(Био) зеленчукова градина 6

  • 83 517
  • 744
  •   1
Отговори
# 45
  • Русе
  • Мнения: 11 926
 Включвам се пак  Embarassed Чета ви,но няма с какво да се похваля. Със зеленчуците май няма да се да се справим но ще заложим на дървета и гъби.

# 46
  • Мнения: 4 586
Куркума не беше ли писал нещо за Златия, или го изтриха заради оная работа на тракториста.
http://prikachi.com/images/454/2677454Z.jpg Это я, чцерна и богата, равна почва до хоризонта и по-нататък. Фотката е на Черногледец Храбър.
Една приятелка газда ми подари зимен чесън нейно производство, ще отида да го набуча.

# 47
  • Мнения: 86
В момента по Дарик радио говорят за компостирането.Имало някаква програма-даваш заявка в кметството и ти дават компостер,брошури,активатор.Да взема да пробвам  newsm78.Идеята е добра,но дали ще получим компостера?

# 48
  • Мнения: 2 037
Вили, има такова нещо. На родителите ми са им оставили. Без да са го поисквали. Минали са и който си е бил у дома е получил компостер. Grinning Crazy

# 49
  • Мнения: 7
Здравейте приятели Hug!В първите части на тази прекрасна тема съм се включвала,не съм писала скоро,но затова пък ви чета непрестанно Grinning.Много неща научавам оттук,радвам се че темата не спира да се развива,че има все нови поддръжници,радващи се на връзката м/у природата и човека  Hug!
Сега по същество ще питам Дедо,Вълк,Куркумаи всички,които знаят-как се унищожават коренищата на отрязани стари овошки newsm78.В момента правим нова овощна градина.Старите отрязахме EmbarassedЖал ми беше доста ,но така хаотично са садени от някогашните собственици,че решихме да подновим наново.В момента са отрязани стволовете и донякъде оголени дебели корени...Как да се справим?Честно, не можах да намеря инфо по въпроса.

# 50
  • Мнения: 4 586
 Колкото повече изкорените, толкова по-малка е вероятността да почнат да избиват издънки от коренищата. И сменете видовете дръвчета - примерно на мястото на ябълка да не садите пак ябълка, а друго. Единствения начин е копане покрай тях и изсичане. Копане с права лопата, кирка, търнокоп. В общината тука имат машинка за целта, едно малко тракторче с един израстък, работи като ъглошлайф, ни бетон, ни камъни, ни корени му се опират. Гадовете, отрязаха пет големи черници, с диаметър 0.6 до 1 м. и ги нарязали на пънове, като за огрев. И им викам, що ги надребнихте, а те викат - така ни наредиха, ти ли щеше да дойдеш да ги товариш?
Мале, какви черничеви бурета щяха да излязат. А каква ракия става в тях.
Имам снимка на едната черница, но нагоре по клоните, на една полска врана в гнездото й.

Вили, пробвай. Ако не го получиш, ще си останеш с писането на бумажките им.

# 51
  • Мнения: 86
Пред нас вчера са отрязали огромна липа CryИ са набелязали още две.И имат машина,която изчопля и коренището.
Ей пак софиянци се уреждат без много зор Laughing,Люлин  Hug

# 52
  • Мнения: 465
Запали ме ти с ягодите,Вили. Hug Hug
Напролет ще ги разсаждам.И кошнички си имам за бране,и детски ръце,а мерак-майко...
Докато четех как се кастрят дървета разбрах,че съм имала грешна предства за корените на дърветата.Според мен приличат на забит морков,а те се  разпростирали настрани,почти успоредно под повърхността.Не на долу,настрани пълзели.Вярно ли е това?
Честно,не съм виждала в детството си да се вадят корени-режеха ги,отгоре сееха някоя листна култура,загниваха бавно,полезно в почвата.
Вълк-ако знаеш каква хубост е Златията като цъфнат слънчогледите.Един плевел ни мъчеше-балур го наричаме.Листа на царевица,а корени -змиевидни членчета.Прережеш едно с мотиката-другите се събудят.По половин ден седиш на ред 900 метра.Сега сигурно е различно.
Нали и ние харесахме Раундъба на Монсанто,изпитанията му правели във войната с Виетнам на времето.... #2gunfire

Последна редакция: пт, 19 ное 2010, 15:36 от Веселчето

# 53
  • Мнения: 2 037
Освен с мини багерче съм виждала и друг начин да се вадят коренища.
Дърветата бяха изрязани поне на метър над земята. После около тях обработено както казва Вълчо. И за остатъка от ствола после вързаха въже и дърпаха ли дърпаха.

Вили
, тия компостери ще да са по някоя европейска програма, от любимите ти.  Simple Smile

Миналото лято питам една жена в Крайморие, до Бургас, защо всички дървета по тротоарите са изсечени. Тя отговори, така решили от Кметството, защото много боклук правели на есен, като им падат листата. Shocked

Жалко и за вашите дървета.

# 54
  • Точно където трябва
  • Мнения: 4 764
Въпросът с дърветата и мен ме интересува. Не ми пречат корените под земята, но не искам дървото да пуска издънки разни. Какво да го направя? Или за тази цел трябва да се унищожи коренът. Което пък с издърпване няма как да стане, че са под една ограда и ще стане  Thinking
Чувала съм, че може да се нареже дънерът и да се сложи едра сол. Но така няма ли да обречем следващото дърво, което искаме да засадим?

# 55
  • Мнения: 86
Отсичат традиционните дървета и сеят разни декоративни-не ми се вписват в картинката Laughing.А аромата на липите с какво ще го заменят?На отсрещния тротоар имаше джанка-още в детството ми беше старо дърво.Колко сме я обикаляли,костилките още меки-ние хрускаме,голяма радост.Е,вече я няма Cry
Еллиее,поразкопаваш,пресичаш корените,каквото успееш-вадиш.Това е щадящия вариант.Другия-мажеш среза на дънера с Раундъп или Глифоган,Глифозат.След няколко намазвания коренището става на каша.Солта убива,но остава в почвата.Друг изпитан метод е поливането на корена с кравешка урина-изгаря всичко/по грешка така уморихме едно дренче и една ябълка преди време/.Даже на място редовно поливано с нея и бурени не никнат-за мен е тотален естествен хербицид.Но рязко увеличава киселинността на почвата-след това трябва да се наръси с вар за неутрализация.

# 56
  • Мнения: 803
Вълкът е отговорил добре за корените.
Най-трудоемката работа е, но задължителна, ако се обновява градина. Никакви химикали или соли, само механично!
И си подготви почва за насипване и трамбоване - остават огромни дупки.  Като рани. Също както човек като си отиде. Извинете настроението ми.

# 57
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Едно време с бригадата пазаряхме ваденето на дънер колкото 4 надници на общ работник, за труд. Пипкава работа си е - за двама души сръчни - един ден. За 40 годишни сливи беше битката. Трябва кирка-брадва (кирка със завъртяно на 90 градуса плоско копало), лопата, здрав кръст. Толкоз.
Корените е добре да се пресекат на около 50 см под нивото на терена, в някакъв разумен радиус около дънера, така, че да работите със специалната кирка лесно. И така - копаш, сечеш, изхърляш.

Сега има техника, ако може да влезе, и малък багер ще помогне с кофата, да дръпне. Ако не за вадането, то поне да поотрие. В рохки почви, на тераса, също и при изкореняване на иглолистни, сме използвали ръчен тирфор. Вижте в Гугъл, все някой ще услужи. Но не винаги става. Трябва опора.

Ама верно ли са ми изтрили за Златията и тракториста? Брее, че аз и точки сложих, пък и цитирах. Хай дявола  Wink.

В полските краища, дето няма гора, с пъновете и коренищата се топлят. Понякога ги цепят с малки заряди взрив. Така пънът на старото дърво дава топлината си на своите, Дедо.

# 58
  • Мнения: 803
Какво е изтрито, Куркума? Не разбрах Thinking

# 59
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Не, не са изтрили, Дедо , Вълкът рече, и аз се заблудих. Нищо особено, една по-солена шега, от предната тема. Смешка.

Стана ми туршията, и със задоволство отбелязвам превъзходния вкус на зелените домати! Особено са забавни дребосъците, по-малки от черешка. Хрупат и са ароматни. Повечето хора не ги ползват, че не им се занимава да пощят из растенията. Аз призовавам към обратното. За първи път ползвах "стъблена" целина - резултатът е добър. Ароматът е умерен, вкусни са дръжките, екстра.

Общи условия

Активация на акаунт