Идеи за паламуд

  • 41 554
  • 21
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Момичета, вчера брат ми донесе 10 паламуда и сега стоят на нисък старт в камерата Grinning
Дайте идеи за паламуд, нещо по различно от пържен или на скара (вече ми омръзна, а и става малко сух).
Незнам, какви подправки вървят към него, гъби,зеленчуци или сос  newsm78 Приемам всякакви рецепти  Peace

# 1
  • Мнения: 3 211
Майка ми го прави страхотен маринован, но не знам рецептата. По същата рецепта прави и маринования сафрид, може би ти самата знаеш някоя рецепта. Поне можеш да го направиш всичкия и цяла зима да си имате мезе за ракийка или винце Heart Eyes

# 2
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Не знам, никога не съм мариновала риба.
Предполагам, че не е голяма философия. newsm78

# 3
  • Варна
  • Мнения: 4 295
Наистина не е голяма филисофия.Онзи ден мъж ми маринова 2 паламуда,хайде довечера като се върне ще го питам точно за пропорцийте и ще пиша. Wink

# 4
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Ок, Деска. 2бр. ще мариновам, ама другите как да ги сготвя?

# 5
  • Според сезона
  • Мнения: 297
Казвали са ми да се наръси хубаво с морска сол , да се увие във фолио и да постои 40 дни във фризера.

Скумрията я държа 48 часа в морска сол, 24 - в оцет.Следва отцеждане и нареждане в буркан. Заливам с препържено олио. Предполагам , че и с паламуд става по същия начин.

# 6
Миленика, изрових една рецепта, но не съм я пробвала. Виж дали ти върши работа. Аз май даже не съм яла такава риба  newsm78 Embarassed
"Почиствам едър паламуд /става и с други риби,разбира се/ и го нарязвам на шайби. Нареждам го плътно в дълбока тавичка и правя същия сос, като за имамбаялдъ: обелени и накълцани домати ок.600г, 100г стафиди,100г счукани орехи, 1 връзка нарязан наситно магданоз, 1/2ч.л.кимион,шипка канела, 1ч.л.захар, 2 глави ситно нарязан стар лук, скилидките от 1 глава чесън, черен пипер,сол. Смесвам с обилно количество зехтин и заливам рибата. Отгоре наръсвам едро нарязани орехи и галета. Пека, докато изври течността и хване коричка. Сервирам студено с резенчета лимон отгоре."

Печен паламуд
интернационална кухня, основни ястия с месо


ПОРЦИИ: 3

ПРОДУКТИ:
Пресен паламуд
3 лъжички растително масло (или зехтин)
лимонов сок
горчица
черен пипер
много ситно нарязан магданоз.


 
ПРИГОТВЯНЕ:
Пресен паламуд се разцепва по гръбначната кост на две половини, които около 1/2 час преди печенето се посоляват. В съда за печене се поръсва малко растително масло и се слага рибата с разрязаната част нагоре. Пече се до зачервяване. Поднася се с резенчета от лимон или полята със сос, приготвен по следния начин: 3 лъжички растително масло (или зехтин) се разбива на една страна, като същевременно се прибавя бавно (на капки) 1 лъжица лимонов сок. Биенето продължава, докато сосът се сгъсти. Накрая сосът се подправя на вкус с горчица, черен пипер и много ситно нарязан магданоз. Паламудът може да се опече и на скара. 

# 7
  • Мнения: 3 251
Миленика , а  ТОВА като идея  не ти ли допада ? Аз приготвям всяка година и всички много я харесват . Тази ще я правя със скумрия .

# 8
  • Мнения: 3 211
Казвали са ми да се наръси хубаво с морска сол , да се увие във фолио и да постои 40 дни във фризера.

Скумрията я държа 48 часа в морска сол, 24 - в оцет.Следва отцеждане и нареждане в буркан. Заливам с препържено олио. Предполагам , че и с паламуд става по същия начин.
Майка ми я прави по подобен начин. 24часа в морска сол+вода (1:1), после 24ч.в оцет, отцеждане, нареждане в буркан, в който има ч.пипер, даф.лист и бахар, залива се с препържено с 1 хапка хляб олио и се затварят бурканите.

# 9
  • Мнения: 391
Печен паламуд на фурна         
за 4 порции            

Необходими продукти:      

1   бр.       паламуд или 3-4 скумрии   
4   бр.       големи глави лук, нарязани на тънки колелца   
500   г      домати - пресни или от консерва   
1   вр.      магданоз   
5-6   ск.      чесън, нарязан на малки парченца
40   мл   / 4 с.л.   олио
1   бр.       лимон
сол, черен, червен пипер на вкус


Начин на приготвяне:         
1. Почистената риба се посолява и се слага в глинен гювеч или съд от огнеупорно стъкло или тавичка.         
2. Половината домати се обелват и нарязват на ситно. Лукът и чесънът се слагат в тиган със загрятата мазнина, запържват се леко, прибавят се доматите и се бъркат няколко минути, докато станат на пюре. Прибавят се сол, червен и черен пипер на вкус и половината от нарязания магданоз. С тази смес се напълва рибата, а останалото се изсипва отгоре и отстрани. Коремът се затваря с клечки за зъби.         
3. Останалите домати се нарязват на тънки кръгчета. Лимонът се обелва и също се нарязва на тънки кръгчета. Цялата риба се покрива с кръгчетата и се пече в умерена фурна, докато лимоните порозовеят. Сервира се с нарязан магданоз.         
Идея - към соса към края на варенето могат да се прибавят млечна царевица, грах и нарязани кисели краставички. Тогава вкусът трябва да се коригира с 1 ч.л. захар.

# 10
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Благодаря Ви, преписах си всичките рецепти!

Миленика , а ТОВА като идея не ти ли допада ?

Нинка, ама каква съм шматка. Правила съм я същата консерва, преди 2г. със скумрия, но бях забравила за нея. Добре, че ме подсети, непременно ще я направя (без фасул  Wink).

Забравих, да спомена, че не харесвам каквато и да е риба която се готви с домати, но защо пък да не опитам newsm78

А дали върви да направя паламуда на фурна с майонеза в фолио?

# 11
  • Бургас
  • Мнения: 5 919
Не знам, никога не съм мариновала риба.
Предполагам, че не е голяма философия. newsm78
внимавайте със соления паламуд!!! за него казват че връщал 100 болежки (токсичен е за някой хора). Аз съм хапвала два-три пъти и ВИНАГИ съм вдигала течпература с треска и повръщане. След няколко часа пак съм си ОК. Майка ми също е така. Внимавайте!

# 12
  • Мнения: 3 927
И аз знам, че паламуда може да е отровен, но само ако не е почистен качествено. Задължително трябва да се отстрани черното отвътре, което се образува по гръбнака. По-добре не мога да го опиша......

Преди няколко години правих паламуд, но не помня времетраенето на обработката: изчистените паламуди, но прясни, а не замразявани вече, се опаковат от всякъде с морска сол - слагат се в тавичка, пълнят се и се покриват плътно със солта. Така престояваха няколко дни (ей това не помня точно) в хладилника или на хладно място. После се почиства от солта, увива се в найлон, фолио или друго и се съхранява в камерата.

# 13
  • Мнения: 547
Казвали са ми да се наръси хубаво с морска сол , да се увие във фолио и да постои 40 дни във фризера.

Скумрията я държа 48 часа в морска сол, 24 - в оцет.Следва отцеждане и нареждане в буркан. Заливам с препържено олио. Предполагам , че и с паламуд става по същия начин.
Майка ми я прави по подобен начин. 24часа в морска сол+вода (1:1), после 24ч.в оцет, отцеждане, нареждане в буркан, в който има ч.пипер, даф.лист и бахар, залива се с препържено с 1 хапка хляб олио и се затварят бурканите.

Тъкмо мислех да пускам тема за това как се маринова скумрия и попаднах тук Simple Smile (Миленика, извиняваш ме вмъкването в темата ти, надявам се  Hug )
Според рецептата на мама за сафрид, рибата трябва да престои 24 часа в саламура от морска сол, която се сменя на 12ч. За саламурата мярката е морска сол и вода, като едно яйце, потопено в нея трябва да се подава колкото 5ст. После 6ч трябва да престои в оцет. Залива се с препържено олио. Подправки - ч.пипер, копър и даф.лист.
Мама каза, че за по-едра риба като скумрия и паламуд времената се умножават по 2, другото е същото(но не е правила).

Та се чудех дали 24 часа в оцет не са много?

# 14
  • Мнения: 1 032
Паламудът може да е опасен когато е веян и е стар, иначе няма проблем. Въпреки, че трябва да се внимава аз много го харесвам и става лесно. Почистеният паламуд се поръсва обилно с морска сол и така престоява 24 часа. После се изчиства от солта много хубаво и се оставя да виси на хладно за 3-4 дни. Става като масло- наистина е страхотно, но когаято се яде веян паламуд не се ядат млечни продукти и яйца

# 15
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Снощи се сдобихме с още 10 паламуда (пресни) Whistling

Една част ще я направим на консерви. Един рибар вчера ми каза две рецепти, една е подобна на рецептата на Нина.

Консерва със скумрия или паламуд

Паламуда се нарязва на шайби и се осолява (морска сол) в дълбок съд за 24ч. След това се измива добре от солта и се изкисва във вода 12ч. (ако рибата е цяла, изкисва се около 18ч., като се сменя водата).

В тенджера под налягане (която събира около 3 цели риби) се слагат шайбите, заливат се с олио и оцет 2:1. Варят се около 40-50мин. След това рибата се нарежда в буркани, 1с.л. сварен боб, 2с.л. дом.пюре или лютеница, кисели краставички, 2 зрънца чер.пипер, даф.лист и бахар. Най-отгоре се заливат със соса от рибата. Затварят се бурканите и се варят 2 часа.

Лакерда

Паламуда се нарязва на шайби и се осолява (морска сол) в дълбок съд за 24ч. След това се измива добре от солта и се изкисва във вода 12ч.

Шайбите се редят плътно в буркан (най-добре тези от лютеницата по-височките и тесни) една в/у друга, слага се бахар, чер.пипер и даф.лист. Олио (на око), предварителнно олиото се припържва и с него се залива рибата (но след като е изтинало олиото!). След като се залее с олиото, ако има мехурчета леко с нож се понамества рибата за да излязат мехурчетата. Затварят се бурканите и не се варят.
Съхраняват се в хладилник. Консумира се седмица след консервирането й. Трайност около 1-2 месеца.

# 16
  • Мнения: 1 032
ти си добре, ми свекърът е хванал 215 парчета- питаш ли ме какво ме чака...

# 17
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Тъкмо в момента правя консерва от паламуд.
Рибата се нарязва на шайби, престоява 2 часа в силна солена саламура. Изцежда се, реди се в тава, слага се бахар и дафинов лист. Залива се с 1 ч.ч олио и 1 ч.ч осет. Пече се до зачервяване. Педи се в буркани, залива се с разредено доматено пюре, затваря се и се стерилизира 2 часа. Става страхотна.  

# 18
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
gigio, и моят е хванал почти толкова и на мен ми донесоха 100 риби, та още се боря с тях, докато се пече поредната тава реших да видя какво става във форума. Simple Smile

# 19
  • Мнения: 1 032
добре дошла в клуба както се вика- на мен ми се въртят едни паламуди около главата не е истина. терасата е пълна с консерви "Ропотамо", ама и друго трябва да се мисли, така че тази тема ми дойде добре дошла

# 20
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Аз си замразявам паламуд за скара- разцепен на половинки. За непредвидени гости- облизват си пръстите.Не може да се сравни със пресния,нокойто не е ял пресен много я хвали.  Laughing

# 21
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Аз ннаправих вчера около 10 бурканчета консерва и 2 лакерда. За лакердата отзиви след седмица, брат ми каза че рецептата е много добра.

Общи условия

Активация на акаунт