Извинявайте ако и преди сте обсъждали тези въпроси. Прочетох няколко страници назад, но ми стана още по-объркано дори. А в рецептите гледам пише просто мляко и се води 1 БВ и 1 БП, но си мисля, че има значение и маслеността му и не искам да рискувам
Блокът мазнина е 3(три) грама, НО понеже в нискомаслените протеини има скрити мазнини като на 1блок от тях се падат 1,5 гр мазнини затова блокът мазнина се взема 1,5 гр. Това е и причината когато ползваш напълно обезмаслен протеин да си добавяш на всеки протеинв блок по 2 блока мазнини.(Малко по-подробно тук - въпрос 52)
Сега за млякото. Разбира се има значение маслеността. Освен това в Зоната се консумират изключително нискомаслени протеини. Когато имаме данни за даден продукт можем да направим т.н. изчисление по етикет. Как става можеш да прочетеш тук. И така за млякото с 1,5% масленост се получава, че
1БП = (100/3)*7 = 233,33 гр
1БВ =(100/4,1)*9 = 219,51 гр
1БМ =(100/1,5)*1,5 = 100 гр.
Трябва да гледаме най-малкото число. За съжаление тук то е на мазнините, което означава, че това мляко не е балансирано като БП+БВ.
Ако маслеността обаче е 0,5% тогава се получава
1БМ =(100/0,5)*1,5 = 300 гр и тогава това мляко можеш да си го ползваш като 1БП+1БВ ще ти е около 220-230 гр. Мазнини даже не е необходимо да добавяш в този случай.
Ако нещо е останало неясно не се притеснявай да питаш. Успех!