Този начин на хранене е подходящ при хора с признаци на метаболитен синдром (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%B … D1%80%D0%BE%D0%BC), а също и при хора с изразено коремно затлъстяване. Също така е подходящ за предотвратяване на метаболитни нарушения и заболявания, а и като цяло за хранителен режим през целия живот.
Водещият момент тук е ограничаването на общото количество приемани въглехидрати и заместването им отчасти с полезни мазнини. Принципът, на който се основава този начин на хранене, е следният:
Въглехидратните храни, които обикновено се консумират, са тестени изделия и сладкиши, картофи, ориз, плодове и зеленчуци, бобови, а известен дял въглехидрати има и в ядките, семената и млечните храни. Общото за въглехидратните храни е това, че съдържат различни видове захар - глюкоза (съдържа се в тестеното, зеленчуците, плодовете, бобовите, картофите, ориза, като в нишестените храни е под формата на нишесте), фруктоза (в плодовете и зеленчуците), лактоза (в млечните), фибри (в зеленчуците, плодовете, бобовите, пълнозърнестите тестени изделия, ядките, семената). При консумацията на тези храни организмът ги разгражда и глюкозата попада в кръвния поток. (Когато храната съдържа лактоза, тя също се разгражда на няколко етапа до глюкоза. Фруктозата може също да се трансформира до глюкоза, но ако се приеме накуп голямо количество, организмът се затруднява и често я трансформира направо до мазнини.)
Когато глюкозата попадне в кръвта, нивото на кръвната захар може да се повиши. Повишава се, когато сме приели голямо количество въглехидрат и/или когато консумираните въглехидрати са от т.н. "бързи" видове - това са на първо място рафинираните продукти (бяло брашно, бял ориз, сладкиши), тук се отнасят и картофите, а в една или друга степен и плодовете. Отделянето на глюкозата в кръвта може да се забави или от наличието на фибри, или от наличието на мазнини в храната - тогава разграждането става по-бавно и навлизането на глюкозата в кръвта се забавя, а така и кръвната захар се повишава по-малко.
Приетата глюкоза трябва да се усвои от клетките и да ги захрани с енергия. Ако количеството на глюкозата в кръвта се задържи дълго време високо, тя става токсична за организма. Затова панкреасът, когато отчете наличие на глюкоза в кръвта, отделя хормона инсулин, който да "отведе" глюкозата в клетките, за да бъде използвана от тях за енергия.
При добре функциониращ метаболизъм и добро здраве клетките имат нормална (= добра) инсулинова чувствителност, което означава, че бързо усвояват глюкозата под командата на инсулина и така не остават дълго без енергия, а нивото на кръвната захар се поддържа нормално. Но инсулиновата чувствителност е нарушена (намалена) при много хора по различни причини, което означава, че клетките "не слушат" командите на инсулина и не приемат глюкозата от кръвта - или поне не цялата. Така нивото на кръвната захар остава повишено по-дълго време от нормалното, панкреасът регистрира това и отделя още инсулин. Нивото на инсулина остава повишено по-дълго време от нормалното, докато накрая клетките успеят да усвоят още част от глюкозата. Останалата част, която не бъде усвоена от клетките, също не може да остане в кръвта, затова тя се насочва към мастните клетки (депа) и там се складира под формата на телесни мазнини. Това обаче означава, че останалите клетки (мускулните) не са получили достатъчно глюкоза за енергия, поради което по-скоро "огладняват". В този момент е нормално да могат да започнат да използват за енергия складираните телесни мазнини в мастните клетки. Проблемът обаче е, че междувременно, заради намалената инсулинова чувствителност, която налага повишено подаване на инсулин, нивото на инсулина в кръвта все още е високо. А когато е висок инсулинът, не могат да се "отворят" мастните депа и да освободят мазнините в кръвта, за да бъдат използвани за енергия. Това може да стане само при нисък инсулин - тогава панкреасът отделя друг хормон - глюкагон - който действа като ключ за отваряне на мастните клетки и отделяне на мазнините в кръвта, за да се ползват от другите клетки за енергия. След като това не може да стане при повишения инсулин, клетките подават сигнал за глад до мозъка. И огладняваме, обикновено за въглехидратни храни. Постепенно това нарушение може да доведе и до напълняване, и до метаболитни нарушения, вкл. до диабет втори тип.
Каква е ролята на нисковъглехидратното хранене? При нисковъглехидратно хранене се приема ниско общо количество въглехидрати за деня, като се разчита най-вече на бавни въглехидрати от зеленчуците. Те не доставят голямо количество глюкоза, а поради съдържащите се фибри и поради консумацията на мазнини в храната разграждането се забавя, така постъпването на глюкозата в кръвта също се забавя, което позволява да не се отделя много инсулин. Това пък създава възможност да се отдели хормонът глюкагон и да се ползват телесните мазнини като източник на енергия. По този начин се постига и равномерна, дълготрайна ситост, и намаляване на теглото, и постепенно нормализиране на метаболизма.
Важно е да се има предвид, че става въпрос за трайна промяна в начина на хранене и начина на живот. Това не е диета с определена продължителност, след приключването на която се връщаме към стария си начин на хранене. Ако го направим, това ще означава постепенно влошаване на инсулиновата чувствителност (отново) и връщане на проблемите, които тя ни е донесла (свръхтегло и т.н.).
Oсновни групи храни, които режимът включва:
1.) Всички видове:
- месо
- субпродукти (дроб, воденички, сърца)
- бекон
- домашни колбаси (т.е. без съмнителни и неестествени за колбасите съставки като различни видове захара /малтоза, декстроза, глюкоза/, нишесте, консерванти, оцветители и т.н.)
- риба и морски дарове
2.) Всички видове млечни (за предпочитане пълномаслени)
- мляко
- сирена
- кашкавали
- извара
- кефир
- сметана (животинска и с максимална масленост)
3.) Яйца
4.) Мазнини
- краве масло
- зехтин
- свинска мас
- кокосово масло
Горните източници са полезните за човешкия организъм мазнини. Не се препоръчва слънчогледово олио или други източници, богати на омега-6, защото при честата им употреба се повишава много нивото на омега-6 в организма, а това може да доведе до заболявания. Не се препоръчват и трансмазнини (= хидрогенирани растителни мазнини), каквито се съдържат често във вафли, бисквити, пакетирани лакомства от магазините (особено такива, които не се съхраняват в хладилник).
5.) Зеленчуци - всички нисковъглхидратни - броколи, спанак, карфиол, зеле, краставици, домати, тиквички, гъби и т.н.
Избягвайте картофи, защото съдържат много нишесте. От кореноплодните приемливи са моркови, ряпа, алабаш, а в по-ограничено количество или за по-рядка употреба и пащърнак.
Употребявайте варива (боб, леща) в умерени количества и по-рядко. За предпочитане са зеленият фасул, грах. По-високовъглехидратни са старият фасул и лещата.
6.) Разрешени плодове
Mаксимум до 2, по възможност по-кисели.
За предпочитане са дребните плодчета - ягоди, малини, къпини, боровинки.
Избягвайте банани, грозде, диня, праскови, кайсии.
Ако смятате, че плодовете забавят отслабването ви, ги спрете за известно време.
Плодове не се препоръчват при наличие на инсулинова резистентност.
7.) Ядки
Винаги консумирайте сурови, неопечени ядки. Добре е също да се накисват предварително минимум за 12 часа, за да се неутрализират съдържащите се в тях фитинови киселини, които пречат за усвояването на минералите.
Не се подвеждайте от фъстъците и кашуто - спадат към групата на бобовите.
Ядките "разяждат", затова ги консумирайте умерено. Ако смятате, че забавят отслабването ги, ги ограничете или спрете. Препоръчваното дневно количество е една шепа, ако не забавят отслабването ви или не възбуждат апетита ви.
8.) По възможност избягвайте зърнени храни (пшеница, овес, ръж, ечемик, булгур, елда, киноа, ориз, царевица и подобни) и продуктите от тях. Зърнените храни са много бедни на хранителни вещества, а фитиновите киселини в тях пречат за усвояването на "полезностите". Освен това са доста високовъглехидратни.
9.) Полезни (незадължителни) хранителни добавки
- рибено масло - по 1-2 грама на ден от съдържащите омега-3 мастни киселини (количеството омега-3 киселини в капсула от 1 грам е по-малко от 1 грам)
Внимание! Лененото масло и семе също са източник на омега-3 киселини, но тъй като човешкият организъм не може да усвои вида омега-3, който съдържат, а трябва да ги трансформира в други два вида, на практика почти цялото количество се изхвърля. Затова ленът, за разлика от мазните риби и рибеното масло, не е подходящ източник на омега-3.
- витамин D3 - укрепва имунната система, помага при ред заболявания, а е установено, че има положително действие и за подобряване на инсулиновата чувствителност. Препоръчвани дози: от 2000 до 4000 или дори 5000 IU/ден. (Например можете да ползвате Вигантол.)
Внимание! При прием на вит. D3 е възможно да трябва да увеличите приема на магнезий от храната или под формата на хранителни добавки, напр. ако при наличие на запек или мускулни крампи.
Накратко основните принципи, ако се чудите как да синтезирате информацията:
1. Основната ви храна да бъде месо/риба/яйца в комбинация със зеленчуци. Много от традиционните ястия на трапезата ни могат да се адаптират, напр. мусаката може да се направи с тиквички или патладжани вместо с картофи, а може и с повече зеленчуци. В сърмите пък оризът може да се пропусне или да се замени с гъби или настъргани моркови. А алабашът е отличен заместител на картофите - за пържене, печене, супи, пюре. Картофеното пюре може да се замести и с пюре от карфиол или броколи (може да се добави сметана или сирене за сгъстяване).
Ако консумирате плодове, гледайте на тях като на природни лакомства и ги ограничавайте. Количеството им да бъде по-малко от това на зеленчуците.
2. Гответе с нормално количество мазнини. В готовото ястие също може да добавите мазнини, ако има нужда. Консумирайте толкова мазнини, колкото ви е необходимо, за да бъдете сити. Не е необходимо да се добавят големи количества мазнини, ако се засищате и с по-малко.
3. Консумирайте пълномаслени млечни, но нека не бъдат основата на ястията или хранителния ви режим. Ако установите, че не можете да отслабнете, ограничете млечните.
4. Ако консумирате ядки, бъдете умерени (по около шепа на ден). Ако видите, че отслабването се забавя или спира, можете да пробвате да ограничите ядките.
5. Избягвайте захарта във всичките й форми. Може да се консумират ограничено плодове, но нека количеството им бъде по-малко от това на зеленчуците.
Важно! Не замествайте захарта с подсладители, особено ако имате повишен глад за сладко или се чувствате пристрастени към сладките храни. Подсладителите, дори и "естествените", поддържат желанието за сладко, а някои от тях стимулират и отделянето на инсулин. Освен това много от тях не са никак естествени, а съдържат доста химия и дори могат да навредят на организма в дългосрочен план. Най-добре е да се избягват всякакви сладки храни, особено ако често ви се прияждат и се чувствате зависими. Но ако напълно не можете да ги спрете, по-добре използвайте минимално количество захар или мед, или пък използвайте стевия под формата на растение в саксия.
ПОГРЕШНО Е ДА СЕ СМЯТА, ЧЕ ТОЗИ НАЧИН НА ХРАНЕНЕ ПРЕДПОЛАГА ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА МЕСО И ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА МАЗНИНИ БЕЗ НИЩО ДРУГО. От една страна НВ-ВМХ предполага да не се страхуваме от мазнините, дори от наситените, защото е установено, че не само не ни вредят, а са ни полезни и много необходими. Вредни са трансмазнините и богатите на омега-6 растителни мазнини. От друга страна този начин на хранене означава, че поне 60% от калориите идват от мазнини - това означава "високомазнинно". Делът на белтъчините не трябва да бъде прекалено висок, а средно 20 - 30% от общите калории за деня.
ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ СЪЩО Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ, ЗАЩОТО ПОДОБРЯВА ИНСУЛИНОВАТА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ.
Вие избирате какво количество и какъв вид въглехидрати и мазнини да консумирате на базата на личните си особености (тегло, метаболизъм, заболявания) и цели (отслабване или поддържане на теглото, възстановяване или поддържане на здравето). При по-сериозно свръхтегло или метаболитни нарушения/заболявания е необходимо и по-сериозно ограничаване на въглехидратите.
За повече информация:
http://www.dietdoctor.com/
http://www.marksdailyapple.com/press/the-primal-blueprint-diagrams/#axzz2OLJst6vL (пирамидите и целият блог)
http://www.lavkarboklubben.no/index.php?page=hva_er_lavkarbo - хранителна пирамида
http://eatingacademy.com/
http://authoritynutrition.com/
http://lichentrenior.com/author/admin/- тук можете да видите гостувания на Милко Георгиев в различни предавания на тема хранене
Блогът на Инес Субашка Inspired Fit Strong (потърсете го в Гугъл)
http://cioccolatascorner.blogspot.com/ - блог с преводи на статии на американски, английски и шведски автори на тема нисковъглехидратно хранене, метаболизъм и здраве. Прочетете поне тези статии, за да придобиете повече информация за този начин на хранене:
http://cioccolatascorner.blogspot.com/2012/09/2.html - за инсулина и кръвната захар
http://cioccolatascorner.blogspot.com/2012/10/blog-post_927.html - за фруктозата
http://cioccolatascorner.blogspot.com/2012/10/blog-post_4895.html - за мазнините (І)
http://cioccolatascorner.blogspot.com/2012/10/blog-post_26.html - за мазнините (ІІ)
http://cioccolatascorner.blogspot.com/2012/10/blog-post_29.html - за мазнините като основен източник на енергия
http://cioccolatascorner.blogspot.com/2012/11/blog-post_11.html - от колко глюкоза се нуждае мозъкът
http://cioccolatascorner.blogspot.com/2012/11/blog-post_13.html - накратко за холестерола
http://cioccolatascorner.blogspot.com/2013/02/blog-post.html - защо да изберем НВХ
http://cioccolatascorner.blogspot.com/2013/02/blog-post_25.html - защо нисковъглехидратното хранене трябва да бъде високомазнинно, а не високобелтъчинно
За холестерола в блога има цяла поредица от д-р Питър Атия ("Истината за холестерола") - ако се интересувате, запознайте се и с нея, съдържа много подробна и задълбочена информация.
Ръководство на български за начинаещи: http://www.dietdoctor.com/wp-content/uploads/2011/03/LCHF-for-beginners_BG.pdf
Предишни теми с полезна информация:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=704473.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=698152.0
и предишните номера - потърсете с търсачката.
Още за връзката между хормоните и напълняването:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=484705.0
Що се отнася до калориите и количествата: този начин на хранене по начало предполага свобода от броене и претегляне на каквото и да било - калории, грамове и т.н. В дългосрочен план предполага регулиране на естествените механизми за глад и ситост, а оттам - и на приема на храна. Водещ принцип е да се храним, когато сме гладни и докато се заситим, без да прекаляваме и без целенасочено и съзнателно да добавяме мазнини към храната си в гонене на "високомазнинен" ефект. Стремете се към не повече от 3-4 хранения за деня. Ако обаче се храните много стриктно и въпреки това поне 1-2 месеца не забелязвате намаляване на теглото или на обиколките, можете да започнете да ограничавате количеството на порциите, например по следния начин: консумирайте количество месо или яйца колкото дланта с пръстите и същото количество зеленчуци. Може да добавите около 100 мл мазен сос или по-малко количество масло. Може и да не се добавя мазнина, ако месото/яйцата и зеленчуците са приготвени с достатъчно количество.
Първоначално, докато свикнете, може да въвеждате дневни менюта в някой от сайтовете от рода на fitday.com. Стремете се процентът на мазнините ви да бъде минимум 60. Останалите максимум 40% са за белтъчините и въглехидратите, като е препоръчително въглехидратите да не бъдат повече от 25%. Експериментирайте с различни източници на въглехидрати и мазнини и различни количества и проценти, докато намерите своя начин на хранене, но имайте търпение и дайте поне 3-4 седмици на всеки нов вариант, за да видите дали действа.
Някои затруднения или проблеми, на които може да се натъкнете отначало:
1. Ако след рязко ограничаване на въглехидратите изпитвате слабост, замайване, главоболие, трудности с концентрацията, не се притеснявайте - това са признаци на т.н. "нисковъглехидратен грип": организмът ви се адаптира към режим на използване на мазнини като основен източник на енергия вместо въглехидрати. Обикновено този дискомфорт преминава за няколко дни, максимум седмица. Междувременно можете да увеличите приема на течности и на сол, за да се почувствате по-добре. Ако обаче мине по-дълго време и все още се чувствате отпаднали, можете да опитате да върнете част от въглехидратите в менюто си и да ги намалявате постепенно.
2. Възможно е да усетите тежест в областта на жлъчката/черния дроб при консумация на по-мазни храни. Ако е така, опитайте постепенно да увеличавате мазнините.
Внимание! При наличие на жлъчни камъни трябва да се подходи много внимателно, с постепенно увеличаване на мазнините и за предпочитане под наблюдението на лекар.
3. Ако се храните стриктно, но въпреки това установите повишена кръвна захар на гладно, опитайте да ограничите количеството на приеманите белтъчини, а да увеличите това на мазнините.
4. Ако изпитвате повишен глад, опитайте да увеличите мазнините. Също така ограничете плодовете, млечните, ядките, защото те имат свойството да отварят апетит у много хора.
Подобрения на здравословното състояние, които можете да очаквате:
Като цяло подобрение във всички аспекти на метаболитния синдром, а именно:
1. Намаление на телесното тегло, особено около корема - в края на краищата именно това е причината повечето хора да започват този режим.
2. Нормализиране на кръвната захар и инсулина, намаляване на инсулиновата резистентност.
3. Нормализиране на кръвното налягане.
4. Понижаване на стойността на триглицеридите в кръвта
5. Повишаване на т.н. добър холестерол (HDL)
6. Подобрение в симптомите на поликистозата (за повече информация: http://www.puls.bg/health/inquisitive/news_1391.html)
7. Изчезване или подобрение в симптомите на подаграта
8. Нормализиране на размера на простатата при доброкачествено увеличение
9. Изчезване на глада за сладко и на хипогликемията
10. Трайно и стабилно усещане за ситост и за енергия през деня. Няма да ви се доспива в ранния следобед.
Възможни са и други подобрения според индивидуалното състояние. Но е важно да имате търпение