Една част ще я направим на консерви. Един рибар вчера ми каза две рецепти, една е подобна на рецептата на Нина.
Консерва със скумрия или паламуд
Паламуда се нарязва на шайби и се осолява (морска сол) в дълбок съд за 24ч. След това се измива добре от солта и се изкисва във вода 12ч. (ако рибата е цяла, изкисва се около 18ч., като се сменя водата).
В тенджера под налягане (която събира около 3 цели риби) се слагат шайбите, заливат се с олио и оцет 2:1. Варят се около 40-50мин. След това рибата се нарежда в буркани, 1с.л. сварен боб, 2с.л. дом.пюре или лютеница, кисели краставички, 2 зрънца чер.пипер, даф.лист и бахар. Най-отгоре се заливат със соса от рибата. Затварят се бурканите и се варят 2 часа.
Лакерда
Паламуда се нарязва на шайби и се осолява (морска сол) в дълбок съд за 24ч. След това се измива добре от солта и се изкисва във вода 12ч.
Шайбите се редят плътно в буркан (най-добре тези от лютеницата по-височките и тесни) една в/у друга, слага се бахар, чер.пипер и даф.лист. Олио (на око), предварителнно олиото се припържва и с него се залива рибата (но след като е изтинало олиото!). След като се залее с олиото, ако има мехурчета леко с нож се понамества рибата за да излязат мехурчетата. Затварят се бурканите и не се варят.
Съхраняват се в хладилник. Консумира се седмица след консервирането й. Трайност около 1-2 месеца.