Кисело мляко по БДС 2010 - Не Благодаря!

  • 17 544
  • 84
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 4 459
Едно време баба ми правеше кисело мляко и е издържало с месеци в хладилника.
И моята .Даже помня ,че държеше в мазето  ''кипнати''буркани с кисело мляко от лятото.Не знам каква е технологията.Държеше и масло в гърненце ,което си миришеше на масло.И него го обработваше термично на няколко етапа,но никога не проявих интерес как. Tired

# 16
  • Пловдив
  • Мнения: 2 495
О, да, и аз имам същите впечатления за "На баба" по БДС. Няма някаква разлика от обикновеното мляко, освен цвета на кофичката и цената.

# 17
  • Мнения: 15 619
Едно време баба ми правеше кисело мляко и е издържало с месеци в хладилника.
И моята .Даже помня ,че държеше в мазето  ''кипнати''буркани с кисело мляко от лятото.Не знам каква е технологията.Държеше и масло в гърненце ,което си миришеше на масло.И него го обработваше термично на няколко етапа,но никога не проявих интерес как. Tired
Технологията е да ги сложиш да заврат "пет минути за капачка".  Peace
Веднъж само съм виждала, как се прави масло.... и после ми намазаха филия. Разкошно беше, но спомените ми са мъгляви и не тъврдя със сигурност, че знам....

# 18
  • Мнения: 4
Понеже киселото мляко (и изобщо млечните продукти) са ми любима храна, да ви светна за това кое е истинското кисело мляко и за т.нар. "стандарт за кисело мляко".
Значи, стандарта за истинското българско кисело мляко съществува и винаги си го е имало. Носителя и пазителя на стандарта е държавната фирма "Ел Би Булгарикум" - http://www.lbbulgaricum.bg/bg/forus.php?m=1&s=5
Тя е единствения правоприемник на бившето комунистическо стопанско обединение "Млечна промишленост" Ето малко от сайта ѝ:
Цитат
“Ел Би Булгарикум” ЕАД е единствената държавна фирма в млекопреработвателния сектор в България. Правоприемник е на интелектуалната собственост, лицензионната дейност и експортните позиции на Държавното стопанско обединение “Млечна промишленост”, създадено през 1965 година.
През 1991 г. фирмата е преименувана на “Ел Би Булгарикум”, а през 1993 г. е преобразувана в еднолично акционерно дружество. Забранено е за приватизация, първоначално с решение на правителството от 17 март 1992 година, а след това и със закон от 19 март 2002 година.
Едноличен собственик на акциите на дружеството е Министерството на икономиката на Република България.
И още много други интересни неща можете да прочетете на сайта на компанията.
Това ви го казвам за да знаете че има производител на истинско българско кисело мляко по стандарта от "онова време". Фирмата произвежда кисели млека, сирене и кашкавал. Тя държи всички възможни патенти на щамовете бактерии от които се прави истинското кисело мляко.
Не си правете илюзии с Данон и всичко останали производители че правят кисело мляко.
Българското киселото мляко се прави само от Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, а всички щамове на тези бактерии са защитени с патент и той се държи от Ел Би Булгарикум.
Така че яжте само киселите млека на Ел Би и си свиркайте - това е истинското българско кисело мляко. Всичко останало е самодейност на разни знайни и незнайни фирми и фирмички ...

# 19
  • Мнения: 1 931
От Данон какво може да се очаква? Пробвахме го, но си е типичното им тяхно мляко.
Най си е хубаво истинското българско мляко, но вече не вярвам да го има. Дори за Ел Би не знам вече. За реклама всичко може да се пише, но дали е така е дръг въпрос.

# 20
  • Мнения: 54
Наскоро открих кисело мляко "Боженци" и вече само от него купувам.

# 21
  • Мнения: 4 459
Г-н  ivangogov,за мен лично проблем е и така наречените консервиращи вещества.Нещата ,които го държат да не се разваля ненормално дълго.Същите неща ги има и в другите млечни продукти от магазина.Аз съм намерила своя начин да ги избегна .
Бих била безкрайно благодарна ако някой сподели как да  ги избегна и в охладените меса,риба,колбаси,брашното и от там в хляба дори в свежите плодове и зеленчуци. Thinking
Боженци не е мляко или аз не умея да квася  Joy Joy JoyВъобще не се закваси  #Cussing out

# 22
  • Мнения: 9

Боженци не е мляко или аз не умея да квася  Joy Joy JoyВъобще не се закваси  #Cussing out

      Не лошо на вкус /признавам/, но ... не е истинско кисело мляко  Peace /не се и мъчи, няма да го заквасиш/.

# 23
  • Мнения: 7 837
Не знам, кой, какви патенти държи, но аз, например, в магазините не съм видяла ни една марка да е "български стил", всичките са "гръцки стил". Това купувам най-редовно


А това е съдържанието на повечето млека от този вид: Pasteurized milk, cream, whey protein concentrate, milk protein concentrate, live active yogurt cultures (L. bulgaricus and S. thermophilus), Vitamins A,C,D,E.

Не знам обаче, доколко е близък вкуса до истинското бг кисело мляко, защото аз отдавна съм го забравила.

# 24
  • Мнения: 4 586
Само домашното квасено е българско кисело мляко. Купешките по една, две недели стоят и грам не с вкиселяват.
Зависи от подквасата - може да стане йогурт, плодов десерт или бог знае какво

# 25
  • Мнения: 15 619
Само домашното квасено е българско кисело мляко. Купешките по една, две недели стоят и грам не с вкиселяват.
Зависи от подквасата - може да стане йогурт, плодов десерт или бог знае какво
Домашно квасено си е мляко, квасено със закваска от домашното кисело мляко.  Mr. Green Йогурти и али бали трици не съм споменавала, Вълк.

# 26
  • София
  • Мнения: 5 074
Едно време баба ми правеше кисело мляко и е издържало с месеци в хладилника.
Иначе от новия стандат купих никакво "домлянка", то беше хубаво имаше вкус на кис. мляко и си казах е това е .След това обаче купих "На баба"-пълно разачорование, никакъв вкус на българско мляко.
Домашното квасено издържа с месеци, когато се вакумира, както бурканите зимнина. От мен да знаете.  Mr. Green Баба така правеше.
Абсолютно правилно. Преди години ходихме на гости при една баба. От избата извади буркан с кисело мляко, което беше направило един пръст каймак. Обясни ми, че млякото е от есента, а ние гостувахме през февруари.

# 27
  • Мнения: 4 586
Хули, това е било кетък или кътък. Едно време ks;dte хладилници, нашите пазеха подкваса в една кафена чашка - изравнява се с лъжицата и отгоре му се капва малко олио, колкото да го покрие - така може да изкара и два месеца. По същия начин, с олио се съхраняваха и шишета с доматен сок.

# 28
  • Мнения: 141
Кътък, ахчак, все едно, това не е кисело мляко, някои го държат в изби, други в кладенци.Млякото е "истинко", ако след гребване с лъжица, на мястото на "ямката", до минута-две се събере квас/жълтеникава течност/.Такава може и да се появи след загряване но киселото мляко, но тогава съдържа желатин и при загряване се отделя течен.

# 29
  • видин
  • Мнения: 358
"боженци" и на мен ми харесва най-много. сиренето им също е много добро.
на "ел би" киселото мляко напоследък ми е наистина много кисело.
за цените им изобщо не искам да коментирам- кравето  им сирене е около 10 лв за кг във фирмения магазин, а понякога е прекалено солено - та чак не се яде, къде са стандартите, които "държат"!?

и не мога да си обясня, как става така, че брат ми снаха ми ходят и си купуват българско краве сирене от македония, излиза им на по-ниска цена , а е и по-вкусно.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт