Кисело мляко по БДС 2010 - Не Благодаря!

  • 17 530
  • 84
  •   1
Отговори
  • Дъ Биг Вилидж
  • Мнения: 100
Здравейте на всички мами пък и представители на другия пол.

След Стара Планина се оказва че и БДС за млякото е просто три букви допълнително върху етикета на млякото които само му покачват цената.

Вчера 07.02.2011 открих в шкафа прибрано за да стои на стайна температура един брой разпечатано и наядено мляко на Баба по БДС - продукт на Данон.

По етикет в млякото няма консерванти и срока му на годност когато е запечатано и съхранявано в хладилник е до 03.02.2011. На 07.02.2011 на това разпечатано мляко стояло повече от седмица на стайна температура / 17-20 / градуса все още му нямаше нищо - нито вкиснато, нито мухлясало, нито пожълтяло, нито сменило вкуса - всъщност дори и "водата" си не беше пуснало.

Всъщност единствената разлика между него и нормалния продукт на Баба е че БДС-а е с 10-15 стотинки по скъп.

# 1
  • Мнения: 660
Нормално за Данон,никога не съм очаквала от тях да ми дадат истинско мляко Crazy
Аз харесвам и вземам едно друго по БДС,отговаря си на трайността и има водичка отгоре и вкуса му си изглежда натурален.

# 2
  • Мнения: 2 457
Аз го пробвах, харесва ми на вкус. Не съм си правила тестове колко и дали би издържало на стайна температура.

# 3
  • Мнения: 4 965
Аз си квася домашно мляко - купувам си истинско мляко, което доят пред мен - т.е. няма как да му слагат вътре каквото и да е.
Млякото издържа със седмици - не пожълтява, не мухлясва, само с времето някак се сгъстява и постепенно се превръща в нещо близко до сметана (вода се отделя след 2-та седмица престой). Държала съм го до 4 седмици в хладилника. На стайна температура издържа около и над 10 дни, но става леко "резливо".

# 4
  • Мнения: 2 176
За какво БДС имат претенции от Данон - техните продукти се правят с Бифидус, а не с Лактобацилус булгарикус? Затова и не вкисват.

Интересно как се издават сертификатите за БДС у нас.. ooooh!

# 5
  • Мнения: 3 826
млякото по БДС трябва да издържа до 2 седмици , без да се развали , затова го подгряват в един момент , за да спрат развитието на бактериите

# 6
  • Galaxy 13197853088
  • Мнения: 2 392
условието данон да дойде в България е било да отпадне БДС за млякото ....

# 7
  • Мнения: 2 821
Аз си квася домашно мляко - купувам си истинско мляко, което доят пред мен - т.е. няма как да му слагат вътре каквото и да е.
Млякото издържа със седмици - не пожълтява, не мухлясва, само с времето някак се сгъстява и постепенно се превръща в нещо близко до сметана (вода се отделя след 2-та седмица престой). Държала съм го до 4 седмици в хладилника. На стайна температура издържа около и над 10 дни, но става леко "резливо".

Това е така, защото дори и истинско мялко да квасиш, си зависи от закваската, а когато слагаш закваска, в която сигурно няма никакъв лактобацилус, резултатът ще е а-ла Данон Wink...И аз съм квасила със закваска от На баба - млякото придобива данонски вкус от раз Laughing

# 8
  • Мнения: 3 826
опс , казах БДС , но всъщност не според БДС , а според стандартите на ЕС - 2 седмици трябва да издържи млякото .
сега въведоха някакво БДС , което не знам какво включва , може би дали има сухо мляко и други добавки ? кое знае ..

# 9
  • Мнения: 4 965
Аз си квася домашно мляко - купувам си истинско мляко, което доят пред мен - т.е. няма как да му слагат вътре каквото и да е.
Млякото издържа със седмици - не пожълтява, не мухлясва, само с времето някак се сгъстява и постепенно се превръща в нещо близко до сметана (вода се отделя след 2-та седмица престой). Държала съм го до 4 седмици в хладилника. На стайна температура издържа около и над 10 дни, но става леко "резливо".

Това е така, защото дори и истинско мялко да квасиш, си зависи от закваската, а когато слагаш закваска, в която сигурно няма никакъв лактобацилус, резултатът ще е а-ла Данон Wink...И аз съм квасила със закваска от На баба - млякото придобива данонски вкус от раз Laughing

Квася с истинска закваска - преди няколко години си взех от хората, които ми продават млякото, а след това при всяко следващо квасене си оставям от предното мляко за закваска. Даже не мисля, че с такава от купено става кисело мляко - поне на мен не ми се получава.
Вкъщи купено мляко ядем само по почивки, когато ходим.

# 10
  • Мнения: 15 619
Само домашното квасено е българско кисело мляко. Купешките по една, две недели стоят и грам не с вкиселяват.

# 11
  • Мнения: 2 821
Аз си квася домашно мляко - купувам си истинско мляко, което доят пред мен - т.е. няма как да му слагат вътре каквото и да е.
Млякото издържа със седмици - не пожълтява, не мухлясва, само с времето някак се сгъстява и постепенно се превръща в нещо близко до сметана (вода се отделя след 2-та седмица престой). Държала съм го до 4 седмици в хладилника. На стайна температура издържа около и над 10 дни, но става леко "резливо".

Това е така, защото дори и истинско мялко да квасиш, си зависи от закваската, а когато слагаш закваска, в която сигурно няма никакъв лактобацилус, резултатът ще е а-ла Данон Wink...И аз съм квасила със закваска от На баба - млякото придобива данонски вкус от раз Laughing

Квася с истинска закваска - преди няколко години си взех от хората, които ми продават млякото, а след това при всяко следващо квасене си оставям от предното мляко за закваска. Даже не мисля, че с такава от купено става кисело мляко - поне на мен не ми се получава.
Вкъщи купено мляко ядем само по почивки, когато ходим.
Е, това звучи истинско вече Wink

# 12
  • Мнения: 4 405
Разбрала съм се с призводител и всяка седмица ми докарва  10-12 л.мляко,яйца и всички производни на млякото които поръчам предния ден.У дома това се яде най-много.Той ги прави.Та млякото което квася у дома става за консумация само седмица и задължително трябва да е  все в хладилника.След този срок става неприятно кисело.Пазя си по една чашка закваска от предното квасене.Кашкавала издържа мах три седмици и пак все в хладилника.Сиренето не повече от месец.Кипнатото прясно мляко издъджа 4-5 дни мах и после трябва да го кипна отново за да изкара до следващата доставка.
п.п.Най близка от купешките марки е едно евтино и с не особено лъскава опаковка'' свежест''.Ако стане недуразомение и домашните ми изядат и закваската с него я възстановявам.Има обаче процедура.Най-напред подквасвам с купешкото в  1 бурканче домашно,а после с полученото подквасвам количествата за ядене.

Последна редакция: пн, 07 фев 2011, 14:45 от mamamari

# 13
  • Варна
  • Мнения: 2 768
Едно време баба ми правеше кисело мляко и е издържало с месеци в хладилника.
Иначе от новия стандат купих никакво "домлянка", то беше хубаво имаше вкус на кис. мляко и си казах е това е .След това обаче купих "На баба"-пълно разачорование, никакъв вкус на българско мляко.

# 14
  • Мнения: 15 619
Едно време баба ми правеше кисело мляко и е издържало с месеци в хладилника.
Иначе от новия стандат купих никакво "домлянка", то беше хубаво имаше вкус на кис. мляко и си казах е това е .След това обаче купих "На баба"-пълно разачорование, никакъв вкус на българско мляко.
Домашното квасено издържа с месеци, когато се вакумира, както бурканите зимнина. От мен да знаете.  Mr. Green Баба така правеше.

Общи условия

Активация на акаунт