Захранване на бебето – кога, как, с какво?

  • 223 076
  • 2 143
  •   1
Отговори
# 2 010
  • Мнения: 4 859
Бебето, доколкото виждам от лентичката, е на 5 месеца.Рано е за заместено хранене.До годинка преобладаващата част от менюто трябва да е АМ/кърма,другото може да  е за опитване,запознаване с различни вкусове,изключване на алергии и т.н.Повече от 100 гр.пюре (разбира се след постепенното захранвания с дадения продукт) не бих дала,за да може после да си поеме и част от порцията мляко.
За нашата педиатърка заместено хранене беше при достигане на едно средно бурканче пюре (мисля ,че 190 грама).Много зависи и от самото бебенце-някои предпочитат пюретата,други си ги хапват без това да влияе на консумацията  на мляко.
Моето бебе не харесваше АМ и го прибавях във всички пюрета,които не съдръжат месо.
Мнението ми е ,че няма за къде да се бърза със заместване,цял живот малките  ще ядат 'твърда храна'.Но все пак се води и от детенцето Simple Smile

# 2 011
  • Варна
  • Мнения: 25 286
Бебето, доколкото виждам от лентичката, е на 5 месеца.Рано е за заместено хранене.До годинка преобладаващата част от менюто трябва да е АМ/кърма,другото може да  е за опитване,запознаване с различни вкусове,изключване на алергии и т.н.Повече от 100 гр.пюре (разбира се след постепенното захранвания с дадения продукт) не бих дала,за да може после да си поеме и част от порцията мляко.
Точно така. На 5 месечно да му се замести хранене е абсурдно.

# 2 012
  • София
  • Мнения: 1 369
Давам й по 90 гр, изяжда си ги с кеф, и аз не мисля да замествам, но ако видя, че мрънка за още, няма да я ограничавам, най-много да добавям АМ или кърма в пюрето.

# 2 013
  • Мнения: 2 511
Бебето ми е на 8 месеца и имаме вече 2 заместени хранения - обяд със зеленчуково или месно пюре и следобед с каша и малко плодово пюре, като и в двете заместени хранения има адаптирано мляко. Все още не съм давала масло, сирене, извара, глутен. Мисля да започна първо с малко масло в зеленчуковите манджи и по малко извара в плодовите пюренца и каши. Глутенът мисля да го отложа за около 9 месеца навършени и бях чела някъде из форума, че е хубаво най-напред да дам някаква глутенова каша, а после вече може сухари в попара или каквото там глутеново реша.
Мислите ли, че е рано на 9 месеца да се въвежда глутен и откъде мога да намеря бебешки безглутенови сухари. В био магазините има, но дали стават за бебета?

# 2 014
  • Мнения: 4 859
Глутен се въвежда след 7-ми месец.Започни постепенно с каши,съдържащи по-малко глутен -овесена,ръжена,ечемичен, от просо и т.н. и след това въведи пшенична.Глутен се дава един месец без прекъсване ,за да си сигурна ,че нямате проблеми.
Само не разбрах защо са ти безглутенови сухари, нали искаш да го въвеждаш?

# 2 015
  • Мнения: 2 511
Глутен се въвежда след 7-ми месец.Започни постепенно с каши,съдържащи по-малко глутен -овесена,ръжена,ечемичен, от просо и т.н. и след това въведи пшенична.Глутен се дава един месец без прекъсване ,за да си сигурна ,че нямате проблеми.
Само не разбрах защо са ти безглутенови сухари, нали искаш да го въвеждаш?

Много благодаря за отговора! Наистина не стана ясно това за сухарите. Имах предвид ако реша преди навършване на 9-ия месец да давам по малко попара на закуска с какви сухари да я направя? Или да си давам АМ и хич да не я мисля тази закуска?  Grinning

# 2 016
  • Мнения: 4 859
Ти най-добре си знаеш детенцето.Някои дечица пият рано АМ и после си ядат закуската,според мен изчакай да въведеш глутена.
На попарата 'най-ценното' са сиренцето и маслото.Има безглутенови макарони-ориз ,царевица, елда (в Била съм виждала )-тях може да ги комбинираш с масло и сирене.

# 2 017
  • Мнения: 2 511
Ти най-добре си знаеш детенцето.Някои дечица пият рано АМ и после си ядат закуската,според мен изчакай да въведеш глутена.
На попарата 'най-ценното' са сиренцето и маслото.Има безглутенови макарони-ориз ,царевица, елда (в Била съм виждала )-тях може да ги комбинираш с масло и сирене.

Ооооо, да, това с макароните е супер, как не се сетих, много ти благодаря още веднъж!  Hug

# 2 018
  • Мнения: 10 664
Ти най-добре си знаеш детенцето.Някои дечица пият рано АМ и после си ядат закуската,според мен изчакай да въведеш глутена.
На попарата 'най-ценното' са сиренцето и маслото.Има безглутенови макарони-ориз ,царевица, елда (в Била съм виждала )-тях може да ги комбинираш с масло и сирене.

Ооооо, да, това с макароните е супер, как не се сетих, много ти благодаря още веднъж!  Hug
Разбира се, ако прояде макарони. Моето до след годинката не вкуси кус-куса, пък какво останало за макароните - изглеждаха му като нещо странно. После кус-кус всяка сутрин ни беше предпочитанието. Но, до тогава карахме на попара редувана с глутенова каша или плодово пюре с мюсли за втора закуска. Можеш да въведеш глутена и с плодово пюре.
И аз преди си мислех, че "ценното" в попарата са сиренето и маслото, но след време стигнах до заключението, че хляба е също много ценна съставка за стомаха - регулира производството на стомашно-кисел сок, следователно, цялата химия на попарата е "ценна". Ако детето ти свикне на попара, после ще ти е по-лесно и за супите.

# 2 019
  • Мнения: 4 859
Дъщеря ми мразеше попара,а обожаваше супи .Децата са различни.Дали ще е накиснатият хляб от попарата,или макарони,кус кус, юфка -пак е същото,пак е въглехидрат.
Не е незаменима като 'едно време',може да е част от разнообразното хранене,но в никакъв случай не е задължителна и определяща за здравословното хранене на бебето.

# 2 020
  • Мнения: 10 664
Ми, не е същото само супа в стомаха, като супа с хляб в стомаха. Хляба е важен за регулиране на киселинността в стомаха, друг е въпроса, че сега е модерно да не се яде хляб, заради световната склонност към затлъстяване, но ще се съгласите, че ние нямаме такъв проблем в България, що се отнася до децата - повечето са като щъркели. Така че, хляба от попарата не е за подценяване.  Simple Smile

# 2 021
  • Мнения: 2 988
  Laughing Аминка, и моето дете е като щъркелче. Яде за двама, но си остава слабичък. Какъвто е такъв, важното е да е здрав. Доскоро любимата му закуска беше кисело мляко с овесени ядки и плодове.

# 2 022
  • Мнения: 4 859
Дете под 1 година няма голяма нужда  от хляб,а най-вече от млечни -всички знаем това.
Дъщеря ми яде супа с хляб,но не и попара,връзка между двете няма.И супата ако е гъста ,с картофи,фиде,много месо и застройка ,а не 'гола вода 'си е хранителна и без филията хляб.
Пак казвам, че класическата попара не е незаменима-с какво макароните са по-вредни от хляба?И кое от хляба е талкова  ценно,че да не може да бъде заместено от друг въглехидрат?
Това за огромната нужда от попарата  е наследство от 'комунистическите'времена, все повече лекари я отричат.В други държави дори не са чували за такава храна.
Не се заяждам,споделям неща казани ми от гастро-ентеролог ,и изобщо не съм против хляба,особено ако е домашен.

# 2 023
  • Варна
  • Мнения: 25 286
Подкрепям изцяло последния пост. Моят син не е ял попара изобщо, ядеше каши. Макарони, кус-кус и подобни също прояде късно. Зърнените храни са важни, но не задължително под формата на попара.

# 2 024
  • Мнения: 10 664
Дъщеря ми яде супа с хляб,но не и попара,връзка между двете няма.
hahaha Не знам, аз ли не "улавям" връзката...
Цитат
Пак казвам, че класическата попара не е незаменима-с какво макароните са по-вредни от хляба?И кое от хляба е талкова  ценно,че да не може да бъде заместено от друг въглехидрат?
Направо си мисля, че се заяждаш. Никъде никой не е казал, че макароните са вредни!  Shocked Три пъти написах защо хляба от попарата (това е топика) не е за подценяване, ама ако предпочиташ да се заяждаш, недей да четеш какво пиша, Лейди, няма да ти се обидя. Гастро-ентеролога сигурно ти е обяснил и за пептините, тогава...

Общи условия

Активация на акаунт