Намерих тази рецепта в gbg.bg:
Лимонов пай
интернационална кухня, десерти
ПОРЦИИ: 12
ПРОДУКТИ:
За тестото:
150 гр. брашно
щипка сол
75 гр. масло
30 гр. захар
1 яйце
20 гр. бадемово брашно
настъргана кора от лимон или ванилия
За крема:
80 гр. Масло
160 гр. Захар
сок от 4 лимона
кора от един лимон
4 яйца
ПРИГОТВЯНЕ:
За тестото:
Разбъркайте брашното, захарта, солта, бадемовото брашно, после в центъра прибавете нарязаното на кубчета масло, яйцето и кората от лимон. Размесете добре и сложете на хладно, покрито с кърпа. Затоплете фурната на 200 С. Разстелете тестото във форма с диаметър 35 см. Набодете с вилица и след като е престояло на хладно поне 10 мин го служете във фурната за 15 минути. Извадете докато е още бяло
За крема:
В една тенджера сложете мекото масло, захарта, яйцата, сокът от лимоните и настърганата кора от единия. Разбъркайте и оставете на много слаб огън за около 10 минути без да преставате да бъркате. При поява на първите мехурчета отдръпнете от огъня и натопете тенджерата в студена вода, за да спрете варенето. След като се охлади крема, изсипете върху блата и поръсете с пудра захар.
изглежда ми добра рецепта, но се притеснявам дали няма да се пресекат яйцата с лимоновия сок?
И се чудя, за крема, яйцата как и колко трябва да са разбъркани, дали да са разбити с тел, с вилица, или съвсем малко с миксер? Благодаря предварително!