Давате ли зехтин?

  • 5 136
  • 62
  •   1
Отговори
  • Мнения: 27 524
Днес бяхме при едно ново педи,което доста ми допада!Та ме посъветва всеки ден,в зеленчуковото пюре, да слагам по една струйка зехтин.Понеже съдържа много  полезни мазнини (това е така!).Но в Бг знам,че се слага масълце на бебоците.Аз зехтин определено ще започна да давам.Вие давате ли?

# 1
  • София
  • Мнения: 15 232
Готвила съм и със зехтин, и с масло, и с олио (предпочитам царевично, но ползвам и слънчогледово). Със зехтин като че ли най-малко, защото нямам навик да го ползвам, а и вкусът му не ми допада много. Така че заради моите предпочитания Иво от доста време е лишен от зехтин. Може би ще трябва да се замисля по въпроса.  Embarassed

Ето още една подобна тема:
Масло ,олио или...............

# 2
  • Мнения: 3 537
Много рядко,когато беше по-малък му слагах зехтин в пюрето.Вече му готвя основно със олио и масло.Не сме свикнали със вкуса на зехтина.

# 3
  • Мнения: 27 524
Да,зехтинът си има специфичен вкус,но си е и въпрос на навик.Аз съм свикнала и ми харесва.Но е важно да се знае,че има зехтин за дирекнто ползване (салати и т.н.),има и отделен за топлинна обработка,така че според мен не може да се готви с Extra Virgin.

# 4
  • Мнения: 3 537
Предполагам,че има различни видове зехтин,за готвене и за директна консумация,така е.Хубаво е да се свикне детето да яде със зехтин,но ние все още не сме привикнали със вкуса му и затова си готвим с олио и масло.
Един единствен път сложих на шопска салата зехтин вместо олио и я хвърлих след това,не му тачим вкуса на зехтина и това е Rolling Eyes
Но...който как си е свикнал- така Wink

# 5
  • Бургас
  • Мнения: 10 822
Ами аз приготвих точно такъв-Екстра Върджин студ .пресован за да готвя на бебка,но ако не може ще си го оставя на мен.А какъв да взема за нея?

# 6
  • Мнения: 27 524
Не знам дали не може или просто предлагат втората преса за готвене,понеже е по-евтино.Дали на Екстра Върджин-а се разваля нещо в съставките след топлинна обработка  newsm78

# 7
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
Никога не съм слагала нищо допълнително в пюретата, те са си готови за консумация. А манджите от кухнята сега, предполагам, че ги приготвят със зехтин или олио

# 8
  • Мнения: 1 599
Аз също съм чувала, че е хубаво след 6м. да се прибавя малко зехтин към зеленчуковото пюре. аз също мисля да слагам по малко

# 9
  • Толбухин
  • Мнения: 2 505
Много е полезно,но ние сме на детска кухня а те надали да слагат newsm78

# 10
  • Мнения: 3 537
Гаранция,че готвят с масло и олио само.Защото на някои от супите понякога има изплували парченца масло отгоре след като изстине.

# 11
  • Мнения: 7 837
Все още слагам по малко в готовите зеленчуковите пюрета, които са без добавена мазнина. Иначе готвя само с олио.
Някъде бях чела, че дори зехтина да е специално пригоден са готвене, по-добре да се използва олио.

# 12
  • Мнения: 4 392
Откакто сьм захранила,използвам за пюретата само зехтин PeaceНикога не сьм слагала масло.

# 13
  • София
  • Мнения: 985
Аз също слагах само зехтин, като почнах да й правя пюретата. Аз не слагах масло, защото бяхме с алергия към белтъка на млякото. НО така или иначе знам, че зехтина е полезен. Задължително съм чувала че трябва да се слага по малко мазнина в пюрето, защото има витамини, които се абсорбират по добре в организма с нейна помощ.

# 14
  • Мнения: 1 089
Готвя със зехтин, само в макарони, овесени ядки и пр. слагам масълце Simple Smile

# 15
  • София
  • Мнения: 131
Зеленчуковите пюрета ги правя основно със зехтин, много рядко с масло. Добавям го след като зеленчуците са сварени и пасирани. И според мен всичко е въпрос на навик - Борислав яде еднакво и пюретата приготвени с масло, и тези приготвени със зехтин.

# 16
  • София
  • Мнения: 2 271
Знам, че е полезно, ама като нямам навик да готвя със Зехтин и за малкия не купувам.  Rolling Eyes
Сега ме подсетихте, та ще взема да купя  Hug

# 17
  • Мнения: 5 713
Да, давам. Когато беше бебе добавях в зеленчуковите пюрета от extra virgin-а. Сега готвя с обикновен зехтин. Рядко готвя с олио, а масло слагам в сутришната закуска.

# 18
  • Варна
  • Мнения: 4 969
Готвила съм и със зехтин, и с масло, и с олио (предпочитам царевично, но ползвам и слънчогледово). Със зехтин като че ли най-малко, защото нямам навик да го ползвам, а и вкусът му не ми допада много. Така че заради моите предпочитания Иво от доста време е лишен от зехтин. Може би ще трябва да се замисля по въпроса.  Embarassed


И аз така, хич не ми допада на вкус, та не ползвам зехтин освен за мазане или маски за мен Tired

# 19
  • Мнения: 4 068
Преди седмица пробвах да и дам домашно зеленчуково пюре с мнооого малко зехтин и тя не го хареса. Същото пюре във варианта без зехтин го яде. Така че засега съм приключила с мазнините. Масло още не давам и явно и зехтина се отлага.

# 20
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Да, давам редовно......слагам мазнината винаги, след като манджата е свалена от котлона...Освен зехтин слагам масло краве и от тиквени семки, от сусам и от студено пресован слънчоглед.....до сега рафинирано олио не съм давала

# 21
  • Мнения: 27 524
Днес дадох обичайното пюре от моркови и сложих завидно количетсво зехтин и се излапа с голяма охота.Радвам се за което,ще продължа да давам.

# 22
  • Мнения: 5 299
Готвя главно с олио, и добавям по малко масло. Зехтин не съм използвала.

# 23
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Приготвях у дома зеленчуковите пюрета на детето. След приготвяне, преди или след пасиране капвах по няколко капки зехтин.
После доста време готвех с олио, само на салатите - салатен зехтин - тя ядеше вече от нашата храна минус подправките. Сега пак съм яхнала метлата на здравословното хранене и готвя със зехтин (не е екстра върджин, коя преса - ще те излъжа Mr. Green )

# 24
  • Paradise
  • Мнения: 3 103
готвя или със зехтин, или с краве масло

# 25
  • Мнения: 1 263
Да, ползвам само зехтин - extra virgin. Олио в къщи не се купува  Naughty. Само в попарата на малката слагам мааалко масло.

# 26
  • O.A.E./ Пазарджик
  • Мнения: 2 477
всички световноизвестни готвачи в момента готвят със зехтин и навсякъде се препоръчва. само с това готвя в къщи. не ми прави впечатление вкуса. ако е качествен не е толкова гадно. то зехтина е почти като виното-толкова много видове има и от различните райони е различен. Simple Smile а и вече гледам да не добавям много мазнина.

Последна редакция: ср, 08 мар 2006, 10:07 от mariabutti

# 27
  • София
  • Мнения: 2 958
Готвя му само със зехтин , в салатата също слагам зехтин, а масло само в попарата или  на филия .

# 28
  • Мнения: 649
и аз използвам почти само зехтин, много рядко масло. аз в зеленчуковите пюрета не слагам АМ, а добавям само малко мазнина   chef обаче и нашият зехтин е един вкусен, носят ни го от италия- нали си имаме от там дядо- и направо и върху филия може да се яде  eat

# 29
  • Bristol
  • Мнения: 9 367
Аз готвя по една тукашна книжка и редовно в рецептите им присъства или масло или зехтин. В къщи готвя основно с царевично олио и понякога зехтин. Виж това че екстра върджин не бил подходящ за готвене не го знаех  Thinking аз само такъв имам. Вие какъв ползвате за готвене?

# 30
  • Мнения: 27 524
Не знам със сигурност дали не е подходящ,само знам,че за пържене и готвене,т.е. такъв,който го подлагаш на топлинна обработка,се продав аотделно и е по-евтин.Може да е втора преса и заради разликата в цената,за да не ти излиза скъпо с ЕВ.Но може и да се разрушава нещо при топлинна обработка,не знам и аз точно.

# 31
  • Мнения: 1 737
Добавям зехтина в пюретата, след като ги сготвя, преди да пасирам. Иначе животинските мазнини и холестерол са полезни за развитието на мозъка на бебетата и като му готвя заек и пуйка слагам задължително и сланинките им. До краве масло още не сме стигнали в захранването, но скоро се очертава. Grinning

# 32
  • Мнения: 1 639
Не.
За нейните ястия ползвам краве масло.  Grinning

# 33
  • Мнения: 3 042
Докато не прочетох тук, че може да се дава зехтин на толкова малки деца, не бях давала на синът ми. От тогава като му готвя постна супа му слагам зехтин вместо масло. На месните ястия не му слагам никаква мазнина.
На дъщеря ми  давам зехтин одавна. В  къщи го ползваме като подправка за салатите. Не съм готвила до сега със зехтин.

# 34
  • O.A.E./ Пазарджик
  • Мнения: 2 477
и за нас и за него- само зехтин.

# 35
  • Мнения: 1 645
Пробвах със зехтин, но не му хареса и се отказах.
Олио не съм слагала.
Сега готвя със масло  или рапична мазнина Peace, редувам ги.

# 36
  • Мнения: 6 472
У нас доста се ползва зехтин. От една седмица слагам и в пюрето на бебето. За готвене използвам по- нискокачествен зехтин. За салати и за бебчо extra virgin. Детето си го яде с голям кеф. Масло още не съм давала на бебето.

# 37
  • малкия йеросалим
  • Мнения: 849
аз слагам по 2-3капки зехтин в шишето с ам,защото първите два месеца имахме доста проблеми със акането.сега мама е щастлива защото бебо си върши задължениятя редовно.иначе от години готвя с зехтин.живях известно време в италия и свикнах с вкуса му.сега баба ни праща хубаво зехтинче от там.смятам занапред да и слагам зехтин в храната

# 38
  • Мнения: 6 243
Не знам дали не може или просто предлагат втората преса за готвене,понеже е по-евтино.Дали на Екстра Върджин-а се разваля нещо в съставките след топлинна обработка  newsm78
Не, нищо не му се разваля на Екстра върджина, нито му се снижават качествата, ако се готви с него. В някои случаи - ако се използва за пържене, е възможно да загуби аромата, който е характерен за съответната марка зехтин, но ако се вляга в ястия, там температурата е по -ниска и това не е задължително. Поначало екстра върджин не се ползва за готвене само и единствено заради цената - просто е неизгодно да пържиш цаца, например, със салатен зехтин, който струва в пъти от рибата...Това само за илюстрация.

А конкретно - аз въведох зехтин като първа мазнина със зеленчуковите пюрета на Ирина. Понеже го слагам накрая, аромата се запазва идеално. За нея слагах екстра върджин. В момента тя е близо двегодишна и е на обща храна - за нас готвя с рафинирано слънчогледово олио, така че готвената й храна е с такова. А салатите за цялото семейство, вкл. и за нея, са със зехтин. Отдавна се каня да мина изцяло на зехтин, ама инерцията е страшна работа.

# 39
  • Bristol
  • Мнения: 9 367
Не, нищо не му се разваля на Екстра върджина, нито му се снижават качествата, ако се готви с него. ...
Значи да го ползвам спокойно Mr. Green Според моят вкус на някой манджи не им върви зехтина. Също и таратор със зехтин за мен е  Sick Затова като по-здравословен вариан от слънчогледовото олио съм избрала царевичното Wink Цената на царевичното е между тази на зехтина и слънчогледовото.

# 40
  • Мнения: 140
Готвя със зехтин всичко и за бебка и за нас. Peace

# 41
  • Мнения: 1 446
Правех му пюретата със зехтин или масло , както реша. Сега чат - пат и с олио.

# 42
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Пробвах със зехтин, но не му хареса и се отказах.
Олио не съм слагала.
Сега готвя със масло  или рапична мазнина Peace, редувам ги.


На коя фирма е маслото от рапица, аз също искам, но до сега не съм виждала

# 43
  • Мнения: 1 645
Пробвах със зехтин, но не му хареса и се отказах.
Олио не съм слагала.
Сега готвя със масло  или рапична мазнина Peace, редувам ги.


На коя фирма е маслото от рапица, аз също искам, но до сега не съм виждала

Ами за съжаление май в България не го предлагат.
Доста време го търсих,и след като не го намерих,накарах вуйчо да ми донесе от Австрия.

# 44
  • Мнения: 8 505
Слагах и слагам в манджите и супите зехтин или олио.Масло-само на попарата.

# 45
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Пробвах със зехтин, но не му хареса и се отказах.
Олио не съм слагала.
Сега готвя със масло  или рапична мазнина Peace, редувам ги.


На коя фирма е маслото от рапица, аз също искам, но до сега не съм виждала

Ами за съжаление май в България не го предлагат.
Доста време го търсих,и след като не го намерих,накарах вуйчо да ми донесе от Австрия.



Аааааа, знаех си аз, че тука го няма........не е честно   Sad Wink

# 46
  • Мнения: 4 915
Има рапично олио и в България, преди години си купувахме от верига супермаркети СВА. Проверете в по-големите магазини.

А у дома се готви само със зехтин. За Мариела - екстра върджин в ястията, масло - в кашичките и макаронените изделия.

# 47
  • Балчик-Сливен
  • Мнения: 1 058
Провери и в магазините за здравословни храни.

# 48
  • Мнения: 1 599
Добре, това значи ли, че рапичното олио е по-здравословно от зехтина? Аз разбрах за него покрай пюретата  Simple Smile Иначе и аз започнах да слагам по малко зехтин в зел,пюре на Ади.
Относно зехтина за пържене и аз съм чувала, че не е добре да се пържи с него защото му се загубвали полезните вещества, но не мога да твърда дали е така или не...

# 49
  • Мнения: 1 645
Има рапично олио и в България, преди години си купувахме от верига супермаркети СВА. Проверете в по-големите магазини.



Ами аз навсякъде проверих и в големи и не чак толкова големи магазини,но няма ,поне в Пловдив

Провери и в магазините за здравословни храни.

За тези магазини не бях се сетила ooooh!

# 50
  • Бургас
  • Мнения: 10 822
Аз всъщност мога ли вече да го почвам зехтина?

# 51
  • Мнения: 1 599
Марго, аз започнах като станахме на 6м, но има мами, които и преди мен бяха започнали

# 52
  • Мнения: 27 524
Добре, това значи ли, че рапичното олио е по-здравословно от зехтина?

Не,едва ли.По-добро е от слънчогледовото олио,но не от зехтина.Аз ползвам за готвене от фъстъци,царевичното има някакъв дъх,дето не ми харесва.Рапичното,честно казано,не знам от какво е.Може ли някой да ми обясни  Praynig

# 53
  • Мнения: 27 524
Аз всъщност мога ли вече да го почвам зехтина?

На нас педито ни каза,като навърши 6 месеца.Можеш да започнеш,остават ви 4 дни само  Grinning Така свикват с вкуса без проблем,ако си започнала с масло,повечето после не го искат.

# 54
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650

Рапичното,честно казано,не знам от какво е.Може ли някой да ми обясни  Praynig

Рапичното масло се прави от растението рапица, но се отказвам да го взимам, защото май не е много полезно.....

Ето ви една статия за мазнините:

http://margaritta.dir.bg/2avgust/01maslo.htm

# 55
  • Мнения: 27 524
Страхотна статия  Peace ,благодаря ти,разпечатах си я   Grinning

# 56
  • Мнения: 1 645
Това за рапичното семе,където го пише в статията която secretgarden e дала,за първи път го чувам.
Аз намерих това;http://www.nanocom-bg.com/vitaminf.php, където също пише за рапичното семе,а и за други мазнини.

# 57
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
В рапичното масло се съдържа необичайна за метаболизма на човека мастна киселина ерукова, консумацията на която води до мастни прониквания и клетъчна смърт в сърдечния мускул, поради което са създадени технологии за изключване на еруковата киселина.



от тук:
http://www.howtoeat.info/tema.asp?razdel=3&temaN=16&page=1

Е явно я премахват тази киселина, но все пак

# 58
  • Bristol
  • Мнения: 9 367
И какво излезе, че зехтина е най-подходящ за топлинна обработка  newsm78 Даже царевичното олио, което толкова много ползвам, не е полезно  Confused

# 59
  • Мнения: 1 178
и аз съм изненадана от резултатите  Thinking, избяхвах зехтина за готвене т.к. ми идваше тежък, въпреки че вкъщи редовно имам зехтин, в зелените салати слагах рапично, че е по-леко

за детето не съм давала, ползвам готови пюрета и в тях има мазнина, но се сещам, че ни предупредиха ако готвим в първите месеци да избягваме студено пресованите мазнини, заради оцветителите, които са алергени.
това е в нашия случай на алергична обремененост

# 60
  • Мнения: 1 599
Добре като не е хубаво да се използва рапично олио, защо в доста детски пюрета го има в съдържанието?! Говоря за Семпер, Гербер...които се предполага, че са хубави

# 61
  • Мнения: 7 837
Добре като не е хубаво да се използва рапично олио, защо в доста детски пюрета го има в съдържанието?! Говоря за Семпер, Гербер...които се предполага, че са хубави

Има доста противиречиви статии за него. Аз също давам основно Гербер. В Щатите е доста използвано.
Според педиатъра ни, не е хубаво да се пържи с такова олио, но в малки количества си е полезно.

# 62
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Днес се замислих, че може би трябва да се потърси повече информация, незнам дали трябва  да се разчита на тази в списание Маргарита, едва ли е писана от специалист...за другата не мога да коментирам.......но това са две статии все пак......май много вярваме на всичко.......утре пак ще ровя по темата....

Общи условия

Активация на акаунт