Как се прави пататник?

  • 24 750
  • 17
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: X
Цитат на: tonyny
Не съм яла нито пататник, нито клин и затова искам да питам:- двете кори притискат ли се в краищата и ако не няма ли да изпадне плънката като се обръща?
Благодаря!

Ами да, двете кори трябва да се прихлупят една-друга, така че плънката да е добре завита отвътре....
Не се сещам как да го обясня по-добре. Долната кора прихлупва горната, и се притиска плътно.
Дано да е ясно....

# 16
  • Мнения: 1 116
Цитат на: Mishence

Е, да се похваля - от Смолян съм. Кореняк родопчанка до 10 коляно Simple Smile
Бабите ми са ме учили как се прави пататник и други родопски рецепти. Страхотно правя пататник, много го обичам. научих и мъжа си (северняк) да го хапва, че даже и му харесва Simple Smile
Горната рецепта се приближава най-много до това което бабите ми правят.Само дето в плънката слагат и настърган кромид лук..
Става и с готови кори, само трябва да се сложат по-дебели кори, или поне 2-3 от тънките.
Има някои тънкости.
Мазнината се слага само отвън, а не в плънката, тоест намазва се обилно съда преди да се сложат корите, и после пак се намазва след като се обърне пататника.
По-добре е да се пече на котлона, а не в печката. Така става по-хрупкава кората , а плънката си се задушава без проблем. Аз правя пататника в тефлонов тиган , става по-лесно за обръщане, пък и не залепва. като се изпече от едната страна (тржабва да е станал златист загар, иначе е сурово), захлупвам с капак , обръщам го върху него, и после го приплъзвам обратно в тигана да се пече от другата страна.
За повече разкош в плънката може да сложите малко сирене, или кашкавал .
Става ммммммного вкуснооооо!
на същия принцип са и родопските клинове, само плънката е различна.
Ако се интересувате, ще напиша някои плънки тая вечер:-)
Приятно готвене !


Страхотна си Мишенце, благодаря ти много за подробното обяснение. Днес направих за пръв път пататник и съпруга ми и свекърва ми(и те са северняци) за пръв път ядоха такова нещо и страшно много им хареса. Ей най-после свекърва ми да каже че тя такова нещо не е правила и да й хареса, че почна ли да готвя нещо и все почва да обяснява тя как го прави, и че нейното става малко по-различно и да се мръщи на моето.

# 17
  • Пловдив
  • Мнения: 23 674
Снощи и аз се впуснах в готвене на пататник. Нали съм си мързелива, избрах варианта без кори, обаче беше супер, страхотно, невероятно! По принцип майка ми не харесва как готвя аз, а баща ми намира че всичко сготвено от мен е много вкусно (май има леко субективно мнение  Grinning ), обаче снощи бяха и двамата доволни! Което е изключителен случай.
Благодаря за рецептите! Ще пробвам и тези с корите.

Общи условия

Активация на акаунт