Провал с картофена салата

  • 3 148
  • 19
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
Дали имате представа защо картофената салатат не става салата , а просто каша , още при рязането картофите се мачакват ? Къде ли греша?

# 1
  • Мнения: 1 290
пробвай другия път да спреш варенето на картофите по-рано...
може би ги разваряваш Simple Smile

# 2
  • Според сезона
  • Мнения: 297
Пробвай да смениш и сорта картофи - някои се разваряват и не стават за салата .

# 3
  • София
  • Мнения: 378
огато варя за салата ги варя на силен огън, когато за пюре на слаб и повечко време -да не би там да ти е грешката?!

# 4
  • Мнения: 3 360
Посъветвали са те добре,но има и още нещо!При варенето слагай повечко сол-тя ги "стяга" bowuu

# 5
  • Мнения: 1 708
Моят начин да не се преварят е като ги варя в микровълнова по следния начин:взимам една найлонова торбичка,измивам картофите с обелките,слагам ги в торбичката,завързвам я и слагам в микровелето.Стават бързо,не се разкашкват и е чисто! Hug

# 6
  • Мнения: 1 138
sneji_  а вода слагаш ли в пликчето, то от тези пликчета дето се пекат пилета ли е или съмвсем обикновенно, вчера пробвах да варя кртофи в микровълновата, обелих ги наязах ги на едро, сложих ги в йенска тенджера с малко вода ама резултата не беше впечатляващ. имаше картофки които в краищата бяха станали отвратителни  едни такива като ластик  А колко време ги вариш така? Мерси предварително newsm51

# 7
  • Мнения: 1 708
Пликчето е обикновено(торбичките,които ни дават във всеки магазин),не слагам вода.Самото пликче се надува и те се задушават.
Времето е много относително,зависи от количеството картофи,мощността , но например 4-5 средно големи картофа за 7 минути.
пробвай и ще разбереш.Пусни я и от време на време я спирай изчакай да спадне пликчето и ги пипни и така ще прецениш! Hug

# 8
  • все тук
  • Мнения: 1 716
От опит твърдя, че единствените картофи, с които не можете да претърпите провал, са истинските смолянски картофи. Те и си изглеждат по-различно - жълти и някак вкусни. Дори и като ги приготвите, са по-различни на вид.
А за пликчето и микровелето идеята е супер, благодаря

# 9
  • Мнения: 151
Аз също съм варила картофи в микровълнова за около 7 мин., но традиционно ги беля режа на кубчета варя със сол, като внимавам да не се преварят, като поистинат ги овкусявам

# 10
  • No Line On The Horizon
  • Мнения: 2 738
но традиционно ги беля режа на кубчета варя със сол, като внимавам да не се преварят, като поистинат ги овкусявам

и аз така и не съм имала проблеми, освен ако не ги разваря

# 11
  • Мнения: 1 854
Пробвай да ги нарежеш на кубчета или вьв формата, която искаш - и по този начин ги свари сьс сол, а аз слагам винаги и няколко прашинки захар, дори 1/2 чаена льжица. Стават винаги и са супер вкусни.

# 12
  • София/Перник
  • Мнения: 986
В едно от предаванията си Иван Звездев свари картофи в микровълновата по следния начин - изми ги хубаво, надупчи ги леко с вилица тук-там, добави малко вода (около един пръст) и пусна на 10-ина минути. Картофите ги сложи в йенска тавичка с капак отгоре.

Ако микровълновата има и автоматично готвене на картофи - стават супер.
Аз като нямам време да ги чакам на котлона - ги варя по описания горе начин. Успех!

Последна редакция: вт, 22 ное 2005, 17:47 от Галски

# 13
  • Мнения: 903
Изчакай ги да изстинат и няма да се разкашат,но обелени че трудно се белят студени.

# 14
  • Мнения: 3 926
Картофената салата не става хубава като се обърка със студени картофи. Като са топлички така хууубаво си попиват и зехтина, и оцета eat
Друг път обърквай първо със сол и ако се кашнат им слагаш майонеза, намачкваш ги с вилицата още повече и режеш на ситно кисели краставички - става много вкусно.

# 15
  • Мнения: 514
Аз ги режа като изстинат. Винаги когато ги режа горещи или топли стават на каша. И във водата слагам сол като ги варя.

# 16
  • Мнения: 2 849
Работих в една пицария ,та там ги варяха избелени и нарязани с малко сол в тенджера на котлона .Като се посварят ,хвърляш водата и чакаш малко да изстинат и овкусяваш  .   

# 17
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Аз ги режа като изстинат. ....И във водата слагам сол като ги варя.
И аz така правя. Но ги беля още докато са топли/горещи, zащото като иzстинат им се маха по трудно коричката.

Опитай обаче и с друг вид картофи, може тоzи, който си полzвала да е меките.

# 18
  • Мнения: 25 710
Когато варя от този вид картофи, които се кашват, след като ги обеля, ги намачквам като за пюре. Обърквам със сол, майонеза и оцет, нарязвам много зелен лук(2 връзки) и обърквам. Така става по-вкусна салатата, защото си поема по-добре подправките.

# 19
  • Мнения: 903
Моят начин да не се преварят е като ги варя в микровълнова по следния начин:взимам една найлонова торбичка,измивам картофите с обелките,слагам ги в торбичката,завързвам я и слагам в микровелето.Стават бързо,не се разкашкват и е чисто! Hug
Хиляди благодарности   bouquet Днес го пробвах и е супер този начин. Раздух на всички познати, чиста работа

Общи условия

Активация на акаунт