Нещо по-оригинално с кисело зеле?

  • 3 127
  • 23
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 909
Вече е пролет и зимните манджи взеха да не вървят .  А са ми останали още две-три кисели зелчици  и се чудя как да ги приготвя по някакъв по-интересен начин, така че да не артисат. Правих много пъти и сърми, и свинско със зеле, и пилешко, и патешко даже...    Някаква идея? Ще ми свиди да ги хвърля, а вече доста ми напомнят за себе си като мина наблизо ooooh! Grinning

# 1
  • Мнения: 5 001
Ние не се мъчим у нас вече.....Последните ги бутнах във фризера.... Mr. Green

# 2
  • France
  • Мнения: 726
Шкембе с боб и кисело зеле в гювеч.

# 3
  • Мнения: 22 867

Една вкусна западно-украинска супа - пасуля:

Сварява се зрял фасул, почти до готовност, запържват се лук и нещо пушено - саламче, бекон, месце някакво, сипват се при боба, запържва се брашно, слага се червен пипер (може и лют, който обича), разрежда се с вода до тъстота на сметана, слага се пасиран чесън, клоква на огъня и се сипва при фасула. Добавя се и нарязано кисело зеле, сол, черен пипер и дафинов лист, вари се още 10-15 мин. Хареса ни, става гъста, вкусна и засищаща супа. Сервира се със сметанка, ама и без нея си е чудна. Peace
Ето и снимка.  Heart Eyes

# 4
  • Мнения: 1 313
Аз мога да ти предложа няколко неща, но не знам до колко са оригинални Wink
Сарма кебап
Свинско в зелев лист
С праз и маслини
С пушени ребра
Сарми с боб и още...

Дано си харесаш нещо  Peace

# 5
  • Мнения: 901
Много са доволни от това
 
Свинско в зелев сок

а и също все положителни отзиви са за

Пържола в зелев лист - стъпка по стъпка

а пък има и друг вариант

Пилешки сарми с кисело зеле

Сарми от кисело зеле с грах

# 6
  • софия
  • Мнения: 100
Шкембе с боб и кисело зеле в гювеч.
Моля те да напишеш рецептата

# 7
  • Мнения: 384
У нас големият ми син много обича кисело зеле с картофи и ориз на фурна. Количествата са по желание. Първо запържвам леко картофите в тенджера до полуготовност и ги изваждам в тавичката, в която ще пека. След това в същата мазнина задушавам нарязаното кисело зеле. Като остане на масло слагам ориза и червен пипер. Изсипвам при картофите, добавям сушена червена пиперка (ако имам), наливам вода, малко повече отколкото ще трябва за ориза и пека.
Много го обичаме това ястие, само дето аз му викам "3 в 1", защото използвам три основни продукта за едно ядене.

# 8
  • Мнения: 1 909
Благодаря ви, момичета! Намерих няколко интересни идеи  - трябва да е нещо не чак толкова калорично и питателно, че тук вече е почти лято.

 Харесаха ми идеите за постни сърми с пълнежи различни от ориз, но и тези с пържолките вътре си ги бива 

TheNMaster, запазват ли се добре във фризер? После не се ли скапва зелето като го размразяваш?

# 9
  • Мнения: 5 001


TheNMaster, запазват ли се добре във фризер? После не се ли скапва зелето като го размразяваш?
Не,не се скапва.....Откакто имам фризер бухам всичко там.....Отделила съм си листа за сърми,а сърцевината съм нарязала за готвене....Иначе преди затварях в буркани,ама се променя вкуса и не ми харесва....
Така няма проблеми вече....

# 10
  • Мнения: 497
Подкрепям Мастера-и аз съм слагала във фризер и съм доволна.
Давам и аз една по-различна рецепта за кисело зеле, копирана от нета. Пробвала съм я и на мен много ми хареса, наистина, мъжа ми каза, че става Joy

Свинско с кисело зеле по баварски

750 г свински гърди
1 кисела зелка
250 мл бира
100 мл зелева чорба
4 скилидки чесън
1/2 глава лук
2 кубчета зеленчуков бульон
6 с.л. олио
1 с.л. кафява захар
1 ч.л. ким
сол, черен пипер

Гърдите се нарязват и поставят в тава. Овкусяват се с наситнения чесън, черен пипер и сол. Пекат се около 10 минути в предварително загрята фурна и се изваждат от тавата. Зелето се нарязва и се поръсва със стритите бульони и кафявата захар. Прибавя се нарязания лук и кима, и се залива с бирата. Тавата се покрива с фолио и зелето се пече в загрята фурна около 1ч. След това се изважда и върху него се нарежда месото. Полива се с олиото и зелевата чорба и отново се завива с фолиото. Пече се още час.

В тази връзка използвам да кажа, обаче, че от доста време не мога да намеря никъде ким (кимион колкото искаш- и на прах и на зърна, но ким на зърна няма и няма). Вие да сте виждали някъде скоро.

# 11
  • в колонките
  • Мнения: 510
Едно предложение и от мен: http://bonapeti.bg/index.php?recepta=12&id=2293 - страшно ни харесва.Всяка година го правим.Успех.  bouquet

# 12
  • France
  • Мнения: 726
Шкембе с боб и кисело зеле в гювеч.
Моля те да напишеш рецептата
Свареният боб и шкембето, нарязано на ивици, се слагат в гърнето при кис. зеле. Добавят се лук, чесън, лютеница или кетчуп / може и консерв. домати/, олио, чубрица, джоджен, риган, червен пипер. Първоначално се пече на 200, след това на около 150 около 1.5-2 ч.

# 13
  • софия
  • Мнения: 100
Шкембе с боб и кисело зеле в гювеч.
Моля те да напишеш рецептата
Свареният боб и шкембето, нарязано на ивици, се слагат в гърнето при кис. зеле. Добавят се лук, чесън, лютеница или кетчуп / може и консерв. домати/, олио, чубрица, джоджен, риган, червен пипер. Първоначално се пече на 200, след това на около 150 около 1.5-2 ч.


Благодаря,още утре ще пробвам и ще пиша   bouquet

# 14
  • София
  • Мнения: 248
Баница с кисело зеле или както му казват по нашия край Зелник
http://bgkulinar.net/recepti.php?id=1432
Ето първата попаднала ми рецепта.
Става и с готови кори за сач - скоро правих - стана вкусна.

Общи условия

Активация на акаунт