Готвите ли със "запържване"?

  • 4 435
  • 35
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 5 299
Знам, че е много вредно, но ми е по-вкусно така. Не мога да се откажа от този начин. Моя приятелка например, готви мусака и пълнени чушки без да запържва предварително каймата, и изобщо не ми харесва краййния резултат.  Чета все повече за готвене на пара, и че е много здравословно, но си нямам идея от този вид готвене. Какво може да се готви на пара примерно? Вие как готвите?

# 1
  • София
  • Мнения: 2 019
Ами така е. Всичко вкусно е вредно. И аз по някога пържа, но гледам да го избягвам където може. Например сос бешамел как да се направи без да се запържи брашното? А мусаката как - суровата кайма я бета при картофите и пече, така ли? newsm78 Аз например задушавам лука, слагам каймата и сипвам малко водичка. Така хем не се пържи, хем си сменя цвета и става на гранулки.

# 2
  • Мнения: 8 505
Запържвам съвсем леко,колкото да не е безвкусно и в същото време мъжо да не до боли (много) корема.

# 3
  • Мнения: 2 534
Предпочитам със запържване , определено е по-вкусно .
Иначе има варианти , да речем Бешамела - млякото може да се сгъсти и по-друг начин , като налееш в една чаша олио и към него добавиш брашното , никога не става на гранули , така сгъстявам и яхнии , и боб . Не правя запръжка .

# 4
  • Мнения: 5 299
? А мусаката как - суровата кайма я бета при картофите и пече, така ли? newsm78

Да сурова я слага направо във фурната, много бях изненадана като я видях така. Не ми хареса изобщо обаче - беше на пар4ета каймата и като цяло гадна муската. Crossing Arms

# 5
  • Мнения: 952
ами и аз така вредно не вредно запържвам леко,особено ако е плънка. Е днес правих зелеви сърми и запържих каймата, ама то как иначе, не мога да си представя плънката да я сложа така ...бррррррр Rolling Eyes Rolling Eyes ако не я запържа рискувам сама даси ям сърмите Mr. Green Mr. Green

# 6
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Предпочитам със запържване , определено е по-вкусно .
Иначе има варианти , да речем Бешамела - млякото може да се сгъсти и по-друг начин , като налееш в една чаша олио и към него добавиш брашното , никога не става на гранули , така сгъстявам и яхнии , и боб . Не правя запръжка .

Освен в олио, брашното много добре се разтваря в прясно или кисело мяко, сметана, доматено пюре.  Simple Smile

# 7
  • София
  • Мнения: 6 363
момичета, не всяко "запържване" на продукти е вредно Simple Smile
тая "запръжка", за която питаш и за която си чувала, че е вредна, е следната:

като сготвят манджата (обикновено тип яхния, готвено със сос, с варива), сипват олио в тигана, запържват лук в него и добавят червен пипер, който също запържват. така получената червено-мазна смес изсипват върху манджата и тя придава специфичен вкус и червен цвят на яденето. основно така правят домакини, които не готвят с домати, а зачервяват с червен пипер. запържването на червения пипер води до отделянето на много вредни за стомашната лигавица вещества.
за тая запръжка става дума, но мисля, че този стил на готвене вече доста е поизчезнал, особено сред младите домакини.

така че, запържвайте си каймата, брашното за бешамела и не се притеснявайте.
естествено, ако имате в къщи болен от обострен гастрит или язва, добре е нищо да не се пържи, но това е само за изключения...

ест

# 8
  • София
  • Мнения: 2 708
И аз всичко запържвам, но сега наново се уча да готвя без запръжка заради малката. Скоро ще яде от наште яденета, а не смятам да товаря нейното стомахче. Много ми е вкусно като е запържено, но ще се отказваме от него. А й татито получава киселини въобще от пържено. С две думи скоро ще ядем безвкусни манджи  Mr. Green

# 9
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Когато е необходимо запържвам, но запръжки не правя. Ако мислим само за полезното ще ядем варено и на пара, без мазнина и сол Sick.
На пара може да се приготвя всичко, месо, риба, зеленчуци, хляб и т.н. От всичко това ми допадат само зеленчуците, запазват си вкуса повече от варените и хляба (кнедли).

# 10
  • Мнения: 217
В къщи никога,после ще ме изяде съвеста ,да товаря стомах4ето на детето,един път месе4но навън може да хапне картофки,но у дома НЕ Naughty

# 11
  • Варна
  • Мнения: 1 012
Ами и аз готвя със запържване, какво да направя.... Наистина е по-вкусно така да му се не види. Но то по тая логика би трябвало да сев откажем от абсолютно всичко пържено, което ми се струва прекалено крайно.
Майка ми също готви така и като малка съм яла и пържени картофи и пържени кюфтета и други такива, но не съм забелязала да ми е станало нещо.

# 12
  • Мнения: 3 663
избягвам, когато е възможно
но има неща, които без запръжка не стават за нищо  Sick

# 13
  • Мнения: 217
Ами и аз готвя със запържване, какво да направя.... Наистина е по-вкусно така да му се не види. Но то по тая логика би трябвало да сев откажем от абсолютно всичко пържено, което ми се струва прекалено крайно.
Майка ми също готви така и като малка съм яла и пържени картофи и пържени кюфтета и други такива, но не съм забелязала да ми е станало нещо.
Не съм съгласна Naughtyтова 4е нашите майки са ни хранили с запръжки и разни пържени боклуци,поне не са знаели за вредата от пърженото,и ние да храним децата си така,при положение 4е знаем 4е е вредно,защото като му създадеш навици от малко ,спестяваш му толкова проблеми в бъдеще,колкото едва ли можеш да си представиш Peace

# 14
  • Мнения: 8 505
момичета, не всяко "запържване" на продукти е вредно Simple Smile
тая "запръжка", за която питаш и за която си чувала, че е вредна, е следната:

като сготвят манджата (обикновено тип яхния, готвено със сос, с варива), сипват олио в тигана, запържват лук в него и добавят червен пипер, който също запържват. така получената червено-мазна смес изсипват върху манджата и тя придава специфичен вкус и червен цвят на яденето.

Това никога не съм го правила-добавям си олиото когато ястието е почти готово.

# 15
  • Мнения: 2 000
Готвя със запържване, но гледам колкото се може по-рядко.

# 16
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Аз мисля, че ако се сипе вода в олиото, или олио във водата, то задушаването в тази смес не е вредно, защото мазнината не се сгорещава на повече от 100 градуса. Затова така приготвям предварителните " запръжки" ......Вредно е когато се пържи в чисто олио. Тогава мазнината достига до 300 градуса се образуват разни вредни неща.....освен това на книжката към един зехтин пишеше, че пърженето в зехтин не е вредно, но кой знае, нали си правят реклама, няма да напишат , че е вредно я.....

# 17
  • Мнения: 344
Ами и аз не пържа каймата а размесвам с малко вода и слагам на котлона да се задуши и бъркам непрекъснато като се изпари водата е готава.  Добавям си ориз или картофи зависи какво ще готвя.

# 18
Ами и аз не пържа каймата а размесвам с малко вода и слагам на котлона да се задуши и бъркам непрекъснато като се изпари водата е готава.  Добавям си ориз или картофи зависи какво ще готвя.

Точно така правя и аз, задушавам с вода, но не запържвам Simple Smile

# 19
  • София
  • Мнения: 2 708
И аз знам че запържването в зехтин не е вредно, но само в един вид зхтин, студенопресован и незнам какво там  newsm78  Докато бях бременна готвих само с такъв зехтин и едно вкуса не е същия като с олио и второ разорих татито  Mr. Green

# 20
  • Мнения: 5 713
Аз мисля, че ако се сипе вода в олиото, или олио във водата, то задушаването в тази смес не е вредно, защото мазнината не се сгорещава на повече от 100 градуса. Затова така приготвям предварителните " запръжки" ......Вредно е когато се пържи в чисто олио.
И аз съм на това мнение.
Навремето, когато на майка ми са открили язва, баба ми си променя изцяло готвенето. Съответно и тя се е нау4ила да готви без запръжки и запържване. Аз също готвя като задушавам, но не слагам директно каймата във фурната, примерно. Става си даже много вкусно.

# 21
  • Мнения: 843
Ами и аз не пържа каймата а размесвам с малко вода и слагам на котлона да се задуши и бъркам непрекъснато като се изпари водата е готава.  Добавям си ориз или картофи зависи какво ще готвя.


  да, ама тогава се  губи аромата на пържена мръвка...Само се задушава.
  Понеже имам гастрит.. за да не пия лекарства след   кулинарните си  изцепки / мъжът ми няма никъкъв проблем/  Препичам каймата / замесена с подправки и лукче, престояла/
 на парти-грила/ и в микровелето става, но не е толкова пикантно, ароматно// , после раздробявам каймата с вилица  и хооп в манджичката.., мусаката, в пълнежа. Неповторим вкус-:-))

 Но когато ми се занимава.  Иначе Кавърдисвам на воля:-))

# 22
  • Мнения: 2 142
Мнооого, мноооого рядко, ако без това не може. И двамата със съпруга ми сме със слаби стомаси, пък и детето яде от нашата храна. Така, че като се замисля откакто се е родила не съм правила никакви запръжки. newsm78

# 23
  • Мнения: 2 655
Нищо не "запържвам", никога заради детето, което хапва от нашите манджи.
Дори супите не застроивам. Тук мамите ме научиха, да пасирам половината плодове, а другата половина, да остават така. Става чудна гъста супа, без яйце.

# 24
  • Мнения: 5 299
Нищо не "запържвам", никога заради детето, което хапва от нашите манджи.
Дори супите не застроивам. Тук мамите ме научиха, да пасирам половината плодове, а другата половина, да остават така. Става чудна гъста супа, без яйце.
Аз точно за това се чудех newsm78 Заради малката май ще трябва да си променя навиците. Rolling Eyes Защото аз запържвам яко Confused

# 25
  • Мнения: 3 376
Аз понякога запържвам, понякога не. Важното е да ми е вкусно, но и не обичам тежките яденета. Виж обаче мъжът ми най-редовно вдига гири, когато яденето не е запържено, все повтаря, че иначе му е безвкусно Как да му обясня, че заради тия вредни навици на хранене ни е такава голяма разликата в килограмите:roll:

# 26
  • София
  • Мнения: 897
Правя си редовно запръжки така ми е по-вкусно.   smile3505

# 27
  • Мнения: 458
Никога не съм запържвала, не понасям миризмата, предпочитам да задушавам

# 28
  • Мнения: 1 999
Много рядко пържа в олио/зехтин! Whistling  Използвам само тефлонови тигани и тиган-скара и слагам по мъничко масло или сметана, когато има нужда от малко мазнинка Wink(зависи от яденето). Като цяло ядем повече задушени и печени на фурна неща.

# 29
  • Мнения: 1 951
Правя си редовно запръжки така ми е по-вкусно. 

и аz така  Embarassed само да добавя че докато живеех оЩе в България получавах киселини от zапръжки, но тук нямам такъв проблем

# 30
  • Мнения: X
От както се роди малката само задушавам и не намирам чак толкова голяма разлика във вкуса.

А относно мусаката, майка ми имаше големи проблеми със стомаха и в един момент спря всякакви запръжки - от тогава и аз мусаката я правя, като слагам картофите и сипвам малко топла вода и с една вилица каймата си я "разкъсвам". Става много добре, не е никакъв проблем.

Но за съжаление най-вкусните неща са приготвени по вреден начин  Sad

# 31
  • София
  • Мнения: 974
Даааа и аз съм против запръжките, може би защото не ми понасят на стомаха, а и майка ми ме е учила да правя "суха запръжка" и съм и свикнала и оттдавна не се сещам за истинската.
Но виж свекърва ми си прави класическата Rolling Eyes  и голям купон пада...тя: опитай деее; аз: нееее, не,  не съм гладна Joy hahaha

# 32
  • Мнения: 226
Наистина  запръжките са  много вредни , но ние май не сме свикнали все още да се храним здравословно. Има такива специални съдове за задушаване и приготвяне на зеленчуци. Е и аз не спазвам всичко без запръжки, но се опитвам, защото имам язва на дванадесетопръстника и знам какво е да си с болен стомах.

# 33
  • Мнения: 488
.... "суха запръжка" ....

Какво е туй чудо?  newsm78

Аз не бих казала, че запържвам както jam е описала, но задушавам зеленчуците с олио и малко вода, след това добавям червен пипер и веднага домати, и после вече каквото е - кайма, ориз и там други.
Пробвах по едно време боб например да го готвя като сложа суровите домати във водата с врящия боб, ама....не е същото, да не си кривим душичките чревоугоднически  Embarassed Laughing

# 34
  • София
  • Мнения: 974
.... "суха запръжка" ....

Какво е туй чудо?  newsm78


Опасявам, се че това е измислен термин, защото не съм го чувала да се използва от друг извън семейството...но баба ми беше готвачка и все си мисля, че не е било измислено от нас newsm78
Грубо това са съставките на запръжката, но без пържене...т.е в една купичка си смесвам брашно, червен пипер и олио с малко студена вода, за да се разтвори хубаво брашното и слагам в ястието да поври 5 мин. преди да изключа котлона.

Иначе и аз всичко задушавам, избягвам да  пържа

# 35
  • София
  • Мнения: 3 421
 Пустото пържено и запържено- е по-вкусно си е. Много ги обичаме - пържени кюфтета, пържени картофки, панирани чушки, мекици и др.
  Само дето после ме боли корем и имам киселини.
  Та по тази причина съм свела до мининмум запръжките и пържените храни. Гледам повече неща на фурна да приготвям.

  Обаче елате да видите децата като отидат при майка ми и как ядат кюфтета като невиждали .
  

Общи условия

Активация на акаунт