ГОТВЕТЕ С - "ЧЕРПАК С МЕРАК"

  • 347 926
  • 849
  •   1
Отговори
# 810
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Зеленчукови бомбички

Рецептата е в заглавието




# 811
  • Пловдив
  • Мнения: 614
РОДОПСКИ ПАТАТНИК С КОРИ

Рецептата е в заглавието




# 812
# 813
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПИТУРКИ

Рецептата е в заглавието




# 814
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПЕРФЕКТНАТА ЗАКУСКА

Рецептата е в заглавието






# 815
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Щука на фурна с две заливки

Рецептата стъпка по стъпка е в заглавието



# 816
  • Пловдив
  • Мнения: 614







ПРОДУКТИ:
2ч.ч.-пр.мляко/топло/
2- яйца
6с.л.-олио
1с.л.-сол
2с.л.-захар
1кубче-жива мая или 2 сухи
олио за оформяне и масло за мазане
около 1.200кг брашно за средно меко тесто/за хребопекарната да не маже под бъркалките/



ПРИГОТВЯНЕ:
В топлото мляко слагаме маята да се разтвори,и изсипваме в кладенчето направено с брашното и останалите продукти.
Може и в хлебопекарната да се меси.
Да стане средно меко тесто.
Оформя се като в средата се слага половината топка тесто а от другата половина се правят тези завъртулки.Всеки по свой начин може да си я оформи.


Слагаме тавата да втасва във фурната покрита с кърпа на 50 градуса .
Когато удвои обема си увеличаваме фурната на 180 градуса и печем до златисто .
Изваждаме и мажем питката обилно с масло.



# 817
  • Пловдив
  • Мнения: 614






Видях рецептата в една от групите във ФБ.
Не знам на кого е но му благодаря !




# 818
  • Пловдив
  • Мнения: 614




Ето и поредната рецепта от Павел Козарев
Въпреки ,че това не прилича на клин ,това е наименованието в родопският роден край на Павел Козарев.
Всеки район в родопите си имат различно название на всяка рецепта и това е една от тях.




ЗА ТЕСТОТО
2 ч.ч. -бравшно
1/2 чаша вода и 1/2 прясно мляко
щипка сол
една чаена лъжица олио

Плънка
смлени орехи
и захар

сироп
3ч.ч.-вода
2ч.ч.-захар
ако обичате по сладко 1:1


Меси се тесто за баница,
точи се кора,



реже се на 3,ръси се с плънката,свиват се на руло,и се режат на хапки,



нареждат се в намазана тава с олио,и отгоре се пръска с олио


Пече се на 200 градуса
Прави се сироп изстива клина и се залива с марен сироп .



# 819
  • Пловдив
  • Мнения: 614






ПРОДУКТИ
арабски питки бройки колкото ви трябва/аз ги купувам от Лекси готови/

салам /какъвто имате/нарязан на парчета аз използвах траен
кашкавал нарязан за плънката
малко олио

4 яйца и 2 стръка праз лук --- запържих праза в олио ,осолих и чер пипер щипка сложих.
добавих разбитите с вилица яйца и пържих до готовност.
Отстраних от котлона.

кашкавал настърган за отгоре
продуктите са без количество,защото са според това колко питки ще се правят.






ПРИГОТВЯНЕ
Във всяка питка слагам  от яйцата с праза ,салама и кашкавала на парчета.
Завивам отстрани и тогава  прегъвам да стане правоъгълник.
Слагам в намазана с олио тава.
Когато наредя всичките в четка намазвам всички рула с олио.
Слагам на 220 градуса да се пече за 10 мин. Не препичайте много питките за да не стават твърди.
Изваждам и отгоре поръсвам ,настърганият кашкавал.
Запичам за малко само да се разтопи кашкавала.Може и да си го припечете по ваш избор.
Може вътре да сложите всякакъв пълнеж ,става невероятно вкусно и много бързо.




# 820
  • Пловдив
  • Мнения: 614






ПРОДУКТИ
2 яйца
1 ч.ч. -кисело мляко
1/2 ч.л.- сода
1/2 ч.ч.- хладка вода
1/2 ч.л.- сол
брашно за меко тесто
олио за пържене
ЗА ПЛЪНКАТА
нарязан салам
и кашкавал


ПРИГОТВЯНЕ НА ТЕСТОТО
Пресявам брашното за да стане пухкаво.
Прибавям разбитите с киселото мляко яйца, содата, водата и солта.
Омесвам меко тесто, което оставям за 15-20 минути завито с кърпи.

В тиган наливам олио около един пръст.Когато намалее се долива.
С намаслени ръце разтеглям кръгли мекици,и слагам в тях нарязан салам и парче кашкавал.
Загръщам така ,че салама и кашкавала да остане вътре.
Изпържвам до златисто на не много силен огън .




# 821
  • Пловдив
  • Мнения: 614





От край време помня тази рецепта ,баба ми ни я правеше.
Много стара Родопска вкусотия.


ПРОДУКТИ:
1кг -картофи обелени и нарязани на едри кубчета
1 глава-кромид
1 пълна ч.л.-червен пипер
сол,масло,малко олио



БАБА ТАКА ГО ПРАВЕШЕ
Сваряваше картофите и в една тава ги намачка с вилицата.



В тенджерка във маслото и олиото запържваше кромида нарязан на ситно.
Когато е готов слагаше червения пипер и веднага доливаше една чаша вода и сол.
Заври ли водата и изсипваше върху картофите



разбъркваше енергично ,докато се смеси хубаво с картофа.


Ако е гъстичко прибавяше още топла водичка.
Сервираше със домашно кисело мляко.


# 822
  • Пловдив
  • Мнения: 614
МЕКИЦИ С ПЛЪНКА






ПРОДУКТИ
2 яйца
1 ч.ч. -кисело мляко
1/2 ч.л.- сода
1/2 ч.ч.- хладка вода
1/2 ч.л.- сол
брашно за меко тесто
олио за пържене
ЗА ПЛЪНКАТА
нарязан салам
и кашкавал


ПРИГОТВЯНЕ НА ТЕСТОТО
Пресявам брашното за да стане пухкаво.
Прибавям разбитите с киселото мляко яйца, содата, водата и солта.
Омесвам меко тесто, което оставям за 15-20 минути завито с кърпи.

В тиган наливам олио около един пръст.Когато намалее се долива.
С намаслени ръце разтеглям кръгли мекици,и слагам в тях нарязан салам и парче кашкавал.
Загръщам така ,че салама и кашкавала да остане вътре.
Изпържвам до златисто на не много силен огън .




# 823
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Пита ВЕТРИЛО

Вижте стъпка по стъпка рецептата като клекнете на заглавието





продукти
50мл. - топла вода,
500 мл.- прясно мляко,
2бр 7гр.- суха на Йоткер /или 1- кубче мая Юва /
1 с.л. захар,/ако искате по-сладка сложете 2-3с.л./
1 с. л. сол,
3 яйца, (2 от жълтъците за намазване отгоре ),
2с.л.-каймак от прясно мляко /може и заквасена сметана, маже и без двете/
2 с.л. олио - за тестото,
около 1,200кг.- брашно,за средно твърдо тесто
олио - при оформяне на питката.

Към 2 от жълтъците за намазване отгоре прибавям -
-1ч.л.олио и 1ч.л.прясно мляко и щипка захар за гланц, разбърквам хубаво и оставям настрани





Приготвяне
Аз използвах суха мая и нея не е нужно да я активирам и става по-бързо.
Иначе за тези които използват жива мая, натрошавам маята в съд, слагам 4с.л. брашно и 100мл. от общите 500мл. прясно мляко
Разбърквам до хомогенна смес.
Завивам с кърпа или стреч, отгоре и чакам да се активира.
Брашното изсипвам в дълбока купа.
Правя кладенче и слагам всички продукти в него и маята.
Бъркам с лъжица, а след това на ръка започвам да събирам тестото.
Замесвам хубаво, еластично средно на твърдост тесто.
След като го замеся удрям 100 пъти в масата или плота.
Повърхността трябва да стане гладка и да има мехурчета по него.
Това е знак , че тестото е готово за оформяне.
За хората със машини за месене или хлебопекарни ,всички продукти се слагат в контейнера и се меси, докато не маже под бъркалките.
Оформянето е по желание аз го направих така, много бързо, лесно и ефектно оформяне.
Разточих цялото тесто на голям правоъгълник и намазах с олио.
Нарязах от едната страна ленти един пръст широки.
Започнах да навивам от едната страна на руло.
Така до края настрани да се получи леко усукване.
Сложих навито на охлюв рулото в тава от елекрична тенджера.
Покрих с кърпа и на 50 градуса във фурната да втаса за около час.
Когато напълни тавата, намазах с готовата жълтъчена смес.
Може и семена да поръсите по желание.
Включих фурната на 180 градуса и пекох до готовност.




# 824
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Пикантни пилешки дробчета на фурна



Продукти:

5-6 с. л. олио
1 консерва домати
6 скилидки чесън
1 глава лук
4 броя печени червени пиперки
700 г пилешки дробчета
3 с. л. брашно
щипка риган
щипка чубрица
щипка черен пипер

Приготвяне:
• В тавичка с олио, направо в загряната фурна, се запържват лука и чесъна за 4-5 минути.
• Прибират се в единия край на тавата, а в освободеното място се слагат дробчетата, предварително оваляни в брашното.
• Запечатват се от двете страни за по 3-4 минути.
• Прибавя се нарязания пипер, обърква се внимателно и всичко се залива с консервата домати.
• Завиват се с фолио и се пекат на 220 С около 30-40 минути.
• Отвиват се и се запичат 10-15 минути.
• Сервират се с гарнитура от картофена салата или картофено пюре.




Общи условия

Активация на акаунт