Готвите ли пиле? И какво стана с птичия грип в БГ?

  • 3 688
  • 61
  •   1
Отговори
  • Мнения: 313
Мили домакини, въпросът ми към вас е готвите ли  пиле? И аз знам, че вирусът се унищожава при висока температура, но ми казаха, че по детските градини са спряли пилешкото. Реших да се допитам до вас като достоверен източник и последна инстанция Laughing

# 1
  • Мнения: 2 732
Не съм чувала да е спряно по ясли и градини .Вчера ядохме пиле .А и в ДМК не е спряно

# 2
  • Мнения: 5 873
Аз лично готвя пилешко месо.Яйца също ползвам.Старая се да спазвам всички мерки за сигурност(уф как прозвуча само!)Няма как, трябва да се яде нещо, а свинското и телешкото не са ми по джоба;риба децата не обичат...Така че какъв избор имам? Crazy

# 3
  • София
  • Мнения: 4 867
да. готвя и пиле, и яйца.

# 4
  • София
  • Мнения: 974
да. готвя и пиле, и яйца.

И аз така, но избягвам да консумирам навън, по простата причина, че не знам как е сготвено

Иначе за детските ясли и градини, преди седмица споменаха в новините "в някой из страната" така, че едвали са го спряли на всякъде

# 5
  • София
  • Мнения: 587
Аз пък да ви кажа избягвам пилешкото и яйцата...... newsm78

# 6
  • Пловдив
  • Мнения: 563
Готвя, да. Според мен нещата са доста преекспонирани от журналистите. Бяха казали по новините, че в Пловдив пилешкото се изключва от менюто на детските кухни, но въпреки това продължават и те да готвят с месо. Ако знаете колко е замърсен въздухът, ще спрете и да дишате Laughing

# 7
  • Мнения: 2 142
Честно, казано волно или не, малко го избягвам. Зная , че при термична обработка опастност няма. Преди най-често правех пилешки пържолки по всякакъв начин, но когато ги правя на скаричката не зная дали е достатъчно  newsm78, същото и за яйцата. Продължавам да ги ползвам в десерти и сладкиши, но вече никога не ги употребяваме в суров вид. Не правя и омлети, защото преди им оставях леко рохко отвътре като ги загъна, а сега ме е страх и варени яйца почти не правя, защото пак ги обичахме по-рохки, само твърдо сварени за салата. Честно казано, много ми е неприятно, защото много обичам пилешко и яйца, но се страхувам. Някакси не ме напуска мисълта, че ни управляват отново, онези хора, които са известни с това, колко добре могат да дезинформират...

# 8
  • Мнения: 4 546
да, ядем. даже се запасихми с по-евтино пилешко  Laughing
гледам, обаче, да купувам на авес или на други големи фирми. навън избягвам да ям, защото не знам от къде са го купили и как ще са го приготвили.  Crazy

# 9
  • София
  • Мнения: 4 867
къде го намирате това евтино пилешко? аз все го купувам на една и съща цена, а с радост бих се запасила....

# 10
  • Мнения: 4 546
от фирмени магазини. в повечето за хранителни стоки няма намаление, защото са го купували на по-висока цена. не е чак толкова голяма разликата в цената от преди, но има намаление.

# 11
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Аз сам на диета и от 20дни вечер ям само пилешко ShockedНа детето правя кремчета с яйца и не смятам да спирам да ползвам тези продукте.Безброй пъти по ТВ съобщиха, че след обработка над 70градуса е безопасно.

# 12
  • Мнения: 226
Аз също готвя пилешко.Много го раздухаха този птичи грип. А помните ли -лудата крава? Не беше ли същото?

# 13
  • Мнения: 2 255
И аз готвя и пилешко месе и яйса, само гледам да са добре обработени и добре си измивам ръцете, след като почистя пилето  Rolling Eyes  - надявам се, че е достатъчно

# 14
  • там нейде .............
  • Мнения: 647
ядем и още как Laughing и яйца и пилешко месо. Mr. Green

# 15
  • Мнения: 1 731
Да,ядем  Flutter.В суров вид и преди не сме яли ,и сега не го ядем,тъй че какво ще ни предупреждават. Crossing Arms

# 16
  • Добрич
  • Мнения: 3 223
Консумираме си пилешко така, както и преди- т.е. много. Ние ядем почти само пилешко месо.

# 17
  • Под гъбата
  • Мнения: 1 457
Биляна, става въпрос за обработка на месото и яйцата не при 70 градуса а самото месо или яйцето да е достигнало температура от 70 градуса. Както предполагам знаеш точно може да се прецени само с термометър за месо но за яйцата не знам newsm78
Иначе мъжо е ветеринарен лекар и според него месо трябва да се купува месо само от големите птицеферми защото контролът е изключително засилен там.

# 18
  • Мнения: 2 534
Готвя пилешко и често използвам яйца ... и мисля , че паниката е излишна .

# 19
  • Мнения: 4 358
Готвя пилешко, ползвам яйца.
И месото, и яйцата си купуваме от фирмения магазин на костинбродксия птицекомбинат. Мъж ми пазарува и всеки път казва, че в магазина има опашка и хората купуват пилешко месо.

# 20
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
Уф, скъпият го тресе параноята с това пилешко месо и отказва да яде.

# 21
  • Мнения: 301
Ние мноооого обичаме месце и освен пилешко и свинско друго рядко консумираме(агнешко,телешко,говеждо)Аз телешко(говеждо)-МРАЗЯ от дете и по никакъв начин не мога да хапна такова месо!!!А агнешко само по Великденски празници за адет(и то само печено и определени части от агнето)малко се отклоних от темата ама иначе то друго освен ПИЛЕШКО и свинско не остана та затова си ЯДЕМЕ ПИЛЕШКО(даже снощи ядохме точно пилешки крилца)А относно ЯЙЦАТА аз лично не КОНСУМИРАМ защото КЪРМЯ и ги избягвам,но у дома останалите членове от фамилията си ги хапват без угризения Wink
При добра термична обработка(на достатъчно висока Т и за достатъчно дълго време)всичко е ОК
А ето и нещо което писах в една друга тема и го копвам:
А ето и нещо полезно и успокояващо във връзка с ПТИЧИЯТ ГРИП(взехме го от нашето педи)
ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ
1.Птичият грипен вирус А причинява инфекция,която засяга най0често дивите птици,но може да се разпространи и сред домашните птици-кокошки,патици и др.
2.Заразените птици отделят вируса със слюнка,носния секрет и изпражненията си и те интензивно се разпространяват сред възприемчивите здрави птици.
3.В редки засега случаи вирусът може да предизвика заболяване и при хора,имали директен контакт с болни птици.
4.Източник на зараза за човека са птиците-домашни(кокошки,патици)и диви(главно водоплаващи-патици и гъски).Патиците могат да бъдат източник на инфекция дори и когато са напълно здрави.
5.Инфекцията с вирус А при хора може да причини тежко заболяване и смърт.Засега все още няма ваксина за предпазване на хората от този вирус.
6.Хората се заразяват при:
директен контакт с инфектираните птици(болни или носители на вируса)Най-често това става при по-продължителни и интензивни контакти напр.свързани с грижи за домашни птици;
при контакт със замърсени от птиците предмети и повърхности;
при контакт със секреции и птичи тор,където концентрацията на вируса е много висока;
7.Заразяването на хора става най-често посредством замърсени ръце,по-рядко при директно попадане на пръски,съдържащи вирус,върху лигавиците или при вдишване на вируса.Счита се,че известен риск съществува и при консумиране на продукти от птичи произход,които НЕ са обработени термично.
8.Няма данни за възникване на заболявания при хора след консумация на обработени ПТИЧЕ МЕСО и ЯЙЦА,защото птичите грипни вируси ЗАГИВАТ при термичната обработка на храната.
ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ПРИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ПТИЧИ ГРИП ПРИ ПТИЦИТЕ И/ИЛИ ПРИ ВЪЗНИКВАНЕ НА ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ ХОРА
1.Да се избягват директни контакти,когато това е възможно,с живи ивидимо здрави,както и с болни,или умрели домашни птици.Да не се пипат предмети и повърхности,замърсени с птичи изпражнения и секреции.
2.Да се избягват ИЗОБЩО всякакви контакти с ДИВИ ПТИЦИ.Във връзка с риска от носителство на грипния вирус А сред ДИВИТЕ ВОДОПЛАВАЩИ птици стриктно да се спазва ЗАБРАНАТА за ЛОВУВАНЕТО им.
3.Както при всички инфекциозни заболявания,основна предпазна мярка е спазване на обичайната ХИГИЕНА и най-вече ЧЕСТО и ВНИМАТЕЛНО измиване на РЪЦЕТЕ със сапун и вода в продължение на 15-20секунди.При липса на условия за миене може да се използват ВЛАЖНИ ХИГИЕННИ КЪРПИЧКИ за ръце,както и дезинфектанти за ръце
4.Да не се консумират СУРОВИ или ПОЛУСОРОВИ ПТИЧЕ МЕСО или ПРОДУКТИ от ПТИЧИ ПРОИЗХОД.
При приготвяне на храната всички продукти от птичи произход,включително и ЯЙЦАТА ,трябва да бъдат МНОГО ДОБРЕ ОБРАБОТЕНИ ТЕРМИЧНО(достатъчно ВИСОКА Т и достатъчно дълго ВРЕМЕ)което ГАРАНТИРА УНИЩОЖАВАНЕ  на ВИРУСА на ПТИЧИЯ ГРИП.
5.Когато се приготвя храна,трябва да се спазват определени хигиенни изисквания:
СУРОВОТО МЕСО ТРЯБВА ДА СЕ СЪХРАНЯВА ОТДЕЛНО ОТ СГОТВЕНИТЕ И ВСИЧКИ ДРУГИ ХРАНИ.ДА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ  ЕДИН И СЪЩИ НОЖ И ДЪСКА ЗА РЯЗАНЕ НА СУРОВОТО МЕСО И ДРУГИТЕ ХРАНИ(сготвени или такива които се консумират сурови);
ДА НЕ СЕ ПИПА НИТО СУРОВА,НИТО СГОТВЕНА ХРАНА ПРЕДИ ДА СЕ ИЗМИЯТ РЪЦЕТЕ;
ДА НЕ СЕ ПОСТАВЯ СГОТВЕНОТО МЕСО В СЪЩИЯ СЪД,В КОЙТО Е БИЛО ПРЕДИ ТЕРМИЧНАТА ОБРАБОТКА;
ДА НЕ СЕ КОНСУМИРАТ СУРОВИ И РОХКИ ЯЙЦА;
ВСИЧКИ ПРОДУКТИ ОТ ПТИЧИ ПРОИЗХОД ТРЯБВА ДА БЪДАТ ДОБРЕ ОБРАБОТЕНИ-ВИСОКА Т ЗА ДОСТАТЪЧНО ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ВРЕМЕ;
ЯЙЦАТА ДА СЕ ИЗМИВАТ СЪС САПУН И ВОДА НЕПОСРЕДСТВЕНО ПРЕДИ ПРИГОТВЯНЕТО ИМ,СЛЕД КОЕТО ВНИМАТЕЛНО ДА СЕ ИЗМИЯТ РЪЦЕТЕ;
САМОНАБЛЮДЕНИЕ ЗА ПОЯВАТА НА СИМПТОМИТЕ,ТИПИЧНИ ЗА ЗАБОЛЯВАНЕТО ПРИ ЧОВЕК-РЕСПИРАТОРНИ ИЛИ ИНФЕКЦИЯ НА ОЧИТЕ;ПОВИШНА ТЕМПЕРАТУРА;СИЛНО НЕРАЗПОЛОЖЕНИЕ;КАШЛИЦА;ЗАТРУДНЕНО ДИШАНЕ;ХРЕМА И/ИЛИ КОНЮНКТИВИТ;
В РАМКИТЕ НА 10 ДНИ СЛЕД ЕВЕНТУАЛНО ЗАРАЗЯВАНЕ-КОНТАКТ С БОЛНИ И СЪМНИТЕЛНО БОЛНИ ПТИЦИ,КОНСУЛТАЦИЯТА С ЛЕКАР-СПЕЦИАЛИСТ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!!!
Дано да съм полезна с тази информация(на тези от вас,които си нямат от тези инфирмационни брошури от МЗ-на нас ни я даде педиатърката)

P.S.А гледахте ли снощи по новините за говеждото месо,което заловили на границата при внос за България,което било стояло замръзено в продължение на цели 20 ГОДИНИ !!! smile3511 newsm61 newsm45
Къде живееме ние ???

# 22
  • Мнения: 8 505
Да.И пиле,и яйца.При термична обработка над 70*С няма страшно (а аз самата готвя почти всичко,не само пилешко,при 150-200*).

# 23
  • Мнения: 280
    Не съм спирала да готвя пилешко, както и доста често яйца / пържени, за десерти , заливки / .  Аз също смятам ,че паниката е излишна , даже и журналистите като чели изчерпаха темата .

# 24
  • Мнения: 5 577
Една седмица се въздържах, но сега имаме крилца с ориз.   chef
И малкия хапна.

# 25
  • Мнения: 5 299
Много съм доволна, че цената на пилешкото падна Mr. Green Обожавам го, и не съм спирала да купувам.

# 26
  • все тук
  • Мнения: 1 716
Изобщо не съм спирала да готвя пилешко - даже си понакупих за фризера на по-ниски цени. А и яйцата доста паднаха като цена, че и там си отяждаме. Да чукна на дърво - за сега не се притеснявам кой знае колко.

# 27
  • София
  • Мнения: 2 958
Обожавам пилешкото ,но две седмици не сме консумирали такова....Мисля, че няма да издържа още дълго. Wink Аз не съм толкова изплашена ,но другите у дома отказват да ядат пилешко и яйца.

# 28
Много обечам пилешкото месо,но несам готвила от 2месеца вече.
Немисля,че скоро ще го направя.

# 29
  • Мнения: 3 743
Готвя  chef и то предимно пилешко, изобщо не ме е страх Naughty

# 30
  • Мнения: X
Основно пилешко готвя,просто това си обичаме.И яйца също-спазвам си правилата за хигиена и за термична обработка и хич не им се хващам на журналистическите и рекламни  трикове.
а и по добре проверено пилешко отколкото 20годишно телешко...

# 31
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Готвя. Дори вчера купих 3кг. пилешки гърди, понеже домашните птици свършиха. Яйца, ползваме все още домашни, въпреки че в този студ кокошките се спичат и рядко снасят.

# 32
Какво да кажа и аз по въпроса!Ами честно казано не съм купувала може би от около два месеца!Яли сме само домашно пилешко!Дано сме живи и здрави и скоро да отмине тази шумотевица около птичия грип!

# 33
  • Мнения: 488
Готвя си, домашно пилешко. Но навън също ям, не се притеснявам, яйца купувам.

# 34
  • Мнения: 843
  С моето НВД , де ще ида.. И готвя и ядем всички. Гледам да не се заигравам със суровото месо .

# 35
  • Мнения: 380
И ние си ядем и пилешко и яйца. Моят синковец по принцип яде само кайма и пиле, та в тази връзка готвенето продължава. Wink В интерес на истината при добра термична обработка като и са написали мамите по- горе няма проблем. Опасното е водата, която пием, защото дивите- водоплаващи птици не ползват  smile3550, а това е един от начините за предаване на инфекцията.

# 36
  • Мнения: 256
Аз също готвя пилешко, ползвам и яйца.Малкия също яде.Изобщо не мисля да спирам.При добра термична обработка всичко е 'ок

# 37
  • Мнения: 3 423
Уф, скъпият го тресе параноята с това пилешко месо и отказва да яде.
блазя ти ,така искам и моя да го втресе параноята-аз съм забранила пилешко и яйца, а го залових,че тайно е домъкнал готови пилешки пържоли #2gunfire

# 38
  • Мнения: 194
блазя ти ,така искам и моя да го втресе параноята-аз съм забранила пилешко и яйца, а го залових,че тайно е домъкнал готови пилешки пържоли #2gunfire

 Ами сега ... Joy

 И сега милия какво ще го правиш, та той може би вече е "пипнал" птичия гриБ !!!

 Недей така, моля те! Прихапнало му се е на човека пилешко месце, и какво от това? Още повече, че пържолките са били вече изпечени, казваш! Не се е нахвърлил на живо месо  Crazy

СПОКО

# 39
  • Мнения: 79
Да, даже вчера спретнах една пилешка кавърма, а днес - пилешка супа. И яйца си похапваме  Simple Smile За сега не ме е подгонила параноята. А и подпитвам домашните дали искат пилешко или не - за сега и тях не ги е шубе. Та си папкаме  Sunglasses

# 40
  • Мнения: 1 564
Основно пилешко готвя,просто това си обичаме.И яйца също-спазвам си правилата за хигиена и за термична обработка и хич не им се хващам на журналистическите и рекламни трикове.
а и по добре проверено пилешко отколкото 20годишно телешко...
-------------------------------------------------------------------------------------------- smile3521

# 41
  • Мнения: 25 652
У-у-у, не ви е срам!!! #2gunfire
Викам си, сега ще се уплашат, ще спрат да плюскат пилешко, ще паднат цените и .... пей сърце, плющи г.з, пък то какво... Crossing Arms

# 42
  • Мнения: 3 423
блазя ти ,така искам и моя да го втресе параноята-аз съм забранила пилешко и яйца, а го залових,че тайно е домъкнал готови пилешки пържоли #2gunfire

 Ами сега ... Joy

 И сега милия какво ще го правиш, та той може би вече е "пипнал" птичия гриБ !!!

 Недей така, моля те! Прихапнало му се е на човека пилешко месце, и какво от това? Още повече, че пържолките са били вече изпечени, казваш! Не се е нахвърлил на живо месо  Crazy

СПОКО
Тимонче аз взех мерки да не ги изяде Embarassed
много съм луднала на тема болести и знам,че съм смешна но немога да се преборя Embarassed
а и да си призная невярвам много на средствата за информация-може да крият истината,както с Чернобил #Crazy

# 43
  • Мнения: 3 537
Разбира се,че ядем пилешко Wink

# 44
  • Вече в моята си приказка...
  • Мнения: 4 371
Цитат
Тимонче аз взех мерки да не ги изяде Embarassed
много съм луднала на тема болести и знам,че съм смешна но немога да се преборя Embarassed
а и да си призная невярвам много на средствата за информация-може да крият истината,както с Чернобил #Crazy
Цитат

И мен си ме е страх от този пусти птичи грип. Не сме яли месо от Нова година, а яйца - още от по-рано! Знам, че медиите преувеличават проблема, правят от мухата слон, но си имам едно на ум и предпочитам да не консумирам "ОПАСНИ" меса...
А какви ли гадости не ядем, ама като незнаем...

# 45
  • Мнения: 252
Ям и хи4 не ми дреме #Crazy newsm68 newsm03

# 46
  • Мнения: 2 241
Засега си ядем и пилешко, и яйца, термично обработени все пак Laughing

То и те ако отпаднат, съвсем не знам какво ще ядем newsm78

# 47
  • Мнения: 1 033
Ядем си пилешко и яйца, само гледам да ги купувам от по-големи магазини (супермаркети), а не от кварталните магазинчета. Дори за тази вечер ще сготвя нещо като пилешка кавърма Simple Smile

# 48
  • Мнения: 139
Яжте си и пиленце и яйчица  и да не ви дреме!!!!!!!!
Надявам се че не ги консумирате сурови....

# 49
  • Мнения: 951
Да.Консумираме пилешко месо и яйца.Е,яйцата варя до посиняване,месото не го правя алангле,но пак готвя.Според мен засега няма място за паника.Виж,като се постопли времето и прелетните птици почнат да се връщат тогава ще се замисля по-сериозно.

# 50
  • Мнения: 951
Прансенце,ако на твоя мъж му се яде пилешко-по-добре му сготви сама вкъщи,поне ще си сигурна,че месото е купено от голям супермаркет и е  минало сериозна термична обработка,отколкото да ти носи отнякъде.Също така ти не можеш да бъдеш сигурна,че той не хапва пилешко навън.

# 51
  • Мнения: 248
Аз от два месеца и повече готвя без пилешко и без яйца. Като гледах в Турция, че все дечица си отидоха от този птичи грип, изобщо не искам да рискувам и експериментирам с моите. А и в нашата страна изобщо нямам вяра, че се взимат достатъчно мерки. И още, яйцата и месото, ще ги обработите, ама нали преди това минават през ръцете ви  newsm78 Аз лично ще задържа още малко употребата на яйцата и пилешкото. Първо си мислех, че нищо не мога да сготвя без яйца, ама се оказа, че може. А пилешкото заместихме със заешко. И така.  Wink

# 52
За съжаление дечицата там си отидоха поради много лоша хигиена и това, че са си играли с труповете на умрели пилета и то доста време. Заразени хора по света има много малко. Ние си ядем пиле и яйца, но само от големите магазини и фирми и то не за друго, ами по принцип не купуваме храни от сергии по ж. пазар примерно.
Мен обаче ме вълнуват повече гълъбите примерно, който са навсякъде и ми кацат по прозорците непрекъснато (не че ще тръгна да ги пипам) - те по принцип разнасят болести.

# 53
  • Мнения: 53
Предоставям ви за четене една статия, която вчера свалих от сайта на Монитор (май) .  Интересна и поучителна !!!!!! 


Проф. Димитър Нанкинов, орнитолог: Няма да има пандемия от птичи грип, лъжат ни
Магдалена Ташева
 
ВИЗИТКА:
Професор Димитър Нанкинов е роден през 1942 г. в село Три водици, Пловдивско. Завършил е биология в Санкт-Петербургския университет. От 1972 г. работи в Института по зоология на БАН, където в момента завежда Българската орнитологическа централа. Защитил е докторска дисертация върху миграцията и зимуването на птиците на Балканския полуостров. От 1996 г. е професор по екология и опазване на екосистемите. Женен, с две деца.
- Проф. Нанкинов, откога птиците страдат от "грип"?
- Откак са се появили на Земята, след динозаврите, през Юрския период. Тоест, отпреди 135 до 195 милиона години. Човек съществува от около 12-15 милиона години. Значи птичият грип е много по-стар от човешкия.
- Нима за 12-15 милиона години съжителство с птиците човекът досега нито веднъж не е пипнал грип от тях?
- Като всички животни, и птиците пренасят паразити и болести, които могат да преминат у хората, например кърлежи. Но досега не е известно пренасяне на птичия грип.
- А в България имало ли е в миналото заболяване на птици от тази болест?
- Едно време му казваха "птичи мор". Израснал съм на село и зная колко добре се справяха с него нашите баби. Като видят, че някоя кокошка е неадекватна, а перушината й - недобре сресана, я колеха и готвеха. Хранеха се с нея. Нищо страшно няма! Традиционната българска кухня е една от най-здравословните на света - ние хубаво варим, изпичаме и пържим - всичко минава през огъня. Те и сега могат да се справят по същия начин.
- Неотдавна казахте на пресконференция, че сегашната психоза за вероятна пандемия от птичи грип е "диверсия". Какви са аргументите ви за такава оценка?
- В начина на разпространението на тази зараза, особено в Русия и Турция, има доста неща, които смущават и дават повод за размисъл. Птичият грип се появи в Русия в края на юли и началото на август м.г. Направи ми впечатление, че първите съобщения за него в интернет се състояха от 3 реда. И следваха три страници реклама на едно лекарство. Те разказваха как човечеството е заплашено и как някои държави са се запасили с него, как то не достига за всички, как фирмата-производител изпитвала трудности да задоволи глобалното търсене и т.н. Иначе казано, купувайте бързо, защото иначе няма да остане за вас! После попаднах на друга информация, в която черно на бяло се казваше, че случаите в Сибир са резултат от "пилешката война", която САЩ водят срещу Русия.
- Тя не приключи ли през 2003 г., когато президентът Путин отново пусна вноса на американски бутчета?
- Да, но въпросът е какъв внос. През 80-те години САЩ внасяха в Русия пилешки продукти на стойност около 550 милиона долара годишно. Това са генно-модифицирани животни. Масата, която те натрупват бързо, не е здравословна. Тази храна е вредна за човешкия организъм. За съжаление, и ние в България ядем такава храна. Но Русия е страна с голям потенциал. Те успяха по най-бързия начин да възстановят собственото си производство.
- Колко загубиха САЩ от тази "война"?
- Бяха посочени данни, че към 2002 г. САЩ са намалили продукцията на пилешко 4 пъти. Естествено е американците да се стремят да се върнат на този пазар.
- А какво ви впечатли при 4-те смъртни случая в турски Кюрдистан?
- В Турция грипът протече по много особен начин - там първо умираха хората. След това тръгваха техните служби и започваха да унищожават здрави птици. Ако имаше птичи грип, първо трябваше да измрат голям брой птици. Макар че съм много резервиран относно версията, че човек може веднага да се зарази с птичи грип. Все още не вярвам в това. Както не вярвам и че щамът на птичия грип може да се съедини с щама на човешкия грип и в резултат да се получи страшно агресивен щам, способен да унищожава хора.
- А какво друго може да се получи?
- Ако случайно стане смесване на птичия грип с човешкия, не е задължително да се получи агресивен щам, както твърдят апологетите на "потенциалната пандемия". Може да стане обратно - два агресивни, патогенни щамове да създадат един миролюбив щам, който вместо да унищожава нас, да прави обратното - примерно да ни повишава апетита. В Русия, Украйна, Румъния, имаше огнища на птичи грип, но нито един човек не се зарази. Защо в Турция той веднага започна да убива хора?
- Какво е вашето обяснение?
- Турция е мюсюлманска страна, всяка година оттам тръгват на "хадж". А истерията с грипа в Турция се разигра непосредствено преди поклонението в Мека, където се събраха над 2 милиона мюсюлмани. Представете си печалбите от продажбата на "Тамифлу", ако само половината от тях вземат мерки срещу предполагаемата зараза! Но ако някой ден в Турция бъде назначено едно некорумпирано разследване, проведено не от държави служители, а от независими експерти, няма да се изненадам, ако се окаже, че 4-те деца са починали от пневмония. Вие знаете, в Кюрдистан народът живее бедно. Лекарите са отишли на място 10 дни след като са били потърсени! Разбирате какви са условията и здравното обслужване там. Мисля, че в случая с Турция става дума за корупция от най-висш ранг.
- Сега вече и у нас, и в Италия, и в Гърция се появиха птици, умрели от вируса H5N1. Какво можем да очакваме?
- Повтаря се сценарият от Турция, само че сега мишената е друго събиране на хора - Олимпийските игри в Италия. Можем да очакваме, че ще се появяват още такива находки, за да се нажежава напрежението около Игрите. Появата на умрели птици по тези ширини в този момент не е естествено. Тези лебеди се намират съответно в България, Гърция и Италия още от началото на зимата. Ако бяха заразени по естествен път, "огнищата" (макар че това още съвсем не са огнища) трябваше да възникнат още когато дойдоха тук. Ако процесът на разпространение на заразата беше естествен, трябваше да има много умрели птици.
- Въпреки всичко много хора в България вече са достатъчно уплашени. Какво трябва да се прави?
- Ветеринарните служби, учените, всички хора, от които зависи борбата с птичия грип, трябва да изолират птичия грип на ниво див приносител, за да не допуснем зараза по домашните птици. Ако в един водоем бъдат намерени умрели птици, трябва да се изгорят, а стопаните да приберат своите животни на закрито, да ги изолират. Нашият народ много пъти досега се е справял с птичия мор, ще се справи и сега.
- Без "Тамифлу"?!
- И предишни години са ни плашили с грипни пандемии. В раздухването на подобни психози лежат големи икономически интереси. Само до края на октомври 2005 г. в света са унищожени над 1 милиард домашни птици. Може би вече са 1.5 до 2 милиарда птици. Представете си какъв огромен пазар се освобождава за генно-модифицираните американски пилета! За сравнение ще ви кажа, че в цяла България броят на домашните птици е не по-голям от 10 милиона. Сама можете да изчислите колко Българии се събират в този огромен пазар.
- А ако все пак настъпи мор по хората?
- Мор няма да има. Нито пандемия. Ще обясня защо. През 1916-1918 г. от испанския грип умряха над 20 милиона души. След това 1957 г. азиатският грип покоси, според различни източници, между 2 и 4 милиона. Последва го 1968-1969 г. т.нар хонконгски грип, чиито жертви бяха между 750 000 - 1 милион души. След това е имало още един взрив, на т.нар. руски грип от 1977-1978 г., който много лекари не признават за пандемия, защото е бил много слаб. Същестува трайна тенденция на намаляване мощността на грипните пандемични взривове от 1918 г. досега. Грипни огнища, епидемии (тоест заболяване над нормата) ще възникват, но пандемия няма да има.

Към статията на професора искам да добавя един риторичен въпрос. Не е ли правилно да си пожелаем всички пандемии да са като тая, дето за две години, в гъстонаселена Азия уби между 50  и 100 души, от които за не повече от една четвърт е стопроцентово доказано, че са умрели точно от "смъртоносния вирус H5N1" ??????



В контекста на свръхопасните болести, искам да направя едно пророчество!  Следващата "епидемия" от "луда крава"  ще е в Бразилия.  И това го разбрах не от кристалното си кълбо, а от статискиката. Бразилия от 2003-а насам е на първо място по производство на телешко. И почва да бие Аржентина и Щатите по износ. Точно както Китай взе да ги бие по износ на пилешко преди две години. 

И, за да завършим още по-позитивно, една рецепта да пилешко, изобретена до голяма степен от моя милост:

Мариновани пилешки пържоли

Десет пържоли от бяло месо
300 грама бяло вино (само да не е пелин)
50 грама лимонов сок
2 с.л. мед
25 грама соев сос
една ч.л. сол
пет скилидки чесън
половин с.л. стрит сух джоджен

Всичките тия чудесии се забъркват, пържолите се редят в тенджелка и всеки ред се полива със сместа, и между редовете се наръсват нарязаните на две скилидки чесън . Оставят се така за една нощ. След това се пекат на плоча или скара.

Заливат се със сос от следните неща :

1 пак. майнеза (от 125 грама)
половин кофичка кисело мляко (гледайте да не е много водно, че ще ви стане сосът на айрян )
пет скилидки чесън
една ч.л. махлеб (арабска подправка за пиле, не е трудно да се намери)
една-две щипки канела
половин ч.л. смлян черен пипер
сол на вкус
30-40 гр сок от нар (веднъж поради мързел го заместих със сок от мандарина, пак стана добре)
Сосът е добре да престои няколко часа, преди да се яде, за да може подправките да си пуснат вкуса и аромата.

Туйто! Добър апетит Simple Smile


P.S. Веси, спокойно, ГЪЛЪБИТЕ НЕ СА ПРЕЛЕТНИ ПТИЦИ, особено градските гълъби Simple Smile

# 54
  • София
  • Мнения: 974
Предоставям ви за четене една статия, която вчера свалих от сайта на Монитор (май) .  Интересна и поучителна !!!!!! 


Най-сетне едно по-позитивно мнение newsm10


P.S. Ще пробвам рецептата ти Grinning

# 55
  • Мнения: 1 708
Благодаря за информацията.Съмнявах се в такова нещо и много исках да чуя някой друг че го казва.
Вярвам че е точно така!
Ще си хапваме пилешко както и досега!  bouquet

# 56
  • Мнения: 3 042
Rolling EyesВ нашата детска кухня не готвят пилешко още от началото на Януари.
Аз в къщи не съм спирала да готвя пилешко и яйца. Щом преминат термична обработка и со добре сварени или опечени няма страшно.
[/size]

# 57
  • Мнения: 1 153
И аз си хапвам пилешко и яйца,но те са домашни и за това не се притеснявам,също и по заведения си поръчвам пилешки вкусотийки и не мога да кажа че съм се трогнала от новните.А и като си помился че и в много продукти(готови продукти)прсъстват яйцата то няма как да се следят нещата.

# 58
  • Мнения: 53
Е ми аз само от една манджа се отказах покрай тая грипозна история...
Преди време изобретих една салата от сурово пилешко бонфиле, извънредно вкусна !!!!!
Та нея за сега съм я спрял. По-скоро ненужно беше това спиране май, но все пак не е хубаво човек съвсем да не го е страх, щото липсата на страх не е смелост, а глупост  Grinning
Тъй че -  смело !  Пък през лятото ще направим купон на оцелелите.
Нали се сещате, преди онзи дебил Пако Рабан обави, че по астрологически път разбрал, че станцията МИР ще падне върху Париж на едикоя си дата и ще изтрепе града. И когато датата мина , а от небето не падна нищо повече от туй, което се полага да пада -  дъжд, сняг и тук-таме някоя курешка, група майтапчии организираха пред къщата му "Купон на оцелелите", та го направиха за смях и на кокошките  Grinning

# 59
  • Мнения: 201
да. готвя и пиле, и яйца.

И аз така.

# 60
  • Мнения: 2 211
Аз пък каквато съм паника съм спряла да готвя пилешко от мнооого отдавна, (яйцата у дома по принцип са си забранени).
А така ми се яде....обожавам пилешко! Сега предимно наблягаме на риба, дано и за нея не измислят някаква щуротия, че вече няма да остане какво да се яде Sad

# 61
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Готвя,ям...Няма 'лабаво  Mr. Green Напоследък се радвам на бутчетата по 2,40 лв и любимите ми гърдички (9,90/2 кг) Кеффффф  Money Само спрях рохките яйца, варя ги повечко, а и месото го препичам по-старателно.

Общи условия

Активация на акаунт