Наистина ли е толкова страшна листерозата?

  • 3 932
  • 14
  •   1
Отговори
  • Мнения: 162
Здравейте!От няколко дена чета за тая болест и ми настръхват косите ShockedПовечето неща които съм яла досега са от храните,които пише,че може да са заразени вкл.фета сирене,дели,хот-дог!В БГ не мислех дали сиренето,което ям е пастьоризирано или не newsm78

# 1
  • Мнения: 27 524
Страшна е за бременните.

# 2
  • Мнения: 2 093
в Бьлгария ли има листероза, нищо не сьм чула, може ли да споделиш.

# 3
  • Мнения: 162
Ами в храни като сирене,мляко,месо може да има бактерия наречена листерия,ако не са от пастьоризирано мляко или не са минали през термична обработка.Лошото е ,че като си купуваш от магазина сирене например няма как да знаеш.А симптомите били като на грипа и лесно може да се объркаш.Аз четох за тази болест в американски сайтове,но те на места си противоречат специално за сиренето.Първата ми бременност в Бг съм си яла и салами и сирене и не си спомням някой да ме е предупреждавал за това   Confused

# 4
  • Мнения: 1 086

Първо да ти кажа, че обикновено не се прави от пастьоризирано мляко сиренето.
Въпроса го коментирах преди няколко дни с една бременна колежка, която беше донесла някаква брошура от АГ кабинета и там бяха изброени храните, които не трябва да яде.
Мен в Бг ме бяха ме бяха предупредили само синьото сирене и такива от типа на бри.
Тук обаче бялото саламурено сирене се включва, което много ме изненада.
При положение, че сиренето влиза в менюто на 90% от българите, си мисля, че у нас трябва да има бум на хора с листероза...
Това ми звучи малко, като твърдението да избягваш котките (особено бременна) заради токсоплазмоза....

Може и да не съм права, но в последно време стана много модерно да се всява страх от всичко, обкръжаващо ни, особено при бременните.

# 5
  • Мнения: 3 241
Както е казала Блонди, за бременните е опасно.
Аз лично гледах да не ям нищо сурово (мляко и месо).

# 6
  • Мнения: 1 100
Първо да ти кажа, че обикновено не се прави от пастьоризирано мляко сиренето.
Аз купувам опаковано бяло сирене - австрийско, датско, гръцко - всички са от пастьоризирано мляко.
Чети етикетите на млечните продукти, ако млякото е пастьоризирано и сиренето е добре узряло /45 дни/, т.е. да не е от меките сирена, няма страшно.
Към изброените дотук забранените сирена добавям и моцарела.
Лека бременност! Simple Smile

Последна редакция: сб, 21 юли 2012, 20:22 от Ванилия Канелска

# 7
  • Мнения: 6 713
Моцарелата не е ли от пастьоризирано мляко?

# 8
  • Мнения: 1 086
Първо да ти кажа, че обикновено не се прави от пастьоризирано мляко сиренето.
Аз купувам опаковано бяло сирене - австрийско, датско, гръцко - всички са от пастьоризирано мляко.
Чети етикетите на млечните продукти, ако млякото е пастьоризирано и сиренето е добре узряло /45 дни/, т.е. да не е от меките сирена, няма страшно.
Към изброените дотук забранените сирена добавям и моцарела.
Лека бременност! Simple Smile

В Бг не купувам сирене - на ММ баба му прави без да пастьоризира или преваря млякото.
Когато ми се наложи да купя, вземам от витрина, където няма етикети.
Тук единственото хубаво саламурено сирене се продава също на килограм и определено няма етикет. Сега като се замисля никога не съм купувала сирене в кутия, освен една фета, която ММ обича, но аз си мисля, че е маргаринена и я избягвам.
Предполагам авторката е имала предвид, точно тези сирена, че не може да определи дали е пастьоризирано или не млякото.

# 9
  • Мнения: 1 100
Моцарелата не е ли от пастьоризирано мляко?
От пастьоризирано мляко е, но сиренето е неузряло и затова има риск.

Предполагам авторката е имала предвид, точно тези сирена, че не може да определи дали е пастьоризирано или не млякото.
Да, такива сирена са рискови. Аз докато бях бременна не купувах млечни продукти без етикети.

# 10
  • Мнения: 162
Предполагам авторката е имала предвид, точно тези сирена, че не може да определи дали е пастьоризирано или не млякото.
Да,точно това имах предвид.Също се чудех дали от редовните изследвания,които се правят би се видяло,че го има това заболяване или трябва да се направи специален тест.За всеки случай мисля да питам доктора другия път Rolling Eyes

# 11
  • Мнения: 1 100
Също се чудех дали от редовните изследвания,които се правят би се видяло,че го има това заболяване или трябва да се направи специален тест.
Не знам на какъв етап от производството на сирене се правят редовните изследвания, но те не са гаранция за липса на листериоза - тя може да се развие и след производствотор  докато сиренето кисне в саламура в магазина или в хладилник у дома. Саламурата е главната предпоставка за развитие на листериоза.
Не се задълбочавай толкова, малко време ти е останало, ще издържиш без бяло сирене. Wink

# 12
  • Мнения: 27 524
Листериозата се завира и между листата на зелето, марулата и подобни зеленчуци, така че трябва добре да се измиват  Simple Smile

# 13
  • Мнения: 76
В един сайт (http://www.riokoz-vt.com/lister.htm) пише, че бактерията в осолени меса и сирене издържа 20 дни. Ако е вярно, то тогава е достатъчно да погледнем датата а производство. И може би с това се обяснява ниския процент на заразилите се. По време на моята бременност дори не бях чувала за тези бактерий, но слава богу няма опасни последствия.

# 14
  • Мнения: 76
Листериозата се завира и между листата на зелето, марулата и подобни зеленчуци, така че трябва добре да се измиват  Simple Smile
  Peace Напълно подкрепям, освен листерозата има и други опасни зарази!

Общи условия

Активация на акаунт