Майонеза! Къде греша и какво да направя за да я оправя???? Спешно!

  • 37 995
  • 22
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 861
С 2 думи. Правя майонеза, но нещо не се сгъстява тази гад...

Сложила съм 3 жълтъка и вече близо литър олио. В буркан изтеглям с пасатор. От тези, които са като допълнителна приставка. Четох, мислих и стигнах до заключението, че колкото повече олио, толкова по-гъста. Така ли е?
Изобщо не се сгъстява. Сложих и малко горчица, прочетох го някъде, вече не помня къде, хем за вкус, хем да захване по-лесно.
Какво да правя. Не ми се хвърля, как да я спася тази рядка жълтеникава смес?

# 1
  • Варна.....
  • Мнения: 1 754
Аз я правя с цяло яйце.
Не само жълтък.
Отдели част от сместта си, сложи един белтък и се пробвай. Би трябвало да стане.

# 2
  • Мнения: 22 867
Според мен много е олиото. На жълтък мисля, че беше кафяна чашка, така съм го запомнила. Вероятно ще ти трябват още жълтъци. Помня, че пресечена майонеза майка оправяше, като слагаше белтъците в купа, "обливаше" стените с тях, изсипваше ги и после сипваше по малко от пресечената майонеза и бъркаше, ставаше гладка. Може да пробваш леко, да видиш става или не. Peace

# 3
  • Мнения: 22 867
Ето за по нататък:

Майонеза с яйца в постовете на една такава и Вела.

Млечна без яйца на Вела

И тази, която правя вкъщи, също без яйца, подобна е на рецептата от Вела.

# 4
  • Мнения: 3 861
Добре де, какво да направя сега. Разделила съм сместа на 2 части грубо казано. В едната има повече олио защото четох, че олиото сгъстява и за да не  пробвам с мнооого олио разделих сместа, която си седеше така течна и започнах да "спасявам" едната половина. Та след като не се сгъстява с още олио бухнах вътре и 1 цяло яйце. Побеля, но  нре се сгъстява. Абе колко време трябва да я бъркам"изтеглям" с пасатора тази смес?

# 5
  • Мнения: 945
доня КОПРИВА, да не те отчайвам, май от сместа ти няма да стане майонеза Rolling Eyes
Аз също си правя майонеза вкъщи, но без яйца.
Ако те интересува:
 - в буркан слагаш една част прясно мляко и две части олио( ти си решаваш колко мл.)
 - може са добавиш по твой вкус - сол, къри, чесън на прах, лимонтозу(зависи каква майонеза искаш да направиш)
 - и после изтегляш бавно с пасатора - става за секунди.

Според мен е важно съотношението олио и др. съставки, в моят случай - прясно мляко.
Опитай и успех Peace

# 6
  • Мнения: 4
Ако вече не е късно сложи 1-2 ч.л. лимонена киселина,
мисля,че ще се сгъсти.

# 7
  • Мнения: 3 861
Да докладвам...
Спасих я!

Снощи се ядосах метнах всичко в хладилника и си легнах.

Днес с нови сили и заредена с инат започнах да бъркоча, естествено нищо. Добавих малко лимонена киселина, още горчица и прясно мляко. Мъничко. И чудото стана. Сгъсти се.
Тъй като я спасявах на 3 части, последната остана малко по-рядка и я зарязах така защото след всичките добавяници на продукти  в крайна сметка изобщо не знаех къде колко олио има...а и млякото го слагах на око. Та реших да не троша повече продукти.
равносметката е 4 жълтъка, 1 цяло яйце, 1 литър олио(може и малко повече) и половин литър мляко, известно количество горчица...
Озовах се с около 2 кг. майонеза, която нямам идея какво да правя защото аз такова не ям, а ако мъжът ми и децата изядат всичкото това количество ще ми забранят този продукт за вечни времена.
Сега варя макарони и ще бъркам някаква салата за да я употребя.

Ако някой от вас се чуди защо правя майонеза при положение, че не ядем такова у дома ще ви кажа, че беше в момент на умопомрачение  Crazy Crazy Crazy , но следващия пътще съм по-внимателна с пропорциите  Laughing Laughing Laughing

# 8
  • Мнения: 22 867
Браво, че си упорита и последователна, и си успяла!  bouquet Обикновено и аз пробвам до последно, мразя да хвърлям храна. Може да спретнеш и шоколадовия сладкиш с майонеза на Сладка хапка, да изпечеш месо с лук и картофки и майонеза, вкусно става, кюфтенца с майонеза, със сигурност има и още и още рецепти! Peace

# 9
  • Мнения: 5 001
Ако някой от вас се чуди защо правя майонеза при положение, че не ядем такова у дома ще ви кажа, че беше в момент на умопомрачение  Crazy Crazy Crazy , но следващия пътще съм по-внимателна с пропорциите  Laughing Laughing Laughing
Направо ме уби... Joy Joy Joy Joy

Можеш да ползваш майонезата освен за салати и да печеш месо с нея
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=351414.msg9432240...
 или да направиш майонезения сладкиш дето тука стана много популярен вече(във форума)
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=464514.0
...Или баница да направиш с пак с майонеза,вместо да слагаш мазнина
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=188916....Такива ми ти работи...... Hug

Последна редакция: пт, 04 фев 2011, 17:27 от TheNMaster

# 10
  • София
  • Мнения: 1 341





Много късно се включвам, но да споделя все пак какво правя когато не се сгъстява майонезата  ( правя само млечната на Лабрекс) - добавям още лимонтозу и винаги ми се получава.

# 11
  • София
  • Мнения: 15 466
     И аз без да искам ,открих,че лимонтозуто я сгъстява!Като правя с лимонтозу,винаги ми става, последната направо твърда стана! Но с лимонов сок ми остава рядка! Аз си правя майонеза за руска или пилешка салати, омитат се веднага,колкото и голямо количество да направя!

# 12
  • Мнения: 4 401
  bouquetМного ми бяхте полезни!Аз се старая,но не ми идват от вътре такива идеи.То трябва да си творец,а не преписвач като мен  Embarassed.
Ще пробвам и аз да сменя лимоновия сок за по-гъста майонеза   chef.

# 13
  • България
  • Мнения: 4
Браво на теб,доня КОПРИВА! Много се смях на неочаквания край   Joy
Ето една чудна зимна салатка Уолдорф (с целина, ябълки, малко маруля и орехи и домашна майонеза).
А за следващия път най-подробните инструкции за перфектна домашна майонеза  Wink

# 14
  • Мнения: 3 861
Благодаря ви дами  Simple Smile !

Моята майонезена лудост продължи и днес и освен това е заразна  hahaha hahaha hahaha, но този път стана от раз!!!

Баба ми ми гостува днес и опита майонезата и реши, че и тя трябва да си направи  Crazy . Почти се залетя да си купува пасатор за да я "изтегля"  Crazy Crazy Crazy .
И аз и казах "Абе, къде сега ще търсиш пасатор, чакай, ще ти направя, да си носиш  Blush Blush Blush ." И храс, прас...направих пред шокираните и очи за около 30 секунди млечна найонеза. Подправих и я и и я връчих.
Срга някой може би ще се зачуди защо не съм и дала от моята, която седи в хладилника?!?
Ами защото баба ми много се пази какво яде, така се живее до 90 години(да ми е жива и здрава) и за да и спестим яйцето и направих само с олио и мляко.
Кеф!!! Party Party Party

Общи условия

Активация на акаунт