Съвет за консервиране на круши

  • 6 786
  • 10
  •   1
Отговори
  • Варна, Пловдив
  • Мнения: 1 085
Здравейте, имам към 5кг круши петровки, очакват се още тази седмица, но не знам какво да ги направя. За стерилизация на компоти нямам възможност. Остава варианта за сладко, конфитюр или нещо подобно. Моля за предложения  Praynig

# 1
  • Мнения: 25 742
Баба ми правеше сладко от цели круши петровки, както са с дръжките. Изрязваше внимателно "дупето" и семките на крушките, като внимаваше плодът да остане цял, и след това ги пускаше във врящия сироп.
Но точни пропорции не мога да ти кажа, не ги знам. Можеш да пробваш с тези от друг вид сладко. То няма много разлика в съотношението вода-захар.

# 2
  • Мнения: 9 129
аз от миналата година ползвам на д-р Йоткер компот фикса (kompott Fix)  за дребни количества плодове, за които не си струва пълнене на казани на село, малкия от които събира 12 буркана и стерилизация.
Този фикс се  разтваря във вода, която се кипва, прибавят се плодовете и после се разлива в бурканите, като заврат и те (май 5 мин. трябваше да ври с плода) се разсипва в бурканчета, затварят се и обръщат с капачката надолу. 1 пакет компот фикс е за 4 кг плодове.
Консервантите са калиев сорбат и натриев бензоат - и двата добре познати от едно време в консервирането.

И на сладко бих ги направила с гелфикса на д-ра. Ползвам оранжевия пакет 2/1, тъкмо ни идва на сладост, няма изваряване с часове, не са ни отровни сладки- по-едрите плодове (круши, праскови, кайсии) ги режа на ситно).  Само дюли не смея да пробвам с него, че са твърди.

# 3
  • Мнения: 25 742
 пеп-4o, обясни по-подробно как се ползва фиксът за компоти, че нещо не ми стана ясно. Бурканите варят ли се или не се варят? Подсладител слага ли се, или има в самия фикс? Ако да, какъв е - захар или нещо друго?  newsm78

# 4
  • Мнения: 9 129
няма подсладител, само консервант е. Захар слагам на вкус, зависи и плода какъв е и колко плод, аз ги правя за нектари тези компоти и слагам на 4-5 кг плод ок 400 г захар.
Завира водата с него и захарта, прибавя се плода, ври 5 мин и се налива горещ в бурканите.
Запечатват се и обръщат на капачка, да стоят поне 10 мин

# 5
  • Мнения: 25 742
Благодаря, вече ми стана ясно.  Simple Smile
А дали няма опасност да бомбират бурканите? Или консервантът предпазва от това?

# 6
  • Мнения: 9 129
предпазва, моите издържаха лятото в стаичката на етажа (знаеш блока какъв е) до октомври  ги бях направила на нектари вече.

# 7
  • Мнения: 14 502


И на сладко бих ги направила с гелфикса на д-ра. Ползвам оранжевия пакет 2/1, тъкмо ни идва на сладост, няма изваряване с часове, не са ни отровни сладки- по-едрите плодове (круши, праскови, кайсии) ги режа на ситно).  Само дюли не смея да пробвам с него, че са твърди.

И дюли стават, вкъщи е много на почит сладкото от дюли и откакто го има този фикс всяка година правим сладко от дюли с него Peace

# 8
  • Мнения: 9 129
ще взема да пробвам тази година, като им дойде времето, щом става. Благодаря ти   bouquet

# 9
  • Мнения: 135
Искам да попитам за компот фикса - не е ли малко 1,5 л. вода? Ако се сложи повече дали консервирането ще бъде качествено? Аз слагам около половин буркан плод и доливам с вода. Има компоти, на които само се изпива сока - мисля си с 1,5 л. вода на 4 кг. плод да не станат плуващи плодчета newsm78

# 10
  • Мнения: 9 129
доста е, намали количеството плод, но общо да получиш крайното  число - около 5.5 кг. Плодовете на компотите и у нас рядко се ядат, освен ако не ги пасирам на нектар.

Общи условия

Активация на акаунт