Коледа 2013 - тема 2

  • 55 442
  • 756
  •   1
Отговори
# 720
  • Мнения: 1 428
lulumba ,petia_tag
, catty m,mims11 ,благодаря ви момичета! Ще се радвам да ви харесат! У дома ги пека по два пъти на седмица..., не че ядем толкова сирене, но ми харесва да имам в чантата си от тях, когато прегладнея или пътувам.

catty m, ако имаш кафемелачка, можеш да завъртиш там овесените ядки.Не е необходимо да се получава брашно, трябва да се забелязват цели ядки и по-едри частици. Ако не можеш да смелиш, по-добре е да ползваш фини овесени ядки или, ако можеш да си намериш овесено брашно, сложи  половината количество брашно, половината овесени ядки. Пшеничното е отделно.Можеш да замесиш тестото с ръце. Претривай маслото с брашнената смес, докато се приеме и стане еднородна трошлива смес. После полей горещата вода и обедини на топка. След като се добави водата, която съм посочила и се замеси, евентуално се добавя още отново гореща вода. На малки порции.Тестото е леко твърдо, но се разточва удобно.

Ето още нещо много вкусно! Докато украсяваме бисквитки, някои искат да похапват нещо вкусно....

Меки тиквени бисквити с джинджифил-меласа пълнеж

# 721
  • Мнения: 1 080
Бианка, да не си надничала в килера ми  Laughing имам 8 тикви и днес ще пека тиква  Party

# 722
  • Мнения: 114
Тази година и аз ще правя Щолен за Коледа. Вече направих две тренировки, които бяха изядени твърде бързо! Grinning Ето го вторият:



# 723
  • Sofia
  • Мнения: 155
И аз в събота направих щолените на Джема. Направих 1/3 доза. Оформих го на 4 малки щоленчета. Станаха много хубави и мекички. Прибрах ги в хладилника да отлежават. Единственият проблем, който имах е, че ми се разляха малко. Не е страшно, но все пак...

Та, ако на някой му хрумне по неясна причина да разтопява маслото и така да го използва - става, но се разливат малко повече Joy

# 724
  • гр.Русе
  • Мнения: 52
 Направих и аз тази събота щолените, и ако знаете как се изложих за първи път с тях.Така ги препекох отдолу много ме е яд.Сега съм с нова фурна и уж вече и свикнах ама ...... голям провал Cry.

# 725
  • Мнения: 1 210
Floran, колко големички са твойте 4 щолена от 1/3 доза?
И аз довечера се каня да забърквам щолените. Купих от тези алуминиевите правоъгълни форми и смятам да пека в тях за да не се разливат. Формите са с размер 22/11см и се чудя от 1/2 доза дали ще се получат поне три щолена с такива размери?  newsm78

# 726
  • Мнения: 5 418
Благодаря, явно ще го разфасовам.   bouquet От два месеца ми е заел фризера, да го пазя за Коледа. Представях си как го сервирам цял и всички ахват. Майка ми обаче има една тенджера като казан, може да пробвам дали ще се събере там.

ще си позволя да ти дам рецепта  от която няма да  се разочароваш - плънка от ориз и дреболиите на петела, разбира се с лук, магданоз и подправки(черен пипер, кимион). Задушена до полу-сваряване на ориза. Кисело зеле нарязано, добре изцедено от течноста, и обилно напоено с олио . Дълбока тава - от долу - нещо изолиращо( примерно капачки от буркани), после - фолио - постлано така, че да се завие след това отгоре като пакет. Прави се подложка от киселото зеле, поставя се птицата - осолена леко, със запълнена вътрешност от плънката и надлежно зашита. И отгоре - отново обилно и плътно затрупана с киселото зеле - изцедено много добре ( на-добре мъжки ръце да го цедят) и напоено с олиото. Да се вижда само купчина зеле - такъв трябва да  видът на задушената птица. После много плътно се обвива с фолио - долното се захлупва с горен лист, за да се задуши добре. Майка ми го мяташе във фурната около 1-2 часа през ноща, на не много силна фурна - като заври да не  е повече от 180 градуса. Пече се 4-4,5 часа до готовност - може накрая да се отвие и да се боцне месцето дали се отделя от кокала. Ако има нужда - се продължава печенето. Но повече от 4,5 часа мисля, не е нужно - за това време става мозък. Ако имате фурна която се запечатва - както е по селата - тогава резултатът е феноменален. Израстнала съм с това ястие - правеха го от пуйка баба ми и дядо ми, печеше се в селската фурна. После майка го пограждани и го мяташе във фурната у нас в специално изработена за целта тава. Пак е много вкусно. Ароматът който се носи сутрин от кухнята когато през нощта се е приготвяло това ястие е.... сам по себе си празник!

# 727
  • София
  • Мнения: 2 521
Floran, колко големички са твойте 4 щолена от 1/3 доза?
И аз довечера се каня да забърквам щолените. Купих от тези алуминиевите правоъгълни форми и смятам да пека в тях за да не се разливат. Формите са с размер 22/11см и се чудя от 1/2 доза дали ще се получат поне три щолена с такива размери?  newsm78

Да. Виж моите снимки малко по-назад, в 3 стъклени форми съм ги пекла с такива размери са.

# 728
  • Мнения: 308
Благодаря, явно ще го разфасовам.   bouquet От два месеца ми е заел фризера, да го пазя за Коледа. Представях си как го сервирам цял и всички ахват. Майка ми обаче има една тенджера като казан, може да пробвам дали ще се събере там.

ще си позволя да ти дам рецепта  от която няма да  се разочароваш - плънка от ориз и дреболиите на петела, разбира се с лук, магданоз и подправки(черен пипер, кимион). Задушена до полу-сваряване на ориза. Кисело зеле нарязано, добре изцедено от течноста, и обилно напоено с олио . Дълбока тава - от долу - нещо изолиращо( примерно капачки от буркани), после - фолио - постлано така, че да се завие след това отгоре като пакет. Прави се подложка от киселото зеле, поставя се птицата - осолена леко, със запълнена вътрешност от плънката и надлежно зашита. И отгоре - отново обилно и плътно затрупана с киселото зеле - изцедено много добре ( на-добре мъжки ръце да го цедят) и напоено с олиото. Да се вижда само купчина зеле - такъв трябва да  видът на задушената птица. После много плътно се обвива с фолио - долното се захлупва с горен лист, за да се задуши добре. Майка ми го мяташе във фурната около 1-2 часа през ноща, на не много силна фурна - като заври да не  е повече от 180 градуса. Пече се 4-4,5 часа до готовност - може накрая да се отвие и да се боцне месцето дали се отделя от кокала. Ако има нужда - се продължава печенето. Но повече от 4,5 часа мисля, не е нужно - за това време става мозък. Ако имате фурна която се запечатва - както е по селата - тогава резултатът е феноменален. Израстнала съм с това ястие - правеха го от пуйка баба ми и дядо ми, печеше се в селската фурна. После майка го пограждани и го мяташе във фурната у нас в специално изработена за целта тава. Пак е много вкусно. Ароматът който се носи сутрин от кухнята когато през нощта се е приготвяло това ястие е.... сам по себе си празник!
    Страхотна рецепта,извадих си я !Благодаря!  bouquet

# 729
  • София
  • Мнения: 2 521
Благодаря, явно ще го разфасовам.   bouquet От два месеца ми е заел фризера, да го пазя за Коледа. Представях си как го сервирам цял и всички ахват. Майка ми обаче има една тенджера като казан, може да пробвам дали ще се събере там.

ще си позволя да ти дам рецепта  от която няма да  се разочароваш - плънка от ориз и дреболиите на петела, разбира се с лук, магданоз и подправки(черен пипер, кимион). Задушена до полу-сваряване на ориза. Кисело зеле нарязано, добре изцедено от течноста, и обилно напоено с олио . Дълбока тава - от долу - нещо изолиращо( примерно капачки от буркани), после - фолио - постлано така, че да се завие след това отгоре като пакет. Прави се подложка от киселото зеле, поставя се птицата - осолена леко, със запълнена вътрешност от плънката и надлежно зашита. И отгоре - отново обилно и плътно затрупана с киселото зеле - изцедено много добре ( на-добре мъжки ръце да го цедят) и напоено с олиото. Да се вижда само купчина зеле - такъв трябва да  видът на задушената птица. После много плътно се обвива с фолио - долното се захлупва с горен лист, за да се задуши добре. Майка ми го мяташе във фурната около 1-2 часа през ноща, на не много силна фурна - като заври да не  е повече от 180 градуса. Пече се 4-4,5 часа до готовност - може накрая да се отвие и да се боцне месцето дали се отделя от кокала. Ако има нужда - се продължава печенето. Но повече от 4,5 часа мисля, не е нужно - за това време става мозък. Ако имате фурна която се запечатва - както е по селата - тогава резултатът е феноменален. Израстнала съм с това ястие - правеха го от пуйка баба ми и дядо ми, печеше се в селската фурна. После майка го пограждани и го мяташе във фурната у нас в специално изработена за целта тава. Пак е много вкусно. Ароматът който се носи сутрин от кухнята когато през нощта се е приготвяло това ястие е.... сам по себе си празник!

Звучи добре на теория, но кисело зеле /и въобще кисело/ в допир с алуминиево фолио дава лоши реакции и не е добре да се прави.
Веднъж само бях закрила тава с кисело зеле с ал. фолио и там където се е допирало до зеле имаше дупчици.

# 730
  • Мнения: 5 418
Навремето баба ми го завиваше с оризова хартия ( тази на която сега печем сладките) - става без проблем. Аз лично ползвам фолио - ако е качествено не изгаря. На пазара има много никлокачесвени фолиа - за жалост...

# 731
  • Мнения: 1 210
Floran, колко големички са твойте 4 щолена от 1/3 доза?
И аз довечера се каня да забърквам щолените. Купих от тези алуминиевите правоъгълни форми и смятам да пека в тях за да не се разливат. Формите са с размер 22/11см и се чудя от 1/2 доза дали ще се получат поне три щолена с такива размери?  newsm78

Да. Виж моите снимки малко по-назад, в 3 стъклени форми съм ги пекла с такива размери са.
alpha_beta, много благодаря за уточнението   bouquet сега вече мога да бъркам смело  Mr. Green

# 732
  • Sofia
  • Мнения: 155
Simple Smile Вече са отговорили. Моите са по-малки и по-плоски, но са от 1/3 доза Simple Smile

# 733
  • Мнения: 11 830
Снежковците с котешки езичета на Люси - http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2012/12/blog-post_21.html

# 734
  • Мнения: 308
Много идейно!Мога да направя за в училище на дъщеря ми, че ще празнуват в клас и всяко дете ще носи домашен сладкиш, при приготвянето на който е взело участие и самото дете.

Общи условия

Активация на акаунт