Питането ми е свързано с това състояние (или диагноза) - хистаминова непоносимост.
При мен се получава леко подуване и зачервяване на езика и понякога гърлото, често придружени с парене, при консумация на доста храни. Особено домати и плодове, но и колбаси и пушени меса. Всичко това придружено с стомашно-чревен дискомфорт - много газове .
Личната ме изпрати на алерголог, която не откри да имам алергия към проблемните храни. Но ми каза, че реагирам "много бурно" (това бяха точните думи) на хистамин.
Каза още, че това състояние е по-скоро характерно при деца и ме насочи към гастроентеролог. Те имали възможност да правят някакви допълнителни тестове.
Искам да попитам, ако някой вече е минал по тази пътека - къде на гастро? защото питах гастроентероложка и тя каза, че нямало такова нещо като хистаминова непоносимост.
Ако някой го е правил, какво представлява този тест - кръвен или под друга форма?
Разгледах сайта на Даосин, което май е едиственото лекарство, което съдържа ензим, който разгражда хистамина, но е малко скъпичко 20 лв за 10 таблетки, като трябва да се взима преди всяко хранене...