Освен за КОНСЕРВАНТИ, в храните, особено трябва да внимаваме да няма и ОЦВЕТИТЕЛИ. ЯРКО ЧЕРВЕНОТО БАГРИЛНО вещество (Cochineal) ,СЕ ИЗВЛИЧА ОТ НАСЕКОМИ. Гадничко, нали? Трябва ли да си купуваме съблазнителни на цвят хранителните продукти? Добре е да прочетем повече информация за оцветителите, защото те също причиняват най- различни реакции, за които не сме и допускали, че може да са предизвикани от невинните на пръв поглед оцветители за храни: от склонност към депресия, до астматични симптоми. Възможно е да предизвикат гадене, повръщане, високо кръвно налягане, кожни обриви, дихателни проблеми и други алергични реакции. С цел апетитен външен вид и реализиране на по-големи продажби производители и търговци оцветяват дори каймата и колбасите. Ако непременно ни се пие газирано, има газирана вода, която е безопасен продукт, но трябва да избягваме оцветените напитки. FD&C Червен No.40 Allura red, предизвиква рак при опити с мишки. Синия оцветител е произведен от алуминиев разтвор или алуминиеви соли. Предизвика астма, екзема и превъзбуда (hyperactivity), дори увреждания при новородени и води до фатален край при тестове, направени с животни. Тровим децата си със снакс, зрънчо, близалки, оцветени сокчета и млека, желирани бонбони и пълнежи в торти и сладкиши, сладоледи, конфитюри, ликьори, хлебни и сладкарски изделия с жълт, син, розов и червен цвят. Оцветителите в храните предизвикват ринит (хрема), назална конгестия, алергии, туморни образувания в бъбреците, хромозомни увреждания, коремни болки, стомашно разстройство, непоносимост към храна.
Дори и да не сте добра домакиня, ако сте добра майка или баба, отделете от драгоценното си време и пригответе на детето си домашен сладкиш или курабийки. Правете му всеки ден супичка – отнема 40-50 минути и ще има за цялото семейство. Отначало е трудно, но постепенно започвате да се гордеете със себе си. Започвате да се хвалите на приятелки и на другите майки как и колко добре сте се справили. Ще търсите и ще си разменяте рецепти. Уханието на домашен уют превзема цялото жилищно пространство и всички ядат с апетит. А вие ще бъдете усмихната като гледате удоволствието, изписано по лицата на съпругът и децата ви. И най – вече, поднасяте им Здраве.
При покупки трябва да избираме не оцветени продукти, които са наистина безопасни за здравето ни. Има оцветители дори в хляба, макароните, фидето, лекарствата... Оцветени са соевият и други сосове с кафяв цвят. Приготвяйте пържолите и месата без тях... консервирана риба, пакетирани сухи супи, горчица и кетчуп - оцветени са силно и неестествено. Жълтите или толкова бели, до сини, кифли и кроасани, сирена, масло, маргарин, зърнени храни, както и почистващите препарати - причиняват уртикария (копривна треска). Използвайте повече сапуни. Минералната сол, се употребява в почистващите прахове. Тя също е токсична при употреба. Използвайте сода бикарбонат / естествен продукт/ за да почистите печката, мивката, плочките...Ще останете изненадани от ефекта, наистина премахва мазнините с едно движение. И не маловажно – спестяваме пари, опазваме околната среда и здравето на близките си. Препаратите са приятно ароматизирани, но под завивките, цялата нощ децата ни вдишват алергени, които предизвикват ринит (хрема), дихателни проблеми и други алергични реакции, които лекарите често бъркат с настинка, грип или дори пневмонии. Започват антибиотиците / също с оцветители/, които окончателно сриват имунната система. Замисляме ли се върху вредното въздействие, което имат върху нас всички стоки и продукти, които така силно ни се иска да притежаваме. Оцветителите на храни могат да бъдат извлечени от растения, билки, животински кости или насекоми. Тези оцветители се използват навсякъде - от винено червените дъвки до червеното вино. Ние имаме малко информация кои са безвредни и кои вредни. Целта е да бъде подчертан естествения цвят – така както консуматора очаква. Например: Добавяне на червен или зелен цвят на коктейлните черешки, които без тази добавка, щяха да бъдат бежови. Ефекта от оцветителите и тяхната употреба крие неизвестен риск. За украси е здравословно да използваме сурови плодове и зеленчуци. FD&C Червен No.3; придава червен цвят на черешите, употребява се в консервирани плодове, но доказано предизвиква рак на щитовидната жлеза при опити с плъхове през 1990г.
Не ходете в супера с децата си но на пазар, винаги ходете заедно с тях. Нека те силно да пожелаят това, което им се яде. Купувайте малко количество, за да им поднасяте разнообразие и да не изхвърляте. Когато детето пожелае храна или напитка с оцветители или консерванти, не му я отказвайте директно, а му обяснете, че е отровна, че сигурно ще се разболее от нея. Ето така с приятелски тон ще го приучите към здравословно хранене и мислене. Знаете ли, че в Канада в училищата не се готви за децата. Имат столова, но всички си носят домашно приготвена храна или полуфабрикат. В столовата има микровълнови печки, фритюрници...Ако детето си носи обелени картофки - учителката им ги пържи...и строго е забранено да се носят кроасани, снаксове...
Вредните оцветители са забранени за употреба в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Канада, Норвегия. Контрола е на държавно ниво. Докато чакаме забраните и строгия контрол да се наложат като мярка и у нас, и грижата за опазване здравето на населието ни да стане държавна политика – НЕ КУПУВАЙТЕ НИЩО ОЦВЕТЕНО, КОЕТО МИНАВА ПРЕЗ УСТАТА НИ, което ВДИШВАМЕ или ИМА ДОПИР С КОЖАТА НИ!
Николина Кръстева