500 гр. пуешки гърди
2 глави червен лук
250 гр. домати
400 гр. замразен зелен фасул
100 гр. английска сланина
30 гр. масло или олио
1 с.л. брашно
250 мл. бира
250 мл. бульон от кубче
125 гр. квасена сметана
Зеления фасул варим 5 мин. В осолена вода. Оставяме го да се оцеди. Сланината нарязана на кубчета запържваме в олиото, прибавяме месото нарязано на парченца. Като се позапържи прибавяме брашното. Заливаме с бирата и бульона. Прибавяме фасула и оставяме да ври докато се посгъсти соса. Накрая разбъркваме сметаната. Прибавяме доматите на дребни парченца и лука.
Гулашова супа
2 ск. чесън
4 гл. лук
700 гр. говеждо
3 с.л. олио
сол, червен и черен пипер
750 гр. бульон
400 гр. домати от консерва
800 гр. картофи
2 зелени чушки
Запържваме лука, чесъна и месото. Прибавяме доматите и бульона. Като се посвари месото слагаме картофите и чушките.
Гръцко руло
225 гр. многолистно тест
1 яйце за мазане
250 гр. кайма
250 гр. патладжани
1 ск. счукан чесън
25 гр. галета
1 яйце
черен пипер, сол
50 гр. сирене фета
разточваме тестото на правоъгълник с размер 33 на 18 см. Смесваме всички продукти без сиренето и половината от получената смес слагаме върху тестото, като оставяме по 2,5 см от късите страни. Посипваме настърганото сирене и покриваме с останалата смес. Краищата на тестото намазваме с вода и ги притискаме едно към друго. Намазваме с яйце и прорязваме тестото на две места, за да може да излиза парата. Печем 35-40 мин. на 200 градуса. Като се опече тестото го покриваме с хартия за да не изгори. /патладжана се вари предварително 5 мин./
Торта “Чудо”
5 яйца
1,5 ч.ч захар
1,5 ч.ч брашно
10 с.л. студена вода
1ч.ч смлени орехи
1 бакпулвер
Яйцата се разбиват със захарта до получаване на пухкава смес. Прибавят се 10-те лъжици вода, 1по1. Следват брашното с бакпулвера и орехите. Полученото тесто се изсипва във форма и се пече 35-40 мин. Като изстине хубаво се нарязва на три блата. Мажат се с крем пожелание – сметанов, млечен или комбинация от двата.
Кифлички с орехи
500гр. брашно
1ч. прясно мляко
2 жълтъка
30 гр. мая
1 ч.ч олио
1с.л пудра захар
за плънката
2 белтъка
1ч.ч пудра захар
1ч.ч смлени орехи
Замесва се меко тесто, което се разделя на 5 топки. Всяка топка се разточва на големина колкото плитка чиния и се разрязва на 8 парчета. Във всяко парче се поставя от плънката и се завива на кифличка. Като се опекат се овалват в пудра захар.