Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 15-та тема

  • 147 974
  • 736
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 0
Здравейте момичета, идвам с едно въпросче относно хранителните бои. Питах в темата *за бързи въпроси и отговори*, но тъй като никой не ми отговори, а тук съм виждала питки с оцветени елементи по тях смятам, че вие бихте могли да ме насочите.
Копирам поста си от другата тема:

....... имам нужда от вашата помощ относно хранителните бои. До сега съм ползвала само течни в тубички от Метро за сладки и оцветяване на ММ. На Великден обаче правих едни морковчета от тесто, пълнени с млечна салата и трябваше да ги оцветя отгоре. Търсих друг вид боя и като не открих, ги боядисах с боичките които имах. Боята обаче е леко сладка и както и предполагах, промени вкуса на предястието. Въпроса ми е каква боя ползвате при оцветяване на солени тестени изделия/питки?
Да оцветява добре и да е с неутрален вкус. И от къде?
Благодаря предварително.

И за да съм по темата, ето я и моята питка за Великден:


Ау че апетитна питка...Как се навива? Скоро ще ходя на кръщене и ми се ще да направя такава.

# 46
  • Мнения: 11 378
Добро утро!  Grinning

И да казвам и да не казвам - страОтни питки  bouquet

Имам едно питане.
Утре трябва да направя пита, но при мисълта, че ще ставам отново рано (за да е готова и леко изстинала ) за обяд и ми прилошава  Blush, та исках да питам ако направя тестото довечера :
1. Трябва ли да втаса или омесвам и слагам в хладилника и сутринта ще го втасвам!?
2. Дали ще е добре за питата (тя е с прясно и кисело мляко)?
Благодаря!
  bouquet

# 47
  • Пловдив
  • Мнения: 614
щастлива мама,  lorys, сърдечно благодаря за милите думи Hug Hug Hug

1.Рея аз бих си я направила в късният след обяд да си изстине хубаво и бих я увила с опаковачно фолио. Така се запазва много добре и няма разлика кога си я правила.

2.Иначе ако замесиш тестото вечерта трябва да стои в хладилника в голям съд или найлонка.
То втасва на студеното но после се премесва  оформя и пак трябва да втаса и тогава да се изпече.

3.Тъй като аз никога не втасвам по два пъти тесто защото  няма разлика във вкусовите качества или набухването ,от тези два пъти втасалите. Peace ти предлагам:
По добре си я омеси сутринта рано оформи и да втаса за 40мин. и си я изпечи.
На мен месене ,оформяне, втасване ,печене ми отнема около 2часа.... ти си прецени Peace Peace Hug

# 48
  • Мнения: 721
Благодаря ви момичета   bouquet, много се радвам, че питката ви харесва.

LizaK , правила съм я изцяло по рецептата на stasi76.
Ето тук е показала стъпка по стъпка как се оформя:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=260129.msg14062066#msg14062066

Много лесно и ефектно се получава. Това което съм променила е, че  тя подпъхва двете крайчета отдолу на всеки възел, а аз промушвам едното да стърчи нагоре. Така става още по рошава/релефна  Laughing
И непосредствено преди печенето мажа всяка пита със смес от 2 жълтъка + 1-2с.л. олио + няколко капки лимонов сок. Така стават много лъскави.

Ето тук се вижда по ясно как стърчат крайчетата:

http://media.snimka.bg/s1/0361/026966948-big.jpg


Последна редакция: сб, 21 апр 2012, 10:27 от zllate

# 49
  • Мнения: 11 378
ЗИЧЕ , благодаря! Май ще си я направя сутринта  Heart Eyes

# 50
# 51
  • Мнения: 2 502
Еее ,Зиче ти вдигаш летвата все по-високо !Браво ,чудесно !Аз и преди исках де те попитам,как е сплетен края на предната питка ?
Аз ,защото ме сърбяха ръцете и набързо  намесих една питка на ръка ,за вечеря !Не е кой знае какво ,но ето я

# 52
  • Варна
  • Мнения: 2 768
Здравейте момичета! Искам за утре вечер да направя питка, но от 5 ч. по-рано не мога да се прибера, то  и други работи за приготвяне има. Та и аз като Реа се чудя кога аджеба да го забъркам, че да мога за 8ч. да имам питка.Сутринта ли? newsm78
Дайте някоя идея.

# 53
  • Fort Worth, TX
  • Мнения: 2 119
Здравейте момичета! Искам за утре вечер да направя питка, но от 5 ч. по-рано не мога да се прибера, то  и други работи за приготвяне има. Та и аз като Реа се чудя кога аджеба да го забъркам, че да мога за 8ч. да имам питка.Сутринта ли? newsm78
Дайте някоя идея.
Аз правя стандартно тесто, което ползвам за пити, пици, тутманици и мекици.Понякога вечерта пека пица, а останалата част прибирам в намазнена найлонка и на дръгия ден пържа мекици или пека питчици.Мисълта ми е, че след като втаса прибираш в  хладилника.Вечерта я премесваш,оформяш и иимаш топла питка.За мен няма причини да не се получи.

Последна редакция: пн, 23 апр 2012, 18:36 от Креми Анев

# 54
  • Мнения: 4
И аз да ви препоръчам една пита. Единствената, която аз правя е пита "Масленица" на Звездев. Един път седмично я правя и никога не се е случвало да не стане. Меся я в хлебопекарната.
Продукти

900 г брашно
300-400 г сирене
2 яйца
1 пак. краве масло
150 мл олио
2 пакетчета суха мая на Д-р Йоткер
1 с.л. захар
2 с.л. оцет
1 с.л. олио
1 с.л. сол
1. В хлебопекарната наливам 300 мл. топла вода, добавям двете яйца разбити. Пресявам брашното. Добавям маята, захарта, солта, оцета и олиото. Пускам на програма "Тесто". Месене около 20 минути.
   2. Разделям го на 6 части.
   3. Замесвам ги на питки, овалвам ги обилно в брашно и ги оставям да втасат. Аз ползвам фурната си на 50о за втасване, защото става много бързо.
   4. Разтопявам кравето масло, прибавям олиото. Потапям първата питка в мазнината и я разстилам на дъното на тава с диаметър 30 см. Поръсвам с натрошеното сирене, поливам с 2-3 лъжици от мазнината.
   5. Затварям с втора питка и завивам на руло. Така правя три рула.
   6. Усуквам ги и ги разтеглям на фитил. Подреждам ги в тава като съединявам краищата им. Изчаквам да втасат още 10 мин. Поливаме ги с олио, поръсвам със сусам и пека в загрята фурна на 180-200 градуса около 30 мин.
Опитайте! Става страхотна!

# 55
  • Мнения: 22 867
Здравейте момичета! Искам за утре вечер да направя питка, но от 5 ч. по-рано не мога да се прибера, то  и други работи за приготвяне има. Та и аз като Реа се чудя кога аджеба да го забъркам, че да мога за 8ч. да имам питка.Сутринта ли? newsm78
Дайте някоя идея.

Напрви я по рецептата на мах мама Питка с кисело мляко, с едно втасване е и става чудна. Просто замесваш, оформяш, оставяш на топло 20-30 мин да втаса и печеш. Ще имаш прясна, топла и вкусна питка за вечеря. По същия начин правя и с моето любимо СПОЛУЧЛИВО И ВКУСНО ТЕСТО ЗА ВСИЧКО, може втасва два пъти, може и само един път. Peace

Момичета, страхотно красиви питки има в темата! Не съм правила скоро и не съм писала в нея, но направо страшно ви се радвам, прекрасни пити, големи сте майсторки!  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet

# 56
  • Мнения: 11 607
Не съм правила скоро и не съм писала в нея, но направо страшно ви се радвам, прекрасни пити, големи сте майсторки!  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet

С някоя диета ли ни изневери? Crossing Arms

Зиче, чудна питка си направила! Супер е! Не видях, но си я надпиши добре, че да не тръгне на екскурзия из блогове, сайтове и пр. Поздравления!!!!!!!

Лорис, Злате, вашите творения изглеждат много апетитно!!!! Браво!!!!!

По идеята на Лабрекс, ето и моята питка за тази вечер -

# 57
  • Мнения: 22 867
С някоя диета ли ни изневери? Crossing Arms
По идеята на Лабрекс, ето и моята питка за тази вечер -

Маме, пробвам, ама с променлив успех Grinning (На половинката доХтур му поръчал да внимава с яденето, та гледам да използвом и покрай него да повнимавам и аз). То при тия козунаци, баници, торти.......само пити липсват. Трудно се прави диета. Че и Гергьовден наближава, преди него и 1 май, няма спасение. ooooh!
Страхотна питка си направила, като картинка е, и как у бухнала само........представям си, ако можех само едно парченце да си свия. Heart Eyes  bouquet  chef

# 58
  • Мнения: X
Маме,страшна питка!  bouquetРадост за окото! Peace

# 59
  • При децата ми
  • Мнения: 6 091
Аз правя стандартно тесто, което ползвам за пити, пици, тутманици и мекици.

Може ли да споделиш рецептата за стандартно тесто?

Общи условия

Активация на акаунт