Трици, пшеничен зародиш

  • 2 866
  • 20
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 2 051
Сериозно ли нямате наистина пълнозърнест хляб? Няма ли някакви диетични магазини?
Има, но пазарът е огромен и има големи разлики между отделните производители. Има хлебарници, в които се предлагат по около 50 вида различен хляб и там може да се поръчва нещо на бройка. Проблемът е, че за този хляб няма никакво инфо за състава му, пече се и пресен се продава, а продавачките нямат идея какво е - пише хляб с 6 зърна, значи 6 зърна, яж кво толкова разпитваш, ако не вземи тоя с 8 зърна Rolling Eyes
...Така си гадая и по външен вид купувам. Другия проблем, е че всичко това ми е доста далеч, не винаги мога да бия 1 час напред и още 1 назад с количката само заради хляба. Ние не сме в жилищен нетуристически квартал и при нас е тоя гадния хляб дето вече писах,  а супермаркетските хлябове са още по-лош вариант, пълнозърнест, с кора, без кора, какъвто искаш, ама пакетиран с консерванти и др. екстри.
Иначе в зоните където се помайват чужденци има хубави работи - прекрасни вегетариански ресторанти само с био-продукция, примерно. Тоя тип ресторанти са повече от магазините. Затова, органик-магазините са доста скъпи (те са скъпи навсякъде, де) - примерно 1 кило обикновени картофи ми е 0.60 евро, а биокартофът е 4 до 6 евро. Обикновени овесени ядки - 1.20 евро, био-то - над 5 евро и хлябът и той така.
На тоя етап не ми е ежедневие.


# 16
  • София
  • Мнения: 2 249
Еее, направо ме застреля с тия цени...

# 17
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Аз пък четох, че при топлинна обработка фитоните се неутрализитат до голяма степен, а и освен това предпазват от рак на дебелото черво........Затова ядките се препоръчва да се консумират печени........Аз на Йоан досега нищо не съм киснала предварително, а желязото ни е в норма......

# 18
  • София
  • Мнения: 2 249
Аз пък четох, че при топлинна обработка фитоните се неутрализитат до голяма степен, а и освен това предпазват от рак на дебелото черво........
Я дай някакъв линк. Или може би имаш предвид оксалатите - за тях пише, че се неутрализират при топлинна обработка.

# 19
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
от тук: 
http://www.afpafitness.com/articles/KIDSFOOD.HTM


Most plant foods contain iron, but kids' ability to absorb this mineral can be helped or hindered by other factors in food. On the up side, eating an iron-rich food along with a source of vitamin C increases the body's absorption of this mineral by three to six times. On the down-side, substances in plants called oxalates and phytates can bind iron and make it less available to the body. Spinach, rhubarb, Swiss chard, and chocolate contain oxalates; phytates are found in raw whole grains, beans and peas, nuts and seeds. Cooking methods like yeast rising for bread doughs, soaking beans and peas in water, sprouting seeds, and roasting nuts reduces phytates and increases available iron. Also, cooking in cast iron pots, especially dishes with acidic ingredients like tomatoes, can boost the iron content of the finished food six-fold.

 от тук:  http://www.diagnose-me.com/cond/C212360.html

Not everyone believes that phytates are a bad thing. Although phytates do bind with minerals, they may actually be preventing the formation of free radicals, thereby keeping the minerals at safe levels in the body. Phytates also have a role to play in cell growth and can move excess minerals out of the body. Stephen Holt, MD, a gastroenterologist and author of The Soy Revolution: The Food of the Next Millennium (M. Evans and Company, 1998), says phytates shield us from dangerously high levels of minerals such as iron. Some animal studies have suggested that phytates stop the growth of cancerous tumors. In Earl Mindell's Soy Miracle, he writes that phytates can bind with minerals that may feed tumors.

Phytates are generally found in foods high in fiber. Since fiber-rich foods protect against colon and breast cancers, it is now thought that they are the protective agent in the fiber. It appears that, by binding minerals in the intestines, phytates inhibit the cancer process, especially when it comes to iron. Iron generates free radicals, and phytates may be keeping the mineral balance at a safe level within the body. Phytates act as an antioxidant. Scientists are beginning to express concern over excess iron in the body for this reason. Excessive iron is also known to increase the risk of heart disease. Even a small amount of phytates in food can reduce iron absorption by half, but the effect is less marked if a meal is supplemented with ascorbic acid, which can also help the absorption of zinc and calcium.

http://www.foodnetbase.com/ejournals/books/book_summary/summary.asp?id=866

Това не съм го чела, но виж и тук:
http://www.unu.edu/unupress/food/V191e/ch02.htm


# 20
  • София
  • Мнения: 2 249
В това, което си дала пише, че при печене съдържанието на фитатите в ядките  намалява, но определено това автоматично не го прави валидно за зърнените храни - там методите са кисел квас, накисване и покълване.

А за фитиновата киселина е така. Изобщо истината, както винаги, е някъде по средата. В линка за пълнозърнените храни бях дала препратка към една много добра дискусия по темата вредата/ползата от фитините. Просто при децата трябва да имаме предвид подрастващия им организъм и особената им нужда не само от желязо, но и цинк, калций и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт