Хубави миди, от къде?

  • 14 653
  • 23
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1
Здравейте, приятели.

Имам няколко рецепти за салати, които искам да си правя, обаче в част от тях трябва да има миди. Живея в София и съм обиколил доста магазини, опитал съм доста консервирани миди, но нещо не съм очарован от вкуса им. Миналата година бях в Каварна и за малко се отбих до миден комплекс Дълбока. Останах много приятно изненадан от вкусотиите, които опитах там. Мидите им ми харесаха много повече от всички консервирани миди, които съм опитвал, но не само. Опитах и мидите на другата мидена ферма Дълбока, която е в близост до първата, но нещо не ми харесаха, май не ги гледат правилно - вкусът им е някак по-лош.

Дайте някакви идеи, от къде в София мога да си купя пресни миди?

Благодаря.

# 1
  • Айтос
  • Мнения: 358
Привет!
В Пикадили (в Младост) доста често има пресни черни миди с черупките. Има и замразени, но не са много хубави, срещат се стари между тях.

# 2
  • Мнения: 5 001
Характерното за мидите(черноморските) е да се знае......Ако не са от мидена ферма е рисковано да се купуват...
Първо:
....В рибните магазнини и в големите хипермаркети има така наречените "охладени" миди....
Не се знае колко са охладени.....Ако стиснеш черупката и мидата се затвори,значи е жива.....Акпо остане полуотворена - мъртва е и не трябва да се консумира!!!

Второ....

Мидите се продават на борсите....Доборсите стигат от разни "ловци" на миди,които не се зане от къде и как са ловили мидите....
Ако мидата е ловена(брана) от камъни е безвредна,но ако е била брана от желязо - е отровна и може да доведе до повръщане,разстройство,обрив.....

Трето...

Дори мидите да са брани по правилата не се знае  дали са брани от чисто място...т.е да не е до отходни води....

Както знаем мидите са филтъра на морето.....

Аз обожавам черноморските миди,но не смея да купувам .....Ядем само лятото такива,които са си брани от нас.....Иначе замразявам само ядки въвб фризера и така имаме целогодишно миди с ясен произход ....

# 3
  • Мнения: 419
За София не знам, но мога да ти кажа когато купувам от веригите миди в кои се предлагат цели с черупки, поне за Пловдив и Варна, предполагам и в София ще е аналогично. От веригите от Метро, Пикадили и Карфур съм купувала. Най-хубави са от Метро. Там се снабдяват от много места - от ферми у нас, от Гърция, Испания и ако не се лъжа от Италия. Това е така, защото не винаги е подходящо да се вадят миди, понякога са малки или в мидите има малки мидички колкото главата на топлийка и можеш да си счупиш зъб или в някой период са пълни с пясък. Поради това и там зареждат от различни места. Като съм взимала миди от Пикадили, обикновено имат малко пясък и не са кой знае колко хубави. Най-често от някаква бургаска ферма ги карат, а може и само от една да зареждат. За Карфур - когато съм питала, все са били от Гърция. Много ми харесват, но не винаги са пресни. Трябва да гледаш черупките да не са отворени, понякога като се мият мидите и черупката е малко отворена, ако се затвори като я натиснеш и не се отвори, значи става. Но в Карфур понякога са си много отворени, даже съм виждала да не си личи ги напъхват в кутии и притискат с прозрачно фолио, аз съм им казвала, че мидите не стават вече, обаче не са ги махали, така че внимавай. Но и от трите вериги, обикновено изложените миди не са в много добро състояние и аз искам да ми сложат други, тогава отиват в някакво помещение и се връщат и ми носят перфектно затворени. Отделно и в рибните магазини, в които се предлага разнообразие от прясна риба, се намират миди.

# 4
  • Мнения: 1
Благодаря ви за отговорите, дано  са полезни, както за мен, така и за други хора Simple Smile.

# 5
  • Viena
  • Мнения: 3 582
Аз взимам от Солунска риба на Дойран,страхотни са,но вече няколко пъти ходя и все няма,в Метро също няма,в Пикадили са ужасни,а от Карфур не съм ги пробвала.  chef

# 6
  • Мнения: 419
Аз взимам от Солунска риба на Дойран,страхотни са,но вече няколко пъти ходя и все няма,в Метро също няма,в Пикадили са ужасни,а от Карфур не съм ги пробвала.  chef
Поне аз съм останала с впечатление, че в Метро и Пикадили има само за около 2 дни в седмицата. Затова преди да тръгна за миди, се обаждам по телефона да попитам дали имат и кога зареждат да не се разхождам напразно.

# 7
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Благодаря ви за отговорите, дано  са полезни, както за мен, така и за други хора Simple Smile.

Вероятно знаеш, но ако не може да е от полза. След варенето ако има затворени миди- задължително се изхвърлят.

# 8
  • Мнения: 419
Като казвате варене, да спомена и аз ако някой ще прави миди за първи път, че не се добавя вода.

# 9
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Като казвате варене, да спомена и аз ако някой ще прави миди за първи път, че не се добавя вода.

Защо? Винаги във вода ги варя, слагам и малко бяло вино ако имам.

# 10
  • Мнения: 419
И аз понякога слагам малко бяло вино. А защо във вода? Никога не варя мидите във вода и стават много ароматни. Те нали самите си пускат сос. Слагам малко масло, най-често малко чесън и бяло вино. Подправки - различни. По много начини ги приготвям, но в общи линии без вода, с капак, за няколко минути им се отварят черупките и готово. Веднъж мъжът ми приготвил миди, обаче си мислил, че се варят във вода и бяха станали доста блудкави.

# 11
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Бре....следващия път задължително ще пробвам без вода. Мерси!

# 12
  • Мнения: 5 228
Във Фантастико, където има щанд за риба, примерно в Хаджи Димитър, съм виждала пресни черноморски миди в мрежа.

# 13
  • Мнения: 419
Бре....следващия път задължително ще пробвам без вода. Мерси!
Определено ще са по-вкусни. Отиваме днес в един ресторант с мъжа ми и поръчваме миди. Бяха блудкави и аз знам, че този вкус се получава когато са варени във вода, защото веднъж мъжът ми така ги беше приготвил. Казах на келнера, той спори, че са с бяло вино, чесън и масло. Аз настоях, че са варени във вода, после келнерът се извини, каза, че мидите били приготвени от стажант и не знаел как точно се приготвят, донесоха нова порция, приготвена както трябва и мидите изглеждаха и имаха съвсем различен аромат и вкус.

# 14
  • ВАРНА
  • Мнения: 4 501
 Подкрепям Зелен дух .За да станат хубави,течноста в самата мида е достатъчна.И е нужно да се слагат по малко в съда за готвене-само да покрият дъното,за да се отворят всичките за сравнително едно време.За около минута става.
 От Метро вземам-вкусни,едри ядки,добре съхранявани.

Общи условия

Активация на акаунт