За домашните пюрета и организацията на времето

  • 26 117
  • 152
  •   1
Отговори
# 30
  • Някъде по Дунава
  • Мнения: 4 760
Нистина както казват повечето майки е въпрос на организация, но зависи от детето. Докато захранвах малчо правех всичко домашно, рядко купувах и то за да разнообразя, защото започнах захранване зимата.Обикновено правех количество за 2 дни и така успявах. Сега вече е записан на кухня, но не съм доволна, а мисля че и той и ще вземам до края на юни, юли кухнята ще почива и ако успявам да му сготвям(все пак вече хапва супи и някои ястия с мляно месо) няма да го записвам пака на кухня.

# 31
  • Мнения: 8
Пуснете няколко примерни рецепти от кое по колко слагате..как овкусявате домашно приготвените пюрета  Heart Eyes

# 32
  • Мнения: 27 524
Рецепти в нета има много.  Peace Но и не са ти нужни, комбинираш както ти хрумне. Сол и захар до годинката не се слагат. След 8-ми месец аз лично добавям понякога копър, магданоз, целина. Това е  Simple Smile

# 33
  • Мнения: 680
аз например сварявам 2 малки картофа, бях купила от ония замразените смеси за супа с картофи, моркови, пипер, грах има вътре, добавям и от тях малко, варя 20тина минути, пасирвам стабилно и айде. Вчера така направих, давала съм и готови, тези с месо ги давам купешки. Тези замразените вече могат да се заменят с пресни.

# 34
  • На брега на морето
  • Мнения: 687
Предпочитам аз да приготвям пюретата на малечка. И зеленчуковите и плодовите. Склонна съм само определени меса да купувам готови, за които не бих могла да намеря качествен източник.
Каши също купувам, там вече ми се вижда доста сложно, за да се справя сама.
Не ми отнема доста време, напротив. А и то няма нищо сложно.

# 35
  • Плевен
  • Мнения: 1 617
За мен недостатъците на ДК са :
 1) готвят с олио или с маргарин(а аз разполагам с големи количества качествен зехтин)
 2)слагат сол(ние нашите яденета ги ядем почти безсолни)
 3)десертите са винаги сладки-бисквитена торта,нишесте,вафли(аз предпочитам детето ми да няма десерт,а след час примерно да дам пресен сезонен плод,или кисело мляко)
 4)не обичам да съм зависима от някой или нещо,а кухнята предполага точно такова нещо,всеки ден в един и същи час.Обикновено от 11,30 до 12,30.Зимата е добре,че се е позатоплило по обед.Но лятото....Ние излизаме сутрин в 9,30 или 10.Това означава да поиграе час и айде пак се прибираме.а сме излезли преди 2 часа.А аз обичам по далечни паркове да ходя,и не се прибирам на обед,а стоим под сенките и играем в пясъчниците.
 5)сгъстяват храната със брашно(аз слагам повече зеленчуци и по-малко вода като му готвя)
 6)и не на последно място разнообразитето(колкото и да се опитват,не могат да постигнат моето,зимата яде чушки и домати,броколи,карфиол.Елда,киноа,амарант,просо-съмнявам се леличките в кухнята да знаят какви са тези култури,та и да ги използват.
 7)аз имам замразена сьомга,или риба от 15 лева килото-съмнявам се в ДК да взимат такава риба.
За организацията на времето-Готвенето на две манджички ми отнема 30 минути.Все пак печката ми има два котлона.На единия котлон нашето ядене къкри,на другия яденето на детето.На нашето му отнема около 30 минути да заври водата и зеленчуците да започнат тепърва да се готвят.А яденето на детето е вече готово.Просто слагам зеленчуците да врят в малко водичка и отивам да си върша друга работа.Само от време на време наглеждам,най-накрая прибавям червена леща,амарант или киноа които за 10 минути са готови и изключвам.Това е философията.   chef

# 36
  • София
  • Мнения: 484
Здравейте , изчетох темата и имам следния въпрос - някой от вас консервира ли пюрета? не във фризера , а в бурканчета с преваряване. бебка е още малка за захранване, но ми се иска сега докато е сезона на пресните плодове да приготвя нещо за зимата.  Нямам опит с пюренцата, но за приготвянето ще се разтърся във форума. Иначе ние сме също без помощ в отглеждането и детето ми е към графа ревливи и вързани за майка си. Но с помощта на слинга , успявам в домакинската работа Mr. Green, даже от 2 седмици започнах за по няколко часа да се връщам на работа. За мен всичко е организация и правилно управление на времето.

# 37
  • Плевен
  • Мнения: 1 617
 kanye-по-добре да правиш като мен.Пресни сезонни зеленчуци ги измиваш,нарязваш на парченца и в пликчета във фризера.И като започнеш захранването,само вадиш няколко кубчета от нарязаните зеленчуци и слагаш в тенджерка с вода.Няма нужда да ги размразяваш.Иначе така със заваряване не съм правила,предпочитам детето ми да яде прясно сготвена храна,особено пък ако сега трябва да го захранвам.Аз имам решетка за тенджера за варене на пара,много е удобна и в началото само на пара съм приготвяла пюретата.Тогава се изяждат някакви мижави 2 лъжички,и не си струва цяло бурканче да се хвърли на 2 -ия ден.А и започваш с картоф,морков,тиквичка,пащърнак.Първите две си ги купувай като започнеш захранването,за тиквичката можеш да я направиш на парченца и във фризера.

# 38
  • София
  • Мнения: 484
tani80s , за зеленчуковите така ще направя. Аз имах предвид за плодовите, още малко и ще започнат бг ябълките, крушите и сините сливи. Сега има кайсии и праскови и от тях ми е искаше да направя.Имама спомен , че за сестра ми майка ми всичко си правеше домашно ( отделно че през 91 г нямаше голям избор ) , слагаше ги в малки бурканчета и вареше. Замислих се обаче дали ще останат някакви полезни съставки, като един път го приготвяш и после го вариш за да го консервираш и затова ви питам

# 39
  • На брега на морето
  • Мнения: 687
Имам позната, която консервира ябълки, круши, тиква и още някакви плодове...стана. Колко полезни съставки са останали в тях не знам, но стана и детето си ги хапваше с охота. Нищо не пречи да опиташ или пък да се допиташ по-обстойно до майка ти след като жената има опит в тази насока.

# 40
  • Плевен
  • Мнения: 1 617
За прасковите и кайсиите мога да ти предложа нещо.Аз тази година го правя за първи път та не знам как ще стане през зимата.Измивам,махам костилките и пасирам с пасатора пресните праскови или кайсии.Насипвам във формички за лед и във фризера.На следващият ден ги вадя от формичките и в един плик слагам.Зимата за киселото мляко ще му размразявам.След 6 месец плодовете няма нужда да са варени.Тогава вече се дават пресни,по-полезни са от варените.Последните се дават само няколко пъти в 6 месец за да може детето да свикне да ги разгражда или нещо подобно.После няма нужда да са варени.

# 41
  • Варна
  • Мнения: 611
Възхищавам се на всички, които успяват да се организират да приготвят домашна храна за бебетата. Аз просто не умея да се организирам в нищо.  Embarassed Другото е, че в кухнята съм катастрофа, хич не готвя добре, дори за възрастни...  Confused
Яд ме е, че давам купени пюрета, защото са ограничен брой и не мога да разнообразявам достатъчно.  Sad

# 42
  • Италия
  • Мнения: 490
Sunny.G, няма какво толкова да организираш в приготвянето на бебешките пюрета - изключително лесно и бързо става, а ползата от предлагането на прясно сготвена храна на мъничето не подлежи на никакъв коментар.  Wink
Виж, готвенето за възрастни, пък ако са и капризни е друг въпрос, но дори и там, при добро желание човек може да намери своето амплоа  Simple Smile

# 43
  • Варна
  • Мнения: 611
  Съгласна  Peace  Може би защото последните месеци съм сам-сама с детето денонощно и гледам всяка една секунда, в която спи, да взема да се изкъпя, да измия чиниите, и други такива. Да си призная, тежи ми, че за 2 минути не мога да разчитам на никой да ме отмени. Може би затова не съм успяла да се организирам. Сега мъжо е купил някакъв мега робот, който всичко реже и пасира сам (само дето не готви) Crazy- повдигна ми се амбицията, дано успея  Wink

# 44
  • Италия
  • Мнения: 490
От първият ден на дъщеря ми си я гледам сама. Баща й е на работа всеки ден буквално, така че няма на кого да разчитам. Последните три седмици свекърите ми бяха на гости - уж да ми помогнат малко, а и да се порадват на внучката. Признавам си, толкова изморена не съм се чувствала, както сега, а на всичкото отгоре свекърва ми готвеше за нас възрастните. За мен всичко си е до лична организация на времето.  Simple Smile

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт