Заливка за мусака?

  • 39 852
  • 17
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 96
И аз до скоро правих заливката с яйца,кис.мляко,брашно и сода,но скоро ми дадоха тази идея за заливка тип сос Бешамел и наистина става много по-вкусна и по-сочна мусаката.
Само че, аз "препичам" брашното(3-4 суп.лъжици) с масло-около 1 пръст или дори малко повече.После добавям постепенно около 0.5 литър пр.мляко и бъркам непрекъснато.След като сместта стане хомогенна и ври на мехури,оставям малко да се сгъсти и махам от котлона.Оставям да поизтине малко и после добавям предварително разбитите яйца(3-4 бр.).Също забравих да кажа,че слагам и сол.Това е.
Аз съм голям фен на заливката и тази определено ми е любима!

# 16
  • Мнения: 6 243
Дядо ми беше дългогодишен кадър на Балкантурист – готвач, управител на р-т. От него имам наследство една книга – Сборник готварски рецепти за заведенията за обществено хранене, изд. Профиздат, 1960 год. От тоя по-автентичен източник за традициите в столовото хранене ...

Та там пише, че мусаката се залива с бешамелов сос:
“... От запърженото в мазнината брашно и прясното мляко се приготвя средно гъст бешамелов сос, който се отстранява от огъня. Към него се прибавят яйцата, които се бъркат бързо с тел, за да не се пресекат. Получената каша се посолява. С нея се залива запечената мусака. Разстила се с лопатка и се наръсва с кашкавал.”

Дозата, съжалявам, е за 20 порции (имам и за 50):
800 г. прясно мляко
5 яйца
100 г. кашкавал
200 г. брашно

# 17
  • Nice / France
  • Мнения: 225
Az ia pravia taka:
4 iaica
1 kofichka kiselo mliako
2 s.l. brashno
sol
kashkaval,parmezan(po izbor)
Mgdanoz

Общи условия

Активация на акаунт