АГНЕШКО за Великден

  • 6 064
  • 24
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 10 441
Аз хравих миналата година роле от агнешко, хареса ни. Пусто, не помня рецептата от къде и от кого е точно, но е явно от този форум, даже с емотиконките съм си я сейвнала. Тази година пак мисля да го правя, но с повече зеленилки вътре.
Скрит текст:
АГНЕШКО РОЛЕ

Половин агнешки кош
1 агнешка плешка
По едно малко парче черен дроб и бъбрек
1 връзка пресен джоджен
1 връзка магданоз
1 връзка пресен лук
сол, черен и червен пипер

Отделяте внимателно местото от плешката и го постилате. Ако имате дупки, запълвате с друго парче месо, предварително разплескано с чука. Отгоре редите: листата джоджен и магданоз, след това слагате нарязаните на ситно мръвчици от плешката, пак редите зелените подправки, слагате и лука. Солите редовете + пиперите. Пак мръвки, пак подправки, най-отгоре накълцаните дроб и бъбрек и пак джоджен и магданоз. Завивате внимателно. Хубаво е да има някой да ви помага, иначе е трудно. Аз бях сама и малко ми се поразпадна от едната страна   Стягате с нещо дебело, не конец, да не ви се вреже в местото, аз използвах ширит   След това завивате стегнато с фолио и слагате в тавичка, в която слагате мъничко олио и повече водичка. Печете на не повече от 150 градуса, за вентилатор по-малко и оставяте поне 4-5 часа. Доливате вода ако се наложи, но малко, просто да не загаря сосчето на дъното, защото ще ви трябва за соса, който правите като запържите една лъжица брашно, доливате една чаша бяло вино и мазнинката от печеното. Отвивате и режете на резени, поливате със соса. За гарнитура сложих дроб-сарма, но става с всичко друго подходящо. Става много красиво и е невероятно вкусно.   

# 16
# 17
  • Мнения: 0
Много ми е актуална точно тази тема в момента. Живеем извън БГ. Купила съм замразено агнешко бутче /горна част - около 1,200 кг/. Специално купих 2 броя - едно за проба и едно за празника. Първото направих точно по горната рецепта, но в гърне. Резултата беше плачевен. Много бих се радвала на рецепти за приготвяне на по-сухата част от месото - нещо с гъби, сметана.... идея си нямам точно какво. Отворена съм за всякакви предложения.
Какво гърне бе мила! Правите разрез надлъжно на бутчето,обмазвате го със сол,черен и червен пипер и го пълните със смес от: агнешки дреболии/бъбречета, чревца,момици,гъбки,пресен лук и подправки по вкус+бабина душица или джоджен.Задушавате пълнежа предварително в тиган! Ако не се хване в разреза, остатъкът изсипвате в тавата за печене. Зашивате или защипвате бутчето и го настанявате в тавата /най-добре върху лозови пръчки/може е без тях!/. Наливате примерно 1-2 см.топла вода в тавата, завивате я хубаво с алу-фолио и мятате във фурната. Печете на 170/180 градуса/и от фурната зависи -да се познава!/  поне 1,5-2 часа/това време пък зависи от големината на бутчето/. Махате фолиото след като сте включили фурната само на горно, държите още 15-20 минути за тен и препечена коричка/може и да го обърнете по някое време/ и изваждате. Вариант-в последните минути слагате в соса много нарязан пресен лук. и доливате гореща вода ако е нужно.Поставяте в празнично блюдо бутчето и соса отделно в купа и на масата. Вижда се от сътрапезниците, после се връща в кухнята за нарязване и сервиране на домочадието/гостите!

# 18
  • Мнения: 84
агнешки дреболии/бъбречета, чревца,момици,бабина душица - трудно се намират извън BG

# 19
  • София
  • Мнения: 5 606
Аз също правя агнешкото най-често така и нямам провал до сега:
Разтопявам пакет масло на котлона, слагам вътре 2 ч.л. червен пипер, малко черен пипер /в зависимост от вкуса, който искате/, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. чубрица и 1 ч.л. розмарин. Правя по няколко малки разреза на месото, намазвам обилно със сместа, сипвам 1 пръст бира и 2 пръста вода, завивам във фолио и пека в началото за около 40-45 мин. на 180 градуса на вентилатор, и след това за още минимум 2,5 часа на 140 градуса. Накрая запичам за 10 минути без фолио.
Но виж дроб-сърмата ми е тъмна Индия. Така че заменям сготвено агнешко бутче за дроб-сърма  Mr. Green

# 20
  • Мнения: 261
От няколко години пека агнешкото  на порции и в плик за печене. Винаги става много крехко.

# 21
  • София
  • Мнения: 27
Аз правя агнешкото от години по тази рецепта (взела съм я от нета, но не си спомням автора, така че ако някой я познае да каже  Simple Smile:
около 1.5 кг  нарязано на порции агнешко месо - става с бут, а може и с нарязана на парчета плешка. Прави се кашичка с гъстотата на боза от 3 чаени лъжици мащерка (ако не обичате вкуса на мащерката може да я намалите до 1 лъжичка), по 1 супена лъжица червен и бял пипер, 5 супени лъжици брашно и добавяте олио да стане с гъстотата на боза.
С тази смес намазвате отвсякъде парчетата месо и слагате в по-дълбока тава (ако остане от сместа я изсипвате в тавата. Наливате прясно мляко да покрие месото. Завивате с фолио и слагате в загрята на 250 С фурна и печете половин час, след което намалявате на 200 С и още два часа. Месото става мозък.

Весели празници! 

# 22
  • Мнения: 2 013
http://jenatadnes.com/bg/rubrics/74-rubs/1933-articles.html

Четири бързи рецепти с агнешко. С грах, с магданоз, с пресен лук и с бакла.

# 23
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
Аз току що го сложих. Направих си - лук 2 стръка , чесън  стръка, магданоз и джоджен, олио, червен пипер, черен пипер и сол.Обтривам хубаво, пъхам и в дупки в месото, отстрани картофи- пресни или стари.Покривам плътно с фолио и на бавен огън 150-160 поне 3 часа. Махаш фолиото и запичаш, ако го обичоте загореличко.
Наистина най-важно е бавно и дълто печене. Grinning

# 24
  • София
  • Мнения: 9 517
Натривам хубаво агнешкото със сол, черен пипер и червен пипер, режа картофи на по-дебели парченца, отколкото за пържени картофи, и тях ги омесвам с червен, черен пипер и сол, слагам в тава, слагам масло около едно малко пакетче и малко вода - около една чаша водна, тавата покривам плътно с фолио и пека във фурна с вентилатор на около 200 градуса за около 2 ч. и половина, накрая махам фолиото и запичам леко. Става божествено  Peace

Общи условия

Активация на акаунт