ВМ-НВХ (НВ-ВМХ), част 61

  • 42 517
  • 727
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 42
Да не пропусна да се запиша в новата супер тема  Heart Eyes

# 31
  • Linz
  • Мнения: 11 619
mis_val, повечето промени по бенките не са опасни, но за твое успокоение най-добре отиди да я види дерматолог.

kameloth, аз имам спомен, че при предишния ми опит с безглутеновото хранене си позволявах овесени ядки, само не им слагах прясно мляко както обичайно ги ям. Но може и да бъркам с елда... Как всъщност се установява непоносимост към глутен, някаква идея?
А от ориза защо белия е по-добър от кафявия (аз тъкмо свикнах с втория и вече го предпочитам). Да не е заради теорията за вредата от фибрите?
Суровите бадемите си ги изкисвам защото така са ми по-вкусни, но какво им е предимството като се киснат?
И последен въпрос- за ленето семе. Трябва ли да е смляно? Различни теории съм чела, но така и не знам коя я вярна.

# 32
  • Мнения: 6 346
mis_val, за бенката най-добре отиди на лекар, щом си забелязала промяна. Едва ли ще е нещо сериозно, но за твое успокоение отиди Hug

Рени, не мога да ти кажа как ще ти действат овес, лимец и т.н., защото до голяма степен е индивидуално. Ако си забелязала, че подуването е от точно определена храна, значи тя не ти понася добре - тогава е хубаво да я ограничиш или да я изключиш напълно. Специално глутеновите храни (това са повечето зърнени, а според д-р Уилям Дейвис всъщност всички зърнени без изключение), а също и млечните заради казеина, се сочат като отключващи автоимунните заболявания, но все пак и при тях нещата са индивидуални. Освен това зърнените - с или без глутен - съдържат лектини и фитинови киселини. Лектините увреждат чревната лигавица и така допринасят за развитието на автоимунни реакции (тоест това е възможност, не е задължително, но при някои хора се случва). А фитиновите киселини пък се свързват с минералите в храната и пречат за усвояването им, като така ограбват организма от полезните вещества, които би трябвало да се внесат с храната. Затова съветват да се накисват ядките, а също и зърнените храни (това е идеята на sour dough bread) - така се обезвреждала фитиновата киселина. Аз лично не накисвам ядките от мързел Embarassed Зърнени почти не консумирам.

Защо бял ориз, а не кафяв? Заради по-ниското съдържание на лектини и фитинови киселини. Т.е. по-високогликемичен е, но пък е по-безвреден за имунната система.

Лененото семе по начало е в сивата зона, както и другите семена. По принцип семената не са оптимална храна за човека и е добре да се накисват преди консумация. С лененото не знам как става накисването и дали изобщо е нужно. Аз хапвам напоследък маково семе - него го слагам направо в киселото мляко. Ленено използвам много рядко - смилам го на брашно за рецепти за мъфини или подобни. Но в такива случай дори предпочитам да смеля бадеми или лешници, или пък да ползвам цели или смлени кокосови стърготини, макар че не е същото все пак, резултатите са различни. Освен това лененото семе е фитоестроген и аз го избягвам и по тази причина. А иначе съм чела, че се усвоява по-добре, когато е смляно. Но трябва да се има предвид, че омега-3 киселините в него са почти неусвоими за човека по начало, дори и когато е смляно семето, защото са вид омега-3, който човешкият организъм не усвоява направо, а трябва да го трансформира до други видове. Това важи по принцип за растителните източници на омега-3 - от тях не можем да усвоим почти нищо, защото е необходимо трансформиране, а то е неефективно и почти всичко се изхвърля от тази омега-3. Затова се препоръчва омега-3 да се набавя от животински източници (риба, рибено масло) - те съдържат киселините, които можем да усвоим направо, без трансформация (EPA, DHA) и така наистина усвояваме омега-3.

За установяване на непоносимост към храни най-добре е да се изключи подозрителната храна за 3-4 седмици напълно, а след това да се въведе за няколко дена и да се следи за реакции. От една страна още в тези 3-4 седмици без консумация на тази храна може да се забележи подобрение - това е един признак, че съответната храна не е препоръчителна. От друга страна, ако след въвеждането отново започнат негативни реакции (храносмилателни проблеми, болки в корема или ставите, обриви, сърбеж, главоболие, необяснима раздразнителност - могат да бъдат общи симптоми, а не непременно специфични), значи има основание да се смята, че тази храна не ни понася. За да сме сигурни, може да се повтори експериментът: за още 3-4 седмици се изключва и после пак се включва за 3-4 дни и пак се следи за реакцията на организма. Ако се повторят същите негативни симптоми, значи можем да сме сигурни, че тази храна не е препоръчителна. Това може да се отнася за зърнени храни, за млечни, за яйца или за друго (напр. при ревматоидния и псориатичния артрит и изобщо ставни проблеми се препоръчва да се пробва да се изключат и растенията nightshades - това са най-вече чушки, вкл. лютите, картофи, патладжани и домати, макар че има и разни по-рядко срещани видове, но в България май ги няма).

# 33
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Cioccolata  bouquet

# 34
  • Мнения: 200
 Hug
Нямаше ме два дни и не мога да смогна да ви изчета.

# 35
  • SA
  • Мнения: 3 196
Интересна история за едно тригодишно момиченце с вродено заболяване, което само 3 месеца след преминаване на ВМ- кетогенно хранене показало удивително подобрение в мозьчното си развитие:
http://www.mirror.co.uk/news/real-life-stories/mute-girl-can-finally-talk-2063551

# 36
  • Мнения: 200
Обичам чушки, патладжани, домати. Подлагам ги на термична обработка.
Цитат
Since cooking only lowers alkaloid content of nightshade foods by about 40-50%, highly sensitive individuals may want to avoid this category of food altogether, while non-sensitive individuals may be able to eat these foods, especially in cooked form, without problem.
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=george&dbid=62

# 37
  • Мнения: 6 346
Прочетох за момиченцето, много хубава история Simple Smile Пишат, че много набляга на сирене Филаделфия, а то едва ли е особено кетогенно само по себе си, но може би в общия контекст допринася, кой знае. В друг вестник четох, че приема и някакво олио - сигурно MCT oil (средноверижни триглицериди), та може това олио плюс високото съдържание на мазнини плюс ниското на въглехидрати да е решаващо, а не толкова Филаделфията. Но е много хубаво, че детето се е повлияло толкова добре. Simple Smile

И също е интересно какво казва майката: не напълнява, защото оползотворява всички мазнини, които изяжда. Вярно, че е дете и расте, но и д-р Бърнстайн е разказвал за експеримент, при който било установено, че крайната съдба на консумираните мазнини зависи от това дали храненето е нисковъглехидратно или високовъглехидратно. При нисковъглехидратно хранене мазнините се използват за енергия (което според мен означава, че и калориите нямат особено значение), но при високовъглехидратно хранене мазнините се натрупват около талията.

По повод на калориите ето какво пише Том Нотън (като рецензия на книгата на Бил Лагакос The Poor, Misunderstood Calorie ("Бедната, криворазбрана калория" Laughing): http://www.fathead-movie.com/index.php/2013/07/18/review-the-poo … derstood-calorie/ Интересно е, а и блогът на Лагакос е интересен.

Последна редакция: пн, 22 юли 2013, 08:14 от Cioccolata

# 38
  • Мнения: 2 677
Cioccolata, благодаря за новата тема   bouquet

# 39
  • SA
  • Мнения: 3 196
Шоки, да, пише , че тя пиела всеки ден допьлнителни масла ( освен храната), за да постига кетоза. За мен случаят й е много интересен , понеже показва как когато мозькьт не може да използва глюкозата за гориво ( заради вроден дефект), то той спокойно може да функционира и да се развива без нея, щом има налични кетони.
Отивам да чета статията за калорията.  Simple Smile

# 40
  • Мнения: 3 576
Привет отново от мен!  Hug
Не писах в предишната тема, но ви следях редовно.
При мен се оформи един дълъг застой - над месец и затова в момента експериментирам с мазен фаст, днес ще ми е 3-ти ден.

Не мога да си обясня защо така се получи - нито на кг свалих, нито на обиколки, а си ядях съвсем нормално...
Калории не съм броила, но по груби сметки не би трябвало да са повече от 1600-1800 на ден.
Ям 2 пъти на ден обяд и вечеря, храната ми е сравнително еднообразна, но за сметка на това вкусна: пържоли, ребра, мляно месо, салата и яйца, много малко млечни - мляко в кафето, сирене в салатат и по малко масълце и кашкавал. Да съм си позволявала чаша вино от време на време.

Сега като приключа фаста, който на всичкото отгоре ми съвпадна със задържане на вода и тръгнах от повече кг от нормалното, ще почна да записвам храната и да смятам, за да видя къде греша.
Ама цял месец без прогрес, не се издържа  ooooh!

# 41
  • Мнения: 23
Аз сравнително от скоро се храня по този начин. Имаше в началото период на свикване, просто защото по навик посягах към забранените храни, но може би вече 10 дни съм напълно режимна.
Вчера на обяд се изкуших и хапнах едно прясно изпечено земелче(топличко) и какво да ви кажа от следобяд като започна едно подуване, едни газове, направоооооо Rolling Eyes   . но поне разбрах, хляб под никакви форми  Laughing
Много благодаря за всичко което пишете и споделяте, и не си мислете, че е безполезно да образовате хората от другите теми, аз дойдох при вас след включването на Cioccolata в темата за Сиофор  Hug

# 42
  • София
  • Мнения: 10 858
Добро утро сладурки  Hug

Колко много сте писали! Връщам се да чета  Heart Eyes
Шок, благодаря за новата (усъвършенствана) тема   bouquet

Nadia79, ще очаквам с нетърпение резултатите ти от мазния фаст. Моите от не пълен ден (цял ден масло и вечерта 3 яйца) дадоха добър резултат - 400гр на другия ден, които се задържаха като минус.

# 43
  • София
  • Мнения: 2 995
Добро утро и благодаря за новата тема!
Опалянките от тази сутрин наместо запис. Вече много ги харесваме вкъщи Simple Smile
Скрит текст:

(Съжалявам за лошата снимка, щракнах ги с телефона)

# 44
  • Мнения: 6
И аз ще чета за калорията,мерси много  Hug

Наде,какво хапваш през фаста ?
За смятането на калории,отдавна съм се отказала,дори си мисля,че хапвам доста ,но положителните промени на мазнините в тялото ми Simple Smile,ми показват,че съм на прав път.

Не знаех,че семената спадат в сивата зона. Аз почти всекидневно хапвам слънчоглед,суров.  Confused

Общи условия

Активация на акаунт