hjkl;, за К2 аз знам същото, което Камелот е написала. Аз лично предпочитам добавките, защото яйцата не са ми само от свободни кокошки, маслото не съм сигурна също от какво мляко е (предполагам, че все пак кравите са пасли трева, но знам ли), твърди сирена почти не ям, гъши дроб не съм близвала дори.
Магнезиевия цитрат го поръчвам от Айхърб (този: http://www.iherb.com/Now-Foods-Magnesium-Citrate-200-mg-250-Tabl … ;sr=null&ic=4), но може да се вземе друг размер опаковка или на друг производител. В България се продава магнезий диаспорал, който е точно цитрат, обаче при всички положения излиза по-скъпо. Също продуктите на Нау Фудс могат да се намерят и у нас, но отново със значителна надценка.
Дозата на магнезия е 300 - 400 мг на ден, като при наличие на проблеми, говорещи за недостиг (примерно мигрена, крампи, безсъние, бъбречни камъни) или при прием на по-високи дози вит. Д, е препоръчително дори да е по-висока дозата. Ориентировъчно казват, че магнезият трябва да се приема на няколко дози през деня, а не накуп, за да се избегне лаксативният ефект. И приеманото количество се увеличава, докато не се стигне до диарични симптоми - тогава намаляваме до доза, на която не получаваме диария. Така виждаме коя е необходимата в момента доза. След няколко седмици или примерно 1-2 месеца може да се наложи да се намали още дозата магнезий, когато се попълнят запасите в организма.
Не се препоръчва магнезиев оксид, а за съжаление той е най-евтината и най-често използвана форма в масовите магнезиеви добавки. Т.е. оксидът не се препоръчва, ако целим повишаване на запасите от магнезий в организма, но върши чудесна работа като разхлабващо средство, неводещо до привикване. А иначе се препоръчват цитрат, оротат (Магнерот, но и той излиза доста скъп с оглед на ниската доза), малат, глицинат. Аспартата (Магнерич) някои автори не го препоръчват, защото съдържа аспартова киселина, която пък можела да бъде невротоксична.
kermit, за вит. Д Камелот е обяснила. Аз ще допълня, че различните автори са на различни мнения какво ниво трябва да се гони - някои смятат, че 40 нг/мл е достатъчно. Но повечето препоръчват достигане на минимум 50 нг/мл за оптимално здраве.
Към Вигантола аз имам големи резерви - по същите причини, както и преди: неточността при дозиране. Напоследък реших да сменя малко капсулите, които ползвам, с Вигантол и забелязвам, че абсолютно е невъзможно да се дозира точно. Отначало капе много силно, но много бързо започва да капе все по-малко, а колкото повече намалява количеството, толкова по-мънички са капките. Така на мен ориентир ми е мазното петно във водата, в която го капя (после нея я пия заедно с храна). Но това категорично не ми дава увереността, че контролирам дозата. Затова за мен Вигантолът не е добър избор, но при липса на друго, и той става.
Калций аз мисля, че не е нужно да се приема на добавки, дори някои учени вече напълно го отричат в тази форма (на добавки). Ако човек яде млечни, това е напълно достатъчно. Ако избягва млечните, пак има начин за набавяне на калций - рибни консерви - тогава се ядат и костите (аз няколко пъти съм купувала консерва от сьомга и костите бяха омекнали напълно достатъчно), печени и счукани яйчени черупки, бульони от кокали. Растителните източници на калций не са много надеждни (напр. сусамът) заради високото съдържание на фитинова киселина в тях, която се свързва с минералите и пречи на усвояването им.
А калий може да се набавя и от растителните храни, напр. авокадото е много богато, но по принцип зеленчуците и плодовете си имат калий. Може също от месото - всъщност дори месото е най-богатият източник на калий. Обаче трикът е да се уловят и консумират соковете на месото, защото при готвене калият се отделя в тях. Това вече е малко трудно. Ако месото се вари, може да се изпие течността. Но ако например се пече, не знам как да се запазят тези сокове. А друг начин за набавяне на калий са различните видове диетична сол - Losalt и подобни. Те имат и калиев, и натриев хлорид.