Тортата с моркови на Анда

  • 24 913
  • 50
  •   1
Отговори
  • Кацнала на едно дърво.
  • Мнения: 3 192
Искам да похваля тортата на Анда! Аз не обичам торти, но тази - мнъм, мнъм! Надявам се рецептата да не е тайна, предвана от поколение на поколение и да се даде и на мен.  Grinning
Сега разбрах защо зайчето толкова е настоявало за торта с моркови.  Grinning

# 1
  • Мнения: 6 243
Анда!
Давай рецептата! Обожавам торта с моркови, но съм я яла само готова, и то в чужбина. Отдавна искам да натрия носа на мъжа ми, че тоя виц за зайчето, дето влязло в сладкарницата, му е любим. Нали се сещаш - Имате ли торта от моркови? Да! Гнусна е, нали!!!!

# 2
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Аз не съм Анда , но дакато чакаме нейната рецепта ви пиша моята за морковена торта:
 200гр. пресято брашно, 1/2 ч.л. канела, 1/2 ч.л. индийско орехче, 1ч.л. сода, 1 ч.л. бакпулвер, 150гр. кафява захар, 200мл. олио, 3 яйца, 230гр. моркови, 50гр. орехи.
 Глазура: 200гр. креммобразно сирене (тип Филаделфия), кората на 1 портокал, 1.ч.л. портокалов сок, 1ч.л. ванилова есенция, 125гт. пудра захар.

 Преди печенето фурната се загрява на 150 градуса.
Брашното, содата, бакпулвера и подправките се смесват. Отделно се смесват яйцата с олиото и в трета купа - настърганите наситно моркови и смлените орехи. Внимателно се смесват 3-те смеси и се сипват или в намазнена тава или в тава покрита с хартия (аз лично предпочитам второто). Пече се. Оставя се да изстине и се глазира. Глазурата е смес от всички споменати по-горе съставки.

# 3
  • Мнения: 1 629
Докато дойде Анда с тортата, ето един кейк с моркови:
300гр.моркови, 100гр. лешници, 2 яйца, 100гр.пудра захар, 50гр. маргарин, 50гр. брашно, 1ч.л. бакпулвер и 1 ванилия
Фурната се загрява на 180 градуса, яйцата се разбиват с пудрата захар и към тях се добавя разтопеният маргарин. Брашното се размесва в купа с бакпулвера и ванилията, прибавят се и смлените лешници, постепенно се добавя яйчената смес и се бърка с лопатка, до хомогенизиране. Накрая се прибавят настърганите моркови. Пече се 30-40 минути в намазнена и набрашнена кръгла тавичка. След изтиване се поръсва с пудра захар.

# 4
  • Кацнала на едно дърво.
  • Мнения: 3 192
Не се притеснявайте, пишете, пишете рецепти, всичките ще ги опитаме!  Joy

# 5
  • Мнения: 5 877
Сега виждам темата, сори, че се забавих  Simple Smile
Ето я рецептата:
2 чаши брашно
2 чаши захар
1 ч.л сода
2 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче
3 яйца
1 1/2 ч.ч. олио
2 чаши настъргани моркови
ванилия
1 чаша добре изцедени парченца ананас
1 чаша кокосови стърготини


Приготвяне:
Сухите съставки (брашното, захарта, канелата, индийското орехче) се смесват в една купа и се разбъркват. Добавят се яйцата, олиото, морковите и ванилията; разбърква се с вилица, докато се смеси добре.
Добавят се ананасът и кокосовите стърготини. Слага се в намазана форма за торта и се пекат 3 блата. Може поотделно, а може просто да сложите по един кръг хартия за печене между пластовете тесто.

Между блатовете слагам крем от сирене крема, краве масло и пудра захар; понякога обаче минавам по-евтино с гладка извара, разбита със сметана и пудра захар. Може да се сложи и малко конфитюр, ако обичате по-сладко. Тортата се намазва и отгоре и отстрани, като се оставя малко от сместа. После се оставя в хладилника за няколко часа да се стегне, за да може после да се намаже с още един пласт от крема, без да падат трохи и да развалят фасона.

Междувременно няколко едри моркова се нарязват с картофобелачката на тънки ленти, които се варят в гъст сироп от една част вода и две чаши захар, докато станат гъвкави. След това морковите се използват за украса на тортата - могат да се завият на розички, а могат и да се използват като панделки за торта - подарък, каквато имаше Ането.
Ето нещо такова трябва да се получи:

Тази снимка е от нета, но моята беше горе-долу такава.

Последна редакция: сб, 21 яну 2006, 21:26 от Anda

# 6
  • Мнения: 6 243
Благодаря, Анда!  bouquet

# 7
  • Мнения: 5 877
Забравих да кажа, че не е страшно, ако не са съвсем точни пропорциите. Правила съм я и в по-евтин вариант без ананаса, пак стана. С ананас, разбира се, е по-вкусно, но не се обърква тотално.

# 8
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Само а попитам за приблизителните пропорции на крема Laughing

# 9
  • Мнения: 5 877
Ако е със сирене крема,
сирене крема към масло в съотношение 2:1, после пудра захар на вкус - за вкус някои слагат 1л. портокалова кора и 2 л. настърган джинджифил, но аз съм го правила само с ванилия.
Отиват поне 4 пакетчета сирене крема и 250 г масло, за да се намаже както трябва.

Вариантът извара със сметана е доста удачен (и по-евтин), аз смесих 1:1 гладка извара (дето се продава пакетирана) с предварително разбита сладка сметана Хопла и добавих малко пудра захар на вкус. След като се втвърди кремът, намазах отгоре с подобна смес, но с преобладаваща сметана.

Другата промяна, която обичайно внасям, е да намаля малко олиото за блата - докъм 1 1/4.

# 10
тортата не се получи много добре , но беше многооооо вкусна !!! трохите са малко повече отколкото трябваше но на кои му пука  #Cussing out Sick  chef

# 11
  • Мнения: 5 877
Съжалявам за трохите - слага ли я в хладилника, преди да я намажеш окончателно с крема?

# 12
  • sofia
  • Мнения: 1 606
На мен пък ми се получи перфектно. Малко тежичка ми дойде някак, но си беше много вкусна.

# 13
  • Мнения: 5 877
Доколкото виждам на снимката, блатовете са се натрошили - вероятно при отлепянето от формата? Принципно можеш да оформиш тортата, като смесиш трохите с малко от изварения крем, правиш формата, която искаш, и слагаш в хладилника да се стегне. За няколко часа отгоре трябва да стане доста твърдичко, като пипнеш с пръст, да не остава следа. Чак тогава украсяваш - след като имаш равна основа.
А за да не се късат принципно, много полезно нещо е хартията за печене.

# 14
  • Мнения: 2 142
Анда, от доста време съм и хвърлила око на твоята торта, ама все не ми остава време и сгоден случай, но този месец имам много поводи за празнуване, така че мисля да я направя събота или неделя за проба...после ще покажа моя резултат.

# 15
  • Мнения: 287
Решила съм за рождения си ден да направя тази торта и дано да се получи, защото няма да правя репетиция, а направо се явявам на представлението:)
Няколко пъти правих кекс с моркови и много ми хареса и за това се спрях на тази рецепта.
Малко ме притеснява печенето на блатовете /кекса ставаше готов за около 1 час/, та се чудя дали толкова време ще отиде и за блатовете. Може да пробвам да изпека 3-та блата наведнъж, с хартия помежду им, а ако не стане, ще ги пробвам поотделно.
Пожелайте ми късмет и ако имате последни наставления - цялата съм в слух:)
Ще пиша какво е станало Simple Smile
Поздрави!

# 16
  • Мнения: 5 877
Имай предвид, че ако печеш с хартия по средата, могат да станат неравни блатовете; а също така трябва да печеш малко по-дълго.
Ако печеш поотделно, стават доста бързо. И в двата случая обаче не е фатално.
Много е важно охлаждането, за да се получи вида на тортата. Ако има проблем с блатовете, могат да се дооформят с помощта на крема и да се фиксират с охлаждане.

# 17
  • Мнения: 287
Значи ще ги пека отделно, за да не станат неравни. Оформянето наистина ме притеснява, защото много не ме бива в тази част.
А блатовете надуват ли се? Тази торта на снимката е доста висока. Предполагам, че моята ще стане по-ниска.
Anda, благодаря ти за съветите! Simple Smile  bouquet

# 18
  • Мнения: 5 877
Ами леко се надуват, не колкото пандишпана. Ама аз напоследък я правя малко на око и обичайно намалявам леко олиото  Embarassed
Във всеки случай консистенцията е такава, че спокойно позволява тук да попритиснеш, там да поизрежеш и така да получиш приблизително нужната форма (моята беше височка, защото блатовете ми се видяха твърде широки; сложих върху тях една широка чиния и изрязах всичко, което се подаваше под нея; след това смесих с част от крема и го сложих като предпоследен блат; хем по-тясна, хем по-висока. Ако имаш по-малка тавичка, няма да имаш този проблем). След като намажеш с изварения крем (не ти е нужна пълна гладкост, но в общи линии гледай да постигнеш равна повърхност и хубав ръб), слагаш в хладилника да се стегне за няколко часа. Трябва като пипнеш, да не остава следа.
Оттам нататък си украсяваш както искаш.
Ето и този вариант на рецептата http://www.marthastewart.com/page.jhtml?type=content&id=reci … L&site=living
гледам, че и Марта Стюарт си реже изпъкналата част на блатовете  Laughing
Абе няма какво толкова да не стане!

# 19
  • Мнения: 287
Идеята с изрязването на блатовете и правенето на допълнителния блат с остатъците и крема е страхотна идея. След всички тези подробни обяснения от твоя страна, няма как да не стане тортата. Simple Smile  chef
Сърдечно благодаря!  bouquet

# 20
  • Мнения: 287
Започнах да правя блатовете и първият е готов. Носи се страхотен аромат, блата е мноооого вкусен. Дадох на малкия да го опита и сега реве и иска още Simple Smile
Утре ще направя крема и украсата.
Поздрави! Simple Smile

# 21
  • Мнения: 287
Аз май сама си пиша в темата, обаче искам да ви кажа за последно, че сега като направих крема и го сложих и...според мен нищо не стана. Нещо много тежко ми стои и има някакъв хаос от вкусове Sad

# 22
  • Мнения: 5 877
Ами--- въпрос на вкус. Да не би да ти е била солена изварата?
Принципно кремът трябва да е като чийз-кейк на вкус. Не знам, не е  стандартен вкусът за тук, но обичайно се харчи добре  newsm78 и то според мен точно заради не толкова сладкия крем. Ти кой вариант прави, с извара или със сирене крема? Да не би да си взела от зърнистата извара?

# 23
  • Мнения: 287
Здравей!
Преди малко накарах няколко души да опитат тортата, включително и мъжът ми, който е готвач и всички я харесаха. Но на мен продължава да не ми стои добре.
Според мен изварата не е хубава и за това се получава така. Стои някак странно.
Както и да е.
Утре ще я сервирам на гостите и се надявам и на тях да им хареса.
Благодаря за помощта! Simple Smile

# 24
  • Мнения: 1 063
За първи път чувам за такава торта, обаче и аз си я copy. Само и да имаше някой да ми я приготви.

# 25
  • Мнения: 1 238
Абсолютно съм се навила да я направя- само гости да дойдат. А има едно Рикота- с него няма ли да стане крема? Щото при нас няма крема сирене...

# 26
  • Мнения: 1 238
Ами--- въпрос на вкус. Да не би да ти е била солена изварата?
Принципно кремът трябва да е като чийз-кейк на вкус. Не знам, не е  стандартен вкусът за тук, но обичайно се харчи добре  newsm78 и то според мен точно заради не толкова сладкия крем. Ти кой вариант прави, с извара или със сирене крема? Да не би да си взела от зърнистата извара?

Анда хрумна ми нещо. Ако сваря моркови в много малко вода и много захар, да се получи нещо като сладко от моркови, и после го пасирам хубаво и след това разбия Рикота или нещо друго наподобяващо или пък изцедено кисело мляко и след това прибавя малко прясна разбира сметана дали няма да се получи нещо интересно? Как ти се струва?

# 27
  • Мнения: 5 877
Ами нямам идея, честно казано. По-скоро сложи само сметана, ако те притеснява изварата, или направи варианта с безсолното сирене крема - или маскарпоне, де, ама пусто скъпо. А, сега видях за рикотата - не знам, не съм яла, трябва да стане сигурно - просто трябва да е меко и безсолно. Защо не пробваш с малко количество, докато получиш какъвто вкус ти харесва? Аз обичайно отделям една лъжица сметана и експериментирам с нея, докато ми хареса резултата.
Или промени съотношението сметана към извара и сложи повечко пудра захар. Добавянето на портокалова кора също би трябвало да освежи крема.
Можеш да сложиш крем с повече извара и по-малко сметана между блатовете и такъв с повечко сметана и съвсем малко извара - или хич - за отгоре. Наистина има разлика каква е изварата, зърнистата не се разбива добре и зрънцата продължават да си личат. Другата става гладка и изобщо може да не се усети.
Сладкото от моркови според мен би приличало твърде много на самия блат и на украсата - нали и в блата има моркови, и украсата пак е от сварени в гъст сироп морковени ленти. Уф, яд ме е, че не мога да ви покажа сайта, от който я свалих преди време - беше обяснено етап по етап, но после сайтът стана платен, добре, че я принтирах тогава. Cuisine at Home се казва онлайн-списанието.

А, за крема - ако украсяваш с розички от моркови, можеш първо да запечеш съвсеем леко две пакетчета кокосови стърготини, колкото да се позлатят. После слагаш по средата на тортата лека пластмасова купичка и наръсваш внимателно златистия кокос по останалата част на тортата. като вдигнеш купичката, по средата остава бял кръг. Розичките се редят по ръбчето на този кръг, но без да го запълват - само 4-5.

# 28
  • София
  • Мнения: 3 916
Да похваля и аз тортата. Вчера я спретнах по слуачй празника.

Пекох блатовете заедно с хартия по средата. Наистина не стават равни. Двата долните бяха добре, но горният се беше издул доста в средата. С трохите, които ми изпадаха докато разделях блатовете, подпрях краищата на най-горният блят и пак получих равна повърхност. После изобщо не личеше.
Добавих един бакпулвер към тестото за блатовете, защото се притесних дали ще се надуят само от содата.
Не харесвам кремовете с извара, кисело мляко или сметана. Киселеят ми. Направих млечно-маслен крем от 750 мл. мляко, възварено с 4 с.л. захар и 2 с.л. консервирани в захар и алкохол портокалови корички и 6 с.л. размито в студено мляко брашно. Като поизстина мленият крем го добавих към 250 гр. масло, разбито с около 100 гр. пудра захар (на вкус).
Стана страхотна торта - голяма, ароматна и много вкусна. Чак свекървата поиска рецептата.

Благодаря Анда.

# 29
  • Мнения: 2 142
Както казах, от доста време съм хвърлила око на тази торта. Тази вечер съм решила да я направя. Имам обаче няколко въпраса:
1. Анда, с какъв диаметър ти е формичката (тавичката в която печеш блатовете)
2. Аз ще правя вариянта с извара и сметана, защото харесвам този вкус. Та въпроса ми е за тази смес, оставяш ли да постои в хладилника няколко дни, преди да я намажеш вършу блатовете? Някъде прочетох, че така се прави (май във вариянта на Марта Стюарт Rolling Eyes)
3. Дали ако тази вечер я направя, ще става за консумация утре вечер?

# 30
  • Мнения: 287
Искам да ви кажа, че снощи гостите ми много харесаха тортата. Въпреки, че бяха преяли ужасно много, като опитаха тортата, направо им омекнаха капачките. И понеже не можаха да се справят с цялото количество, всички си взеха за в къщи по 1-2 парчета.
А аз толкова се притеснявах...Simple Smile Следващият път като я правя, ще взема някоя по-хубава извара. Предполагам, че това е бил проблема. И крема не се стегна /може би сложих малко пудра захар/, но аз точно преди да я поднеса я намазах със сметана. А сварените моркови стояха страхотно отгоре.
Благодаря, Анда!   bouquet

# 31
  • Мнения: 5 877
Радвам се, че сте я харесали.
Мишел, не мога да ти кажа точен размер, защото в мометна не съм си в Сф, но по принцип я правя в най-малката възможна тавичка, за да станат съответно по-високи блатовете.
Крема не го слагам да престои отделно; както казах, оставям го да се стегне вече намазан върху блатовете, за да постигна стабилна форма без трохи и с ясен ръб. След това намазвам още един пласт или, ако искате, друг крем. 
От днес за утре се яде спокойно - но най-добре остави финалната декорация за накрая, за да стои все пак по-пухкав най-горният слой от крема. Иначе леко се втвърдява; ако ще слагаш кокос, това няма да се забележи.
Да ви е сладко  bowuu

# 32
  • Мнения: 2 142
Анда, благодаря за отговорите, утре ще се очета! Или по скоро в събота!  bouquet

# 33
  • Мнения: 224
И аз да се запиша в отбора на морковена торта Simple Smile Стана много хубава и вкусна.Аз пекох блатовете поотделно/нямах хартия/ а крема го спретнах от крема сирене,масло ,пудра захар и потокалов сок..Та после и с тия морковчета една украса стана...Всички останаха много доволни newsm22   Mr. Green

# 34
  • Мнения: 2 142
Да дам и аз отчет Laughing Тортата на Анда стана страхотна, много вкусна, ароматна .... въобще прекрасна. Стана и доста голяма. Единственото, което не уцелих е количеството на крема. Следващият път ще я направя с двойно количество крем, за да има повече между блатовете, сега нямаше време да правя допълнително. Единствените промени, които направих е че добавих, една чаша смлени орехи към блата, както и малко настъргана портокалова кора, останалото количество настъргана кора сложих в крема, заедно с 2с.л портокалов сок. В блатовете добавих и ябълка на кубчета (мънички) вместо ананас. Стана много вкусна торта!   bouquet

# 35
  • Мнения: 287
.... В блатовете добавих и ябълка на кубчета (мънички) вместо ананас. Стана много вкусна торта! bouquet
Искам да добавя, че това с ябълките е много добра идея. Аз бях сложила ананас, но не се усещаше.

# 36
  • Мнения: 555
  bouquet  И от мен Анда newsm10 newsm44 smile3521
страшно я харесаха всички
Само не разбрах как се правят рози4ките ако някой може да да ми ги метне на mail-a: tedy_mm@mail.bg ще съ му много благодарна
нещо тези линкове не ми се отварят...
И аз направих същата грешка с малко по-малко крем м/у блатовете, но ще го запомня.
А инае на мен ми отиде 500г извара и 500мл. течна сметана, доподсладих крема със обикновена захар- още докато разбивах сметаната и след това я прибавих към добре разбитата(с пасатора) извара.много ми се искаше да си покай произведението,но незнам как newsm78

# 37
  • Мнения: 5 877
Predvaritelno se izvinyavam za latinicata, pisha ot klub.
Za rozichkite - edna tyasna lenta ot morkov - az reja moite nadlujno na 2 - suotvetno svarena v gustiya sirop - zapochva da se naviva kato shivashki santimetur.  Ot vreme na vreme obrushtash lentata, za da poluchish 'listence'. Preporuchvam ti da ne gi bodvash vednaga v tortata, a da ostavish da se otcedyat i stegnat vurhu chiniika. V protiven sluchai munichko sirop moje da pokape okolo rozichkata.
Slagala sum i munichki listenca ot menta okolo rozichkite, ama sega prez zimata nyama priasna.

# 38
  • Мнения: 2 142
И аз да добавя за розичките от моркови или панделки, когато се оставят да се стегнат предварително в чинийка леко се захаросват по краищата и стават мнооого красиви.

# 39
  • Мнения: 555
Благодаря
 Laughing Hug
Ще се пробвам следващият път

# 40
  • Мнения: 446
Включвам се, само за да кажа на Анда да си поиска хонорар от вестник "Реклама" /разпространява се безплатно във Варна, може би и другаде/, защото в последния му брой я има тортата едно към едно, и дори снимката с панделките. Явно и там четат бг-мамма.

# 41
  • Варна, морето и сините вълни!
  • Мнения: 2 618
Темата е малко старичка, но ще я повдигна, да ме извинят модовете  Mr. Green
Искам да питам мога ли да опека цялото количество заедно и после да го режа на 3 блата?
Изварата мога ли да я заменя с крема сирене Буко примерно? Че нещо не съм слчвала ха готина извара напоследък...
И мога ли моделирам блата със странни форми? Или да го троша и придавам пак някакви форми ползвайки крема за сплав??

# 42
  • Мнения: 3 927
Включвам се, само за да кажа на Анда да си поиска хонорар от вестник "Реклама" /разпространява се безплатно във Варна, може би и другаде/, защото в последния му брой я има тортата едно към едно, и дори снимката с панделките. Явно и там четат бг-мамма.

Ами ако Анда случайно я е взела от някой сайт рецептата Wink, който е достъпен за хората от цял свят......аз лично съм срещала няколко рецепти с моркови и ананас в нета.

# 43
  • Мнения: 5 877
1. Да, но провери хубаво дали се е опекло по средата. Ще му трябва малко повече време.
2. Да, даже по-хубаво става. Две части сирене крема, една част масло, пудра захар на вкус (плюс евентуално ванилия, лимонова кора, портокалова кора или нещо такова)
3. Абсолютно. Само след като го моделираш, намажи хубаво с крема и го остави 3-4 часа в хладилника. Кремът трябва да се втвърди, за да не падат трохички и да не ти развалят глазурата, а и за да държи формата. Аз съм правила динозавър от такъв блат.

# 44
  • Мнения: 5 877
Включвам се, само за да кажа на Анда да си поиска хонорар от вестник "Реклама" /разпространява се безплатно във Варна, може би и другаде/, защото в последния му брой я има тортата едно към едно, и дори снимката с панделките. Явно и там четат бг-мамма.

Ами ако Анда случайно я е взела от някой сайт рецептата Wink, който е достъпен за хората от цял свят......аз лично съм срещала няколко рецепти с моркови и ананас в нета.
Да, не е моя измислица.

# 45
  • София
  • Мнения: 3 916
Темата е малко старичка, но ще я повдигна, да ме извинят модовете  Mr. Green
Искам да питам мога ли да опека цялото количество заедно и после да го режа на 3 блата?
Изварата мога ли да я заменя с крема сирене Буко примерно? Че нещо не съм слчвала ха готина извара напоследък...
И мога ли моделирам блата със странни форми? Или да го троша и придавам пак някакви форми ползвайки крема за сплав??

Не мисля, че ще стане с един общ блат - много се рони и трудно ще го нарежеш.
Можеш да замениш изватрата с крема сирене стига да не е солено (анда е разказала подробно по-нагоре)
За формите - пробвай да го "моделираш", а ако не стане го натроши и го смеси с крема. После го остави да престои в хладилника няколко часа за да стегне.

# 46
  • Мнения: 3 927
Анда, сори моята шерлок-холмска проницателност, но все пак не може ако някой е пуснал тук някаква рецепта да се води и неин автор, нали  Simple Smile
Все едно някой да претендира за авторство на торта Добуш или някой друг специалитет......

# 47
  • Мнения: 5 877
Не съм претендирала за нищо такова. Не съм и автор на темата. Още в първия пост си пиша, че е от сайт. По-нататък съм дала и линк към версията на Марта Стюарт  Няма конспирация Simple Smile

# 48
  • Мнения: 3 927
Не казвам, че ти претендираш за нещо.....но е малко смешно, когато някоя рецепта се появи в някой си вестник и веднага изводът е, че е от този форум  Joy

# 49
  • Мнения: 3 647
 Embarassed много добра,  не съм очаквала да ми хареса
  bouquet Hug

# 50
  • Варна, морето и сините вълни!
  • Мнения: 2 618
Тортата е страхотна!
Пекох блатовете заедно. И понеже ми трябваше торта с голям диаметър рязах на два блата, но нямаше да е проблем и три да се оформат при блатов с по - малък диаметър!
Краема се съчетава превъзходно с вкуса на тортата!
Благодаря за идеята!  bouquet  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт