо толкова много захар -  1/2ч.ч. newsm78

# 8
  • Мнения: 3
Защо толкова много захар -  1/2ч.ч. newsm78

така съм го чела и се получава

# 9
  • Мнения: 945
За получаването - ще се получи, няма къде да иде Mr. Green, но вкусът ще е различен от истинското суши. Така приготвено сигурно сладни много, нищо че има оцет.
Но в крайна сметка, изборът си е твой. Peace

# 10
  • Мнения: 7
супер, мерси,ще пробвам Hug

# 11
  • Мнения: 7
имам въпрос-може ли да се замести захарта с подсладител и колко?( Rolling Eyes

# 12
  • Мнения: 945
Евдокия, ще правиш суши, не кекс Mr. Green Може въобще да не слагаш захар Peace Естествено, няма и да сложиш толкова оцет, сложи 2с.л.

Последна редакция: пт, 12 ное 2010, 15:54 от Izma

# 13
  • Мнения: 7
 то при мен въобще не сигурно какво ще се получи   Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy

# 14
  • Мнения: 101
Доброто суши си става с оризов оцет. Въпросът е, откъде купувате евтин оризов оцет, че в Пикадили все няма от евтиния, а само един, който е по около 8 лв. за минимално количество... Нещо по китайските хранителни магазини евентуално?

Общи условия

Активация на акаунт