Прясна цаца

  • 7 011
  • 28
  •   1
Отговори
# 15
  • out of space
  • Мнения: 8 574
„Перлата” може да си я купите и от магазина. 1 кг цаца е 2 лв и правя 3 бурканчета „Перла”. Едно бурканче „Перла” от магазина (по-малко от моите) е 2-3 лв. По финансови и по други причини, аз предпочитам да си я приготвя самичък.

Време за приготвяне: 1 седмица

 

Количество: 3 малки бурканчета (пюрени)

 

Продукти:

За маринованата риба:

-   1 кг прясна цаца;

-   Оцет;

-   Сол;

-   Олио;

-   Вода;

-   30 зърна черен пипер;

-   12 зърна бахар;

-   6 бр Дафинов лист.

За салатата:

-   Маринована цаца;

-   1-2 стръка пресен лук;

-   Маслини.

 

Приготвяне на маринованата риба:

Купувате си прясна цаца. Колкото може по- прясна. Ако отидете на пристанищата в черноморските градчета, може да си я вземете току що изкарана от морето.

Лично аз предпочитам да я изчистя от главата и вътрешностите. Това си е по ваше желание. Виждал съм я с глави, но изчистена. Виждал съм я приготвена с глави и неизчистена. Тогава малко нагарча, все пак това са си боклуци.

„Майка акула, учи малкото акулче как се ловят хора във водата:

- Виждащ човека. Правиш една обиколка около него на около 10 метра. После правиш втора обиколка около него на 5 метра. Последно, правиш трета обиколка около човека на 3 метра. Накрая си го хапваш.

- Мамо, не мога ли да го изям веднага щом забелажа човек?

- Ех, че си ми глупавичко. Ами със съдържанието на червата ли ще го ядеш?”

Щом и акулите имат претенции, защо да не си я изчистим цацата.

Хващате цацата с за гърба с лявата ръка, с палеца и показалеца. С дясната я хващате за главата. С ноктите на палеца и показалеца стискате, за да срежете централната кост и дърпате в посока към опашката, но в направление на коремчето й. Така с едно движение махате и главата и вътрешностите й.

След изчистването й, измивате хубаво рибата. Внимавайте да не я гоните по канала.

Правите с водата и солта саламура. Използвате номера с яйцето. Разтваряте толкова сол, колкото едно сурово яйце, пуснато в саламурата, да изплува отгоре и диаметъра на видимата част да е колкото 5 стотинки.

Слагате рибата в дълбок съд. Затискате я с вдна чиния, за да не изплува. Наливате саламурата. Оставяте цацата да престои 12 часа.

След това изцеждата хубаво рибата. Заливате я с оцет. Стои 6 часа.

Приготвяте 3 малки бурканчета. Удобни са такива от лютеница. На дъното слагате във всяко бурканче 2 листа дафинов лист, 10 зърна черен пипер и 4 зърна бахар.

Слагате цацата в бурканчетата. Леко я притискате.

Следва заливане с олио, но олиото трябва да е превряло и изстудено. Горе-долу, отива около 2-3 с.л. олио на бурканче, ако хубаво сте го напълнили. Сложете 9-10 с.л. олио в съд и го сложете да заври на котлона. Отсранете го и го оставете да изстине напълно. После го добавете в бурканчетата.



Съхранявайте бурканчетата на хладно. Аз ги държа в хладилника. След 1 седмица са готови за ядене. Нетърпеливите, може да ги опитат и след 3 дена.

 

Приготвяне на маринованата риба:

Нарязвате на дребно лука. Правите от него канапе (диван) в чинията. Върху лука слагате рибата. Поръсвате с копър. Украсявате с маслини.

 
http://itcook.blog.bg/recepti/2012/05/20/marinovane-na-caca.956816

# 16
  • Мнения: 5 001
Ери, аз не държа рибата толкова дълго в саламура.....Посолявам изчистената и измита риба  с повече готварска сол направо в гевгира...За около 1 час....Така солта извлича кръвта.
После измивам и нареждам в бурканчетата(на бурканче слагам 1 голям дафинов лист,7-8 зърна черен пипер и 2-3 зърна бахар....Понякога слагам и малко копър)
Аз не слагам олио......Само риба и сол......Като се напълни бурканчето един пръст под капачката - слагам оцет(понеже бурканчето вече е пълно - отиват 2-3 с.л. оцет)....Слагам капачката и бутам в хладилника.За 1 седмица е готово.

П.П. Ще пробвам да направя едно бурканче по твоята рецепта да видя разликите.....

Последна редакция: чт, 26 юли 2012, 17:50 от TheNMaster

# 17
  • Мнения: 0
Благодаря,Ери много си забавен,но ще очакваме да споделиш,в крайна сметка с каква риба я направи иии.....после как е на вкус!!!Обещай!

# 18
  • Мнения: 10 634
TheNMaster, мога ли да направя скумрия по твоята рецепта или трябва да се съобразя с нещо? Предварително благодаря   bouquet

# 19
  • Мнения: 5 001
TheNMaster, мога ли да направя скумрия по твоята рецепта или трябва да се съобразя с нещо? Предварително благодаря   bouquet

Може,само трябва да е прясна рибата и да не е замразявана! Ако рибата е едра се нарязва на шайби.

# 20
  • USA
  • Мнения: 5
Някой правил ли е със замразена риба?

# 21
  • Мнения: 5 001
Някой правил ли е със замразена риба?

Със замразена не е хубаво да се прави....Не се знае,колко време и била "прясна" рибата преди да я замразят...Дори да е шоково замразена(в което се съмнявам) пак не става,защото от замразяването се променя структурата на месото(отпуска се и не е стегнато,както при прясната риба; извлечена е влагата от месото).. Осоляване или мариноване се прави САМО с прясна риба,за да се избегнат бактерии или евентуални гнилостни процеси....

# 22
  • USA
  • Мнения: 5


Със замразена не е хубаво да се прави....Не се знае,колко време и била "прясна" рибата преди да я замразят...Дори да е шоково замразена(в което се съмнявам) пак не става,защото от замразяването се променя структурата на месото(отпуска се и не е стегнато,както при прясната риба; извлечена е влагата от месото).. Осоляване или мариноване се прави САМО с прясна риба,за да се избегнат бактерии или евентуални гнилостни процеси....
[/quote]
Благодаря за бързия отговор-и аз знам така,но тук при мен няма прясна цаца Thinking

# 23
  • Мнения: 5 001


Благодаря за бързия отговор-и аз знам така,но тук при мен няма прясна цаца Thinking

Осоли си тогава сьомга(видях те къде си!) .....Охааааа...... Crazy Crazy Crazy Crazy Crazy Crazy

# 24
  • Мнения: 10 634
TheNMaster    bouquet благодаря  Simple Smile

# 25
  • Мнения: 5 001

Моля! Ето ти една рецепта на Пепчо.....Миналата зима правих така - убихме се да ядем....

http://pep-4o.blogspot.com/2010/07/blog-post_02.html

# 26
  • Мнения: 1 446
Не мисля, че ще намериш наистина прясна цаца в София. А и изобщо прясна риба  Simple Smile

Има много добра прясна риба, подобна на цацата, даже ти я чистят в гръцки магазин за риба Салоника Фиш. Скоро не съм ходила, но е много добре там.

А,да, правих маринован сафрид, пак оттук някъде рецептата, много вкусно става.

# 27
  • Мнения: 2 018
ако не намерите цаца направете го със граца (малък сафрид).. (дори става по-вкусно с него)
то малко звучи като няма хляб, яжте пасти, ама..  Laughing кой знае, може и да имате пресен и за това ви предлагам Peace

# 28
  • USA
  • Мнения: 5
Цитат на: TheNMaster link

http://pep-4o.blogspot.com/2010/07/blog-post_02.html
[/quote
Тази рецепта мога да пробвам имам и такава кутия за мариноване!
Благодаря ви   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт