Трици, пшеничен зародиш

  • 2 868
  • 20
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • София
  • Мнения: 2 493
Да ви питам давате ли такива добавки на децата, които са захранени вече с глутен? Малката е на година (то се вижда на лентичката) и се чудя дали да не й слагам такива добавки. Аз знам че са много полезни и аз самата ям доста често.
Та да ви питам какво мислите вие?

# 1
  • Мнения: 2 051
Давам по малко в киселото мляко, защото при нас пълнозърнестия хляб е отврат, а не мога да насмогвам да приготвям всичко от пълнозърнесто брашно.

# 2
  • Мнения: 2 567
Пшеничен зародиш слагам винаги като се сетя в кашата или в попарата с мляко по около 1 с.л Simple Smile

# 3
  • София
  • Мнения: 2 493
Понеже не получих почти никакви отговори реших да действам сама.
Сложих й сутринта по една лъжица (от двете) в овесените ядки. (Не давам попара защото мрази). Приеха се много добре.
По принцип закуската й най-често е фини овесени ядки с мляко и плод/плодово пюре или фини овесени ядки с масло и сирене + плод/плодово пюре. Единственото нещо, което яде на закуска е това... Всичко друго бива отхвърлено с отвращение. Sad

# 4
  • Мнения: 6 472
Малко офф - смилаш ли овесените ядки? Аз давах на голямата ми дъщеря, но тя се даваше ако не и ги смилам Rolling Eyes

# 5
  • София
  • Мнения: 1 121
И аз си взех тези дни и също мислех в кашите като добавка да слагам. За друга употреба обаче не се сещам и май няма да съм ти полезна. По-нататък, като въведа и кисело мляко може и там да поръся. О, и още нещо - тук някъде бях чела за идеята да се овалват парчета банан в смлени овесени ядки, за да не се хлъзгат в ръцете на бебето. Защо не пшеничен зародиш?

# 6
  • София
  • Мнения: 2 249
Янче, на малки деца не се препоръчва допълнително внасяне на фибри чрез трици и др. подобни. Освен това именно в тях са концентрирани фитините и др. субстанции, които блокират калция, желязото, цинка и др. По-добре, ги остави засега. Може да добавяш пшеничен зародиш - 1ч.л например. Но имай предвид, че понякога, ако не се поемат достатъчно течности, води до запек.

# 7
  • София
  • Мнения: 2 493
ОК спирам с триците. Ще давам само зародиш. Мерси Ива_Д! Точно затова питах, защоо незнам има ли някакви странични ефекти и т.н... Тя сега започна да пие много вода. Досега не пиеше никаква. Купих й шише със сламка и се кефи много. Сега пие доста вода. (по около 300 мл, което спрямо предишните 30мл си е постижение).
Лулуто, от овесените ядки засега съм давала само фини. Слагам 2 супени лъжици и малко вода (напр. около 1 пръста да ги покрие) и ги пускам в микровълновата за 1мин и 20сек. Те си стават на каша - няма какво да смилам. А и Мая си дъвче. Аз от 8ми месец не пасирам а само намачквам, от 10ти-11ти просто на по-дребни парченца.

# 8
  • София
  • Мнения: 2 249
Янче, във връзка с начина на приготвяне на овесените ядли и изобщо всички зърнени, погледни тази тема Пълнозърнените храни - хубаво е дори ако не е в киселинна среда, да ги накисваш предварително във вода за поне 7-8 часа.

# 9
  • Мнения: 2 051
Малко офф - смилаш ли овесените ядки? Аз давах на голямата ми дъщеря, но тя се даваше ако не и ги смилам Rolling Eyes
Аз не ги смилах, а ги начуквах на по-ситно, щото и моите се давеха.
Съвсем отскоро ги накисвам цели, но само за една нощ.

Ива, много интересни линкове, жалко че бях без нет, когато си ги пуснала, благодарности с малко закъснение Heart Eyes
Мислиш ли, че фибрите на суровите плодове и обработените зеленчуци са достатъчни на тая възраст? Аз приготвям нещо като пълнозърнест грис, но моите моми не са особени фенове на каши и подобни работи, предпочитат хляб. Да, ама хлябът при нас е само в категориите бял и кух и още по-бял и по-кух. Има съвсем бледо подобие на хляб Добруджа, който неизвестно защо наричат пълнозърнест...Та така...

# 10
  • Мнения: 980
Четох статията на Аndrea$, но все забравям да накисна овес. ядки от предишния ден. А е лесно -  сутрин взимаш едните и накисваш другите... Добре, ама те са от фините и до другия ден  стават меки и готови за употреба само от накисването - мога ли да изсипя водата и да ги дам без термична обработка? Не ги пасирам, от няколко седмици, не иска да яде "гладка" манджа. Simple Smile

# 11
  • София
  • Мнения: 2 249
Ива, много интересни линкове, жалко че бях без нет, когато си ги пуснала, благодарности с малко закъснение Heart Eyes
Мислиш ли, че фибрите на суровите плодове и обработените зеленчуци са достатъчни на тая възраст? Аз приготвям нещо като пълнозърнест грис, но моите моми не са особени фенове на каши и подобни работи, предпочитат хляб. Да, ама хлябът при нас е само в категориите бял и кух и още по-бял и по-кух. Има съвсем бледо подобие на хляб Добруджа, който неизвестно защо наричат пълнозърнест...Та така...
Няма за какво Simple Smile Hug.  Някъде съм чела, че фибрите от суровите и обработени плодове и зеленчуци, бобови, пълнозърнести каши, паста и тестени са им достатъчни и не е препоръчително нищо допълнително, защото водят до чувство за ситост и така децата приемат по-малко от нужните им други хранителни вещества. Сега погледнах - има някакво правило за деца - броя на годините + 5 са нужните фибри в грамове на ден. За възрастни се препоръчват около 30гр. Ето от тази табличка например, се вижда, че при малки деца никак не е трудно да се постигне "препоръчаното" количество.
Сериозно ли нямате наистина пълнозърнест хляб? Няма ли някакви диетични магазини?

# 12
  • София
  • Мнения: 2 249
Четох статията на Аndrea$, но все забравям да накисна овес. ядки от предишния ден. А е лесно -  сутрин взимаш едните и накисваш другите... Добре, ама те са от фините и до другия ден  стават меки и готови за употреба само от накисването - мога ли да изсипя водата и да ги дам без термична обработка? Не ги пасирам, от няколко седмици, не иска да яде "гладка" манджа. Simple Smile

Точно така, изсипваш водата, измиваш ги няколко пъти (особено ако си ги накиснала с лим. сок преди това и имаш намерение да добавяш мляко Wink) и ги поднасяш с/без мляко, сирене, плод..

# 13
  • Мнения: 5 713
Малко късни4ко, но да си кажа и аз. Давам само пщени4ен зародиш по 1 ч.л. и то не всеки ден. Прибавям го към овесените ядки сутрин или към киселото мляко с плод следобед.

# 14
  • Мнения: 1 586
Четох статията на Аndrea$...

Мамо Моник, коя моя статия си чела? newsm78

# 15
  • Мнения: 2 051
Сериозно ли нямате наистина пълнозърнест хляб? Няма ли някакви диетични магазини?
Има, но пазарът е огромен и има големи разлики между отделните производители. Има хлебарници, в които се предлагат по около 50 вида различен хляб и там може да се поръчва нещо на бройка. Проблемът е, че за този хляб няма никакво инфо за състава му, пече се и пресен се продава, а продавачките нямат идея какво е - пише хляб с 6 зърна, значи 6 зърна, яж кво толкова разпитваш, ако не вземи тоя с 8 зърна Rolling Eyes
...Така си гадая и по външен вид купувам. Другия проблем, е че всичко това ми е доста далеч, не винаги мога да бия 1 час напред и още 1 назад с количката само заради хляба. Ние не сме в жилищен нетуристически квартал и при нас е тоя гадния хляб дето вече писах,  а супермаркетските хлябове са още по-лош вариант, пълнозърнест, с кора, без кора, какъвто искаш, ама пакетиран с консерванти и др. екстри.
Иначе в зоните където се помайват чужденци има хубави работи - прекрасни вегетариански ресторанти само с био-продукция, примерно. Тоя тип ресторанти са повече от магазините. Затова, органик-магазините са доста скъпи (те са скъпи навсякъде, де) - примерно 1 кило обикновени картофи ми е 0.60 евро, а биокартофът е 4 до 6 евро. Обикновени овесени ядки - 1.20 евро, био-то - над 5 евро и хлябът и той така.
На тоя етап не ми е ежедневие.


# 16
  • София
  • Мнения: 2 249
Еее, направо ме застреля с тия цени...

# 17
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Аз пък четох, че при топлинна обработка фитоните се неутрализитат до голяма степен, а и освен това предпазват от рак на дебелото черво........Затова ядките се препоръчва да се консумират печени........Аз на Йоан досега нищо не съм киснала предварително, а желязото ни е в норма......

# 18
  • София
  • Мнения: 2 249
Аз пък четох, че при топлинна обработка фитоните се неутрализитат до голяма степен, а и освен това предпазват от рак на дебелото черво........
Я дай някакъв линк. Или може би имаш предвид оксалатите - за тях пише, че се неутрализират при топлинна обработка.

# 19
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
от тук: 
http://www.afpafitness.com/articles/KIDSFOOD.HTM


Most plant foods contain iron, but kids' ability to absorb this mineral can be helped or hindered by other factors in food. On the up side, eating an iron-rich food along with a source of vitamin C increases the body's absorption of this mineral by three to six times. On the down-side, substances in plants called oxalates and phytates can bind iron and make it less available to the body. Spinach, rhubarb, Swiss chard, and chocolate contain oxalates; phytates are found in raw whole grains, beans and peas, nuts and seeds. Cooking methods like yeast rising for bread doughs, soaking beans and peas in water, sprouting seeds, and roasting nuts reduces phytates and increases available iron. Also, cooking in cast iron pots, especially dishes with acidic ingredients like tomatoes, can boost the iron content of the finished food six-fold.

 от тук:  http://www.diagnose-me.com/cond/C212360.html

Not everyone believes that phytates are a bad thing. Although phytates do bind with minerals, they may actually be preventing the formation of free radicals, thereby keeping the minerals at safe levels in the body. Phytates also have a role to play in cell growth and can move excess minerals out of the body. Stephen Holt, MD, a gastroenterologist and author of The Soy Revolution: The Food of the Next Millennium (M. Evans and Company, 1998), says phytates shield us from dangerously high levels of minerals such as iron. Some animal studies have suggested that phytates stop the growth of cancerous tumors. In Earl Mindell's Soy Miracle, he writes that phytates can bind with minerals that may feed tumors.

Phytates are generally found in foods high in fiber. Since fiber-rich foods protect against colon and breast cancers, it is now thought that they are the protective agent in the fiber. It appears that, by binding minerals in the intestines, phytates inhibit the cancer process, especially when it comes to iron. Iron generates free radicals, and phytates may be keeping the mineral balance at a safe level within the body. Phytates act as an antioxidant. Scientists are beginning to express concern over excess iron in the body for this reason. Excessive iron is also known to increase the risk of heart disease. Even a small amount of phytates in food can reduce iron absorption by half, but the effect is less marked if a meal is supplemented with ascorbic acid, which can also help the absorption of zinc and calcium.

http://www.foodnetbase.com/ejournals/books/book_summary/summary.asp?id=866

Това не съм го чела, но виж и тук:
http://www.unu.edu/unupress/food/V191e/ch02.htm


# 20
  • София
  • Мнения: 2 249
В това, което си дала пише, че при печене съдържанието на фитатите в ядките  намалява, но определено това автоматично не го прави валидно за зърнените храни - там методите са кисел квас, накисване и покълване.

А за фитиновата киселина е така. Изобщо истината, както винаги, е някъде по средата. В линка за пълнозърнените храни бях дала препратка към една много добра дискусия по темата вредата/ползата от фитините. Просто при децата трябва да имаме предвид подрастващия им организъм и особената им нужда не само от желязо, но и цинк, калций и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт